Visnyeszéplak: a pénz nélküli falu
hirdetés
Címlap / Otthon / Visnyeszéplak: a pénz nélküli falu

Visnyeszéplak: a pénz nélküli falu

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-04-21

Egy önfenntartó közösség a somogyi dombvidéken, ahol pénz nélküli világot próbálnak teremteni. Hogyan élnek itt, hogyan telnek a mindennapok - pénz nélkül? 


Rendezvénynaptár
Visnyeszéplak a Zselicség szélén, a somogyi dombvidék keleti részén, egy önfenntartó csendes ökofalu. Negyven évvel ezelőtt több mint ötszáz ember lakta, de a 90-es évek elejére már csak harmincan maradtak a környék elszegényedése miatt. Azóta a falu lakossága megháromszorozódott, elsősorban Budapestről költöztek ide fiatal családok, akik egy emberközpontú, hagyományokra épülő életmódra vágytak. Legfontosabbnak a helyi közösség összetartó erejét tartják. A látszat ellenére nem távolodtak el a mai világtól, egyszerűen megpróbálnak néhány dolgot másképpen csinálni, mint a többség, és hiszik, hogy ez majd a többség javára is válik.


Az ide költöző családok elsősorban a régi házakat újították fel hagyományos technikák felhasználásával, természetes anyagokból. A családok megtermelnek maguknak szinte mindent, amire szükségük van, nem használnak pénzt, csak a falun kívül. Mindenkinek van saját zöldségeskertje. A gabonát közösen termelik meg, a faluban megőrlik, majd ki-ki megsüti magának a kenyeret. A megtermelt felesleget elcserélik a falun belül, vagy eladják a környéken. Visnyeszéplakról nem jár el senki „valódi” munkahelyre dolgozni.Egyenlőre még nem teljesen önállóak, pl. használnak hálózatról áramot, de már napenergia melegíti a vizet, és segíti a gyümölcsök aszalását. Elszállítandó hulladék nem igazán termelődik, a szennyvíztisztítás sok helyen megoldható egymedencés, gyökérzónás tisztítással, mert a vegyszereket igyekeznek kiűzni a mindennapi használatból.Forrás és további részletek: www.sokszinuvidek.hu 
 
[ 16952 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x