A párkapcsolati brutalitás forró drótja
Címlap / Otthon / A párkapcsolati brutalitás forró drótja

A párkapcsolati brutalitás forró drótja

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-04-08

Neves színművészek és közéleti személyek segítségével rekonstruálták a NANE segélyvonalra beérkező legjellemzőbb problémákat, melyet egy beszélő telefonfülke fog jelképezni a Nyugati téren. 

 

Neves színművészek és közéleti személyek segítségével rekonstruálták a NANE segélyvonalra beérkező legjellemzőbb problémákat, melyet egy beszélő telefonfülke fog jelképezni a Nyugati téren.

Magyarországon ma minden ötödik nőt érint a családon belüli erőszak valamilyen formája, legyen az fizikai vagy szexuális bántalmazás, lelki abúzus vagy gazdasági bántalmazás. Az utolsó, jelen témában készült hazai kutatás szerint hetente legkevesebb egy nő, havonta egy gyermek veszti életét családon belüli erőszak következtében.


Környezetünkben, illetve a médiában gyakran hallhatunk nők, gyermekek ellen elkövetett erőszak szinte mindegyik formájáról, azonban az kevés emberben fogalmazódik meg, hogy a problémát tüneti kezeléssel nem lehet megoldani. Gyakran az érintettek sem mernek a megalázottságtól, önbizalomhiánytól segítségért fordulni.

A Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE) Egyesület 1994 januárjában alakult azzal a céllal, hogy segélyvonalat indítson bántalmazott nők részére. A segélyvonalra, amely mind a mai napig az egyetlen olyan célzott telefonos szolgáltatás e témában, amelyek képzett női önkéntesek működtetnek civil szervezeti keretek között. Immár 13. éve érkeznek hozzánk hívások az ország minden részéről.

A családon belüli erőszak nem magánügy. Számos nemzetközi egyezmény és javaslat kimondja, hogy a családon belüli nők és gyerekek elleni erőszak a nőkkel szembeni diszkrimináció egyik formája, és ezért ennek megszűntetése állami feladat –olvasható az Egyesület honlapján


„A NANE segélyvonal munkája szükségszerűen a nyilvánosságtól elzártan zajlik, hogy a hozzánk fordulók biztonságát és emberi méltóságát megvédjük. Ez a kampány, a benne részt vevő hírességek segítségével lehetőséget biztosít arra, hogy betekintést engedjünk a segélyvonal mindennapjaiba anélkül, hogy ezzel kockára tennénk a hozzánk fordulók biztonságát és bizalmát” – mondta Wirth Judit, a NANE Egyesület szakértője.

A kezdeményezés mellé Bombera Krisztina, közszereplő is a nevét adta. Évek óta küzd a családon belüli erőszak visszaszorításáért, erről így nyilatkozott: „Volna segítség, ha több emberben lenne bátorság és együttérzés ahhoz, hogy megértse: mi és miért történik ott, ahol a négy fal között terrorban élnek emberek. Aki érti, máris alkalmas arra, hogy szövetséges legyen az áldozatoknak és a túlélőknek elengedhetetlen segítségnyújtásban. Ezért is fontos meghallgatni a segélyt kérőkkel folytatott beszélgetéseket.”


A társadalmon belüli erőszak különböző formái és szintjei, úgy, mint bántalmazás, kényszerítés, kínzás, molesztálás, rongálás, szexuális erőszak független az egyén társadalmi szerkezetben elfoglalt helyétől.

  • Tavaly hazánkban családon belüli erőszaknak tekintett bűncselekményben 8841 esetben rendeltek el nyomozást a rendőrség adatai szerint. Ez 27 százalékos emelkedést jelent a megelőző évhez képest. A fővárosban és a legtöbb megyében az országos átlaghoz hasonlóan emelkedést regisztráltak. Ez Budapesten a legmagasabb, 37 százalékos. Óvatos becslések szerint a családon belüli erőszakkal kapcsolatos eseteknek alig egytizede lesz rendőrségi ügy.
  • Minden ötödik nő olyan családban nőtt fel, ahol az apja verte az anyját, így a szocializáció is nehezítetté válik. Az önbizalomhiány, bizalmatlanság csak egy-egy probléma, ami megnehezíti a később felmerülő probléma megoldását.
Ezt alátámasztja az adat, mely szerint a nők átlag 35 verést szenvednek el, mielőtt segítségért fordulnak, és akkor átlag 5-12 intézménynél, szervezetnél, hatóságnál kérnek segítséget az erőszak megállítása érdekében, mielőtt hatékony segítséget kapnak vagy megölik őket vagy gyerekeiket.


A megegyezéses válások 90 százalékban a gyermekek az anyánál maradnak
, ha azonban az apa pert indít, az esetek 40%-ában nála helyezik el a gyerekeket, miközben a bántalmazás kivizsgálására általában nem kerül sor (nem is kerülhet, hiszen a bírók többsége és igazságügyi szakértők nem képzettek a témában). Nemzetközi adatokból kiderül, hogy a peres gyerekelhelyezések túlnyomó többségének hátterében nőbántalmazás áll.


A testi erőszakot megélt nők 55 százaléka, a szexuális erőszakot megélt nők 44 százaléka a támadás során súlyos sérüléseket szenvedett (zúzódások, ficamok, nyílt sebek, csonttörések, fej- és arcsérülések). A nők egyharmadának orvosi ellátásra volt szüksége a sérülései mértéke miatt.

A figyelemfelhívás mellett az akció a NANE 1% kampányát támogatja, a befolyt összeg pedig többek között a segélyvonal fenntartását garantálja. Az 1%-os kampányt követően az AVON és a NANE folytatja közös figyelemfelhívó kampányát.


Az Egyesület a személyi jövedelemadó egy százalékából befolyt összeggel egyrészt a párkapcsolati erőszak érintettjeit támogató programokat - mivel semmilyen állami támogatásban nem részesülnek, holott közhasznú tevékenységeket folytatnak - másrészt az önkéntes segélyvonalasok által nyújtott munka és a segélyvonal telefonszámlájának fenntarthatóságát finanszírozza.
 
 
[ 3672 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x