Ma van az Anyatejes Táplálás Világnapja
Címlap / Otthon / Ma van az Anyatejes Táplálás Világnapja

Ma van az Anyatejes Táplálás Világnapja

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Augusztus elsején van az Anyatejes Táplálás Világnapja, míg augusztus első hetében a Szoptatás hetét tartják, melynek idei mottója: "A szoptatás támogatása- az édesanyák mellett". Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 21 évvel ezelőtt kezdte felhívni a figyelmet a szoptatás fontosságára, ami Magyarországon a legtöbb anya számára szerencsére egyértelmű- mondja az első jó hírt Gitidisz Kriszta védőnő, laktációs tanácsadó, IBCLC, perinatális szaktanácsadó.  

-    Az mit jelent, hogy az anyák tisztában vannak a szoptatás fontosságával?

-    Magyarországon a legtöbb édesanya anyatejjel táplálja a babáját. És ez nagyon örvendetes. Külön szeretném hangsúlyozni, hogy a szoptatás nemcsak a táplálkozás és az immunológiai védelem legideálisabb formája, hanem tökéletes vigasz a csecsemő számára. Fontos része az anya-gyerek kapcsolatnak: a közelség, a szeretet biztonságot adó tapasztalata.


-    Miért olyan fontos az anyatej a csecsemőknek?

-    Az anyatej a legteljesebb táplálék a kisbaba számára, könnyen emészthető, hőmérséklete is pont az ideális. Minden szükséges anyagot megfelelő arányban tartalmaz, és legalább hat hónapos korig kielégíti a csecsemő táplálékszükségletét. Az anyatej antitesteket tartalmaz. Ezek segítenek megvédeni a gyermeket a fertőzésektől, erősítik az immunrendszert. A kutatások kimutatták, hogy a mesterségesen táplált csecsemők gyakrabban betegek, körükben több a gyomor- vagy bélrendszeri, légzőszervi megbetegedés és a középfülfertőzés. Az anyatej védhet az allergiás megbetegedések, például az asztma és az ekcéma kialakulása ellen, de a későbbiekben a fog- és beszédfejlődést is segíti. A mesterségesen táplált gyermekeknek például gyakrabban van szükségük fogszabályozásra és logopédiai kezelésre. Ráadásul az anyatej az idegrendszer érését segítő anyagot is tartalmaz. A szoptatás során anya és gyermeke különleges közelségbe kerül egymáshoz, ami a gyermek egész életére kihat: magabiztosabb lesz, és jobban tűri a stresszt.

-    Meddig javasolt szoptatni?


-    Az a legideálisabb, ha a baba fél éves koráig csak anyatejet kap, a WHO ajánlása minimum 2 éves korig szól, hozzátáplálás mellett, de a szoptatást érdemes addig folytatni, amíg ezt az egész család élvezi. Vagyis a babánk mellett az anyuka és az apuka is jól érzi magát így. Az imént említettem, hogy nálunk jók a mutatók. Ez azt jelenti, hogy a legtöbb anya rövidebb-hosszabb ideig szoptat. Én mindenkit bíztatok: a rövidebb időszak is jobb a semminél, ráadásul nagyon fontos meghagyni minden édesanyának a választás jogát - megfelelő támogatás és információk mellett.


-    Nem gondoltam volna, hogy a szoptatáshoz tanácsadás is kell. Amint gyakorló anyuka lettem, ez persze megváltozott, mindig ezer kérdésem van.

-    Igen, a szülésre sokat készülünk, de tovább nem. Pedig nagyon fontos lenne, hogy a várandóság alatt a szükséges információkkal ellássuk a leendő anyukákat, erre van 9 hónap! A védőnők feladata lenne hangsúlyozni a kizárólagos szoptatás, valamint az első életórában a bőrkontaktus fontosságát, felhívni a figyelmet a helyes szoptatási gyakorlatra, és a gyerekágyas elhelyezésre. Anya és gyerek egy egység, ne válasszuk el őket! Én elsőként a helyes mellre tételt szoktam megmutatni. Van, akinek sok a teje, van, akinek kevés, és még a babák is különféle módon esznek. Egyik csecsemő falánk, a másik meg alig akar enni. Ahogy nő a gyermek, azzal is változnak a szoptatási szokások, szóval mindig rengeteg a kérdés. Magyarországon is léteznek már egyébként önkéntes anyák, akik a saját tapasztalataikkal segítenek más édesanyáknak. Ez felbecsülhetetlen, ráadásul a WHO idei mottója az, hogy az „édesanyák mellett”.

-    A munkád során én úgy látom, te senkinek sem kész megoldásokat kínálsz, hanem próbálod a nőket abban támogatni, ami érzésük szerint nekik működne. Ezért kérdezek most személyeset. Ha lenne most egy kisbabád, fegyelmezetten 3 óránként szoptatnád, vagy igény szerint?


-    Figyelném a gyerek jelzéseit, és ez alapján szoptatnám. Nagyon fontos, hogy az anyuka is érezze jól magát ebben a szerepben. Tudni kell, hogy az igény szerinti szoptatásnak vannak feltételei. Például ha egy csecsemő súlya nem akar gyarapodni, akkor az több odafigyelést igényel.

-    Szóval az érintett anyuka végképp ki sem mozdulhat otthonról, mert különleges figyelmet igényel a babája?

-    Manapság pont azért küzdök, hogy minél több nyilvános helyen legyen bababarát rész, ahol az anyukák nyugalomban szoptathatnak. Így az igény szerinti szoptatást támogathatná rengeteg kávézó, bolt, intézmény. Persze ez lassú folyamat, de optimista vagyok. Már van 116 hely, köztük étterem, könyvtár, rendőrség.


-    Ahhoz képest, hogy világhét kezdődik, nem igazán találtam a Szoptatás hetéhez kötődő programokat az országban. Nincsenek olyan szervezetek, melyek felkarolnák ezt az eseményt?

-    De vannak, viszont a nagy szabadságolások is javában folynak. Augusztus 3-án azért lesz egy jó kis rendezvény délelőtt a budapesti Margitszigeten, hasznos tudnivalókkal, kiscsoportos foglalkozással. A Magyar Védőnők Egyesülete is tart előadásokat, de majd csak szeptemberben. A védőnők egyébként sokat tesznek az ügy érdekében országszerte, kisebb településeken is többfelé szerveznek programokat.

-    Melyik szervezetek segíthetnek az anyatejes táplálás támogatásában? Vannak kórházak, ahol megtanítják az újdonsült anyukákat, hogy hogyan is fogjanak a szoptatáshoz?

-    A szervezetek közül kiemelném a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottságot, a Szoptatásért Magyar Egyesületet, a La Leche Ligát, valamint a Magyar Védőnők Egyesületét. A kórházakat illetően pedig a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság honlapján meg lehet találni, hogy mely intézmények nyerték el a bababarát címet, ami egyben minőségbiztosítást jelent.

-    Szóval már kismamaként érdemes tájékozódni az említett szervezeteknél, vagy faggatni a védőnőt a szoptatásról, leendő kisbabánk igényeiről, mert sok nehéz órától kímélhetjük meg magunkat. Egyébként az anyatej egyedülállóságát bizonyítja, hogy a Southern Metropolis Daily újság szerint a gazdag kínai felnőttek körében egyre népszerűbb az anyatej fogyasztása. Te mit gondolsz erről?

-    Furcsa ezt hallani, de másrészről egészen egyszerűen úgy tűnik, ők rájöttek, hogy milyen sok hasznos dolog van az anyatejben. Persze az anyatej a csecsemőké, de ha az általad említett hírből indulunk ki, akkor valóban kell a támogatás az anyáknak, hogy minél több ideig szoptathassanak, és minél védettebbek legyenek a gyermekek.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4711 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x