Lelki Evolúció - mit adsz tovább a gyermekednek? 2. rész
Címlap / Otthon / Lelki Evolúció - mit adsz tovább a gyermekednek? 2. rész

Lelki Evolúció - mit adsz tovább a gyermekednek? 2. rész

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-07-26

A kiegyensúlyozott, harmonikus szülő-gyerek kapcsolat egyik alapja az, hogy megtanuljuk elfogadni a gyerekkorunkban kapott mintákat, sémákat és megbocsátani szüleinknek az esetleges vélt vagy valós tévedéseiket. 


Rendezvénynaptár
A cikk első részéhez kattints ide >>

Sémáink, félelmeink, paradigmáink – amelyek szerint működünk – gyermekkorunkban alakultak ki, és lettek énünk részei. Berzenkedhetünk ellene, de ez teljesen normális folyamat: életünk első néhány évében szerezzük azokat a benyomásokat, rögzülnek bennünk azok a folyamatok, amiket később már tudat alatt követünk, és tartunk helyesnek akkor is, ha azok felnőtt korunkban már valójában inkább csak kényelmetlenséget okoznak.

Azok a szülői intelmek, amelyek gyermekként óvtak bennünket („vigyázz az idegenekkel”), felnőttként is hatnak, és – a példánál maradva – ennek köszönhetően akkor is óvatosak, távolságtartóak leszünk az ismeretlen emberekkel szemben, amikor ennek már nincsen funkciója. Ez nem jó vagy rossz – így működik az emberi elme.

Ezért nem fog előrevinni az a fajta gondolkodás, ami a szülőkre hárítja a felelősséget felnőttkori kedvezőtlen tulajdonságainkért, a világhoz való hozzáállásunkért: „Azért vagyok félénk, mert  gyerekként nem engedték, hogy más korombélivel játsszak a téren, és most nem tudom, hogyan kell beilleszkedni egy új közösségbe!” „Ha otthon szerettek volna, nem menekültem volna el az első férfivel, aki azt mondta, szeret!” és így tovább, a sor végtelen.

A felismerésnek ebben a szakaszában haragot érzünk a szülőkkel szemben, amiért „hozzá nem értésükkel elrontották az életünket”. Azonban a haraggal, gyűlölettel nem fogjuk elérni, amire vágyunk: nem tapasztaljuk meg a harmónia állapotát, és nem találjuk meg benső erőnket. A negatív érzések negatív vonzattal járnak, ráadásul leginkább mi magunk szenvedünk – haragunk tárgyához sokszor el sem jut az, amit átélünk. A harag köteléke lefoglalja energiáinkat, és csökkenti kapacitásunkat az élet minden területén. Kézenfekvőnek tűnik tehát megoldást keresni a negatív érzések feloldására, hogy felszabaduljunk a teher alól.


Az elfogadás és a megbocsátás az az eszköz, amivel feloldhatjuk a félelmeket, azt a gátat, amit benső erőnk és önmagunk közé emeltünk. Annak felismerése és elfogadása, hogy mindenki minden pillanatban azt teszi, amire abban a pillanatban képes, felszabadító hatással bír.

Egyik módszere a megbocsátásnak, hogy sorra vesszük azokat a helyzeteket, amelyekkel kapcsolatban haragot érzünk, és átéljük újra és újra, közelről tekintve a részleteket. Ezt tesszük egészen addig, amíg már szinte nevetni tudunk az egészen: „Tényleg emiatt voltam dühös?”. A szembesülés során olyan közel megyünk a problémához, amilyen közelről már széthullik, és az egyes részek elveszítik jelentőségüket.

A másik módszer, hogy megvizsgáljuk gondolatban szüleink hátterét, az ő szüleiket és körülményeiket. Meg fogjuk találni azt az okot, amiért felnőve nem voltak képesek másként viselkedni, csak úgy, ahogyan azt velünk tették. Ennek tükrében már könnyebben el tudjuk fogadni a működésüket. Azonban ennél tovább is mehetünk.

Semmi nem véletlen. Az sem, hogy milyen szülőkkel töltjük életünk első, meghatározó szakaszát, és velük milyen hatások érnek. Elménk természetéből adódik, hogy ezek a nem-véletlen, gyerekkorban megélt hatások a felnőtt ember életére rányomják bélyegüket, és így nehézségeket támasztanak. Ezzel elménk óramű pontossággal jár el ahhoz, hogy az erre az életünkre „esedékes” feladatokat megkapjuk, és hozzákezdhessünk a megoldásukhoz.

Játéktér a világunk, mégsem pusztán szórakozásból vagyunk ezen a Földön. Jól meghatározott fejlődési céllal érkeztünk – fejlődni pedig csak feladatok megoldásával lehetséges. Játszóterünk érdekes sajátossága, hogy nem csak a feladatot kell megoldani, hanem először azt kell felismernünk, hogy egyáltalán feladatunk van. Tulajdonképpen a feladat első része rájönni, hogy az létezik, és arra vár, hogy megoldjuk... Addig valójában csak átalusszuk az életünket: fel kell ébredni ahhoz, hogy igazán elindulhasson...

A cikksorozatot folytatjuk hamarosan. Ha el kívánsz mélyedni a  témában, itt találsz erre további lehetőségeket: eletoromprogramok.com/tanfolyamok-es-kepzesek-2/tudatos-szuelo---boldog-gyermek


Mátrai Vanda
az Álomkatalógus című önfejlesztő hatású kisregény írónője
www.matrainovellak.hu

Kép: marin - FreeDigitalPhotos.net
Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 2630 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x