A férfiaknál veszélyesebb a melanoma
Címlap / Otthon / A férfiaknál veszélyesebb a melanoma

A férfiaknál veszélyesebb a melanoma

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

A férfiaknál gyakrabban válik végzetessé a melanoma, mint a nőknél - állítják brit kutatók. Dr. Boros-Gyevi Márta bőrgyógyász a korai felismerés jelentőségéről beszélt.  

A férfiaknak érdemes jobban figyelni
A bőrdaganatok legveszélyesebb formája, a melanoma gyakrabban okozza férfibetegek halálát, mint nőkét. Erre a következtetésre jutottak a brit Cancer Research és a Leeds-i egyetem szakemberei. A publikált adatok szerint 100 ezer melanomával diagnosztizált férfi közül 3,4 férfi belehal a bőrdaganatba, míg a nőknél ez az arány „csupán” 2 fő. Vagyis bár a betegség előfordulási aránya nagyjából hasonló a két nemnél (100 ezer főből kb. 17 személynél fejlődik ki a melanoma), addig a halálozási arány közel 70 százalékkal magasabb a férfiaknál. A szakemberek szerint a magyarázat viszonylag egyszerű: a férfiaknál jellemzően már előrehaladottabb fázisban diagnosztizálják a bőrdaganatot. Ennek nem csak az alacsonyabb egészségtudatosság lehet az oka, de az is, hogy míg a hölgyeknél jellemzően a karján és a lábán jelenik meg a daganat, addig a férfiaknál a jóval kevésbé látható háton és a mellkason. Ugyanakkor a tudósok folyamatosan próbálják feltérképezni a két nem közti biológiai különbségeket, amelyek következtében másképp birkóznak meg a melanomával.

 


Rizikófaktorok – vajon elkerülhetők?

A rizikófaktorok közül sok kivédhető. Rengeteget jelent a tűző napfény kerülése, a legalább 30 faktoros fényvédő termékek, a kalap, a napszemüveg használata, illetve a korlátozott szolárium használat. Különösen a fiatalabbaknak érdemes belegondolniuk a kockázatokba, hiszen a kutatások szerint, ha a szolárium használat 35 éves kor alatt kezdődik, a rosszindulatú melanoma esélye 60 százalékkal nő meg. Dr. Boros-Gyevi Márta bőrgyógyász szerint a korai felismerés kulcsa, hogy ismerjük, figyeljük a bőrünket.

Mindenképpen bőrgyógyászhoz kell fordulni, ha az alábbi változásokat tapasztaljuk:
  • Megváltozik a színe vagy a pigmentációja egyenetlen lesz. Különféle árnyalatú barna és fekete keveredik pirosas, fehéres, kékes, szürkés vagy rózsaszínes árnyalatokkal.
  • Megváltozik a határa (széle), terjedni, nőni kezd a bőrfelszínen.
  • A korábbi mellett új, többitől eltérő anyajegy jelentkezik.
  • Az alakja aszimmetrikussá válik, vagy egy új, aszimmetrikus anyajegy jelenik meg.
  • Megváltozik a felszíne, korábban lapos anyajegy kiemelkedik a bőrből, megvastagodik.
  • Figyelmeztető jel a felmaródás vagy kisebesedés is, illetve az anyajegy vérzékenysége.
Anyajegyek mikroszkóp alatt
Az őszi hónapok a legalkalmasabbak arra, hogy ellenőriztessük az anyajegyeinket. A bőrgyógyászok előszeretettel használják a dermatoszkópot a vizsgálatra, amely tulajdonképpen egy tízszeres nagyítást biztosító, bőrre helyezett mikroszkóp. Az anyajegyek megközelítőleg 80 százalékánál elegendő is ez a fajta vizsgálat, ugyanis egy gyakorlott bőrgyógyász dermatoszkóp segítségével nagy biztonsággal meg tudja állapítani, hogy szükséges-e valamilyen további lépést tenni, vagy csupán jóindulatú pigmentációról van szó- hangsúlyozza dr. Boros-Gyevi Márta. - A számítógépes fotódokumentációnak különösen akkor van jelentősége, ha sok (100-150) anyajegy van a bőrön, ha ezek között sok a szabálytalan, esetleg a családban vagy a betegnél volt már rosszindulatú bőrdaganat. Ilyen esetben nagyon fontos követni, melyik anyajegy változik. Ezzel a módszerrel meghatározható, hogy egy anyajegy növekszik-e, pigmentációja, alakja szabálytalanná válik-e, hiszen a különböző időben készült fényképeket pontosan össze lehet hasonlítani és adott esetben csak azt kell eltávolítani, amelyik ténylegesen változik.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 2778 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x