Többet költ, aki kevesebbet alszik
Címlap / Otthon / Többet költ, aki kevesebbet alszik

Többet költ, aki kevesebbet alszik

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-04-10

Kialvatlan állapotban ne induljunk bevásárolni, ha nem szeretnénk feleslegesen sokat költeni. Az Obesity folyóiratban közölt kutatás szerint ilyenkor nemcsak többet veszünk a kelleténél, de nehezebben mondunk nemet az egészségtelen ételekre is.  

 

Alvás és étvágy
Az alváshiány és elhízás közti kapcsolat korábbi kutatásokban is bizonyítást nyert. Bizonyos hormonok értéke ugyanis a pihenés folyamatához kapcsoltan változik, és az alvási folyamat károsodása megzavarja ezeknek a hormonoknak fiziológiás változását, amik így képesek gátolni a zsírszövet lebomlását, és akadályozni a fogyást – magyarázza dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológus-főorvos. Úgy tűnik azonban, hogy az alváshiány nemcsak ilyen módon segíti elő a plusz kilók megjelenését, az elhízást döntési képességeink is befolyásolják. Az Obesity folyóiratban megjelent kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy kialvatlan állapotban hajlamosabbak vagyunk a szükségesnél több és egészségtelenebb ételt választani a bevásárlás során.

 

A kialvatlanság hizlal
A kutatók 14 normál testsúlyú, egészséges, alvásproblémával nem küzdő férfi bevonásával végezték el vizsgálatukat. A résztvevők egy alkalommal kipihenten, átaludt éjszaka után, egy másik alkalommal teljes alvásmegvonás mellett indultak bevásárlása 50 dollár költőpénzzel. A férfakat arra kérték, vásároljanak be a lehető legtöbbet egy 40 terméket tartalmazó listáról, melyen 20 alacsony, és 20 magas kalóriatartalmú élelmiszer szerepelt. A bevásárlás előtt minden résztvevő reggelizett, hogy kizárják az éhség közvetlen befolyásoló hatását. Az eredményekből látható, hogy a kialvatlan résztvevők 9%-kal több kalóriát és 18%-kal több élelmiszert vásároltak, mint kipihent állapotban.

 
Munkahelyi ártalom?
Az alváshiány következtében egyes agyi területek működése is módosul, így leszünk például fáradtabbak, dekoncentráltak, stresszesebbek kialvatlan állapotban. Emellett az alvásmegvonás a hormonális rendszerre is hatással van. A résztvevőknél mért eredmények alapján az alváshiány hatására az éhségérzet kialakulásáért felelős ghrelin hormon szintje jóval magasabb értéket mutatott. A jelenség különösen az alvásproblémával küzdőket, illetve a változó munkarendben, éjszakai műszakban is dolgozókat fenyegetheti.

 
 
[ 3494 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x