Budapest az autizmus fővárosa volt 3 napra
hirdetés
Címlap / Otthon / Budapest az autizmus fővárosa volt 3 napra

Budapest az autizmus fővárosa volt 3 napra

Forrás: properpr.hu
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-04-13

Szeptember 26-án, a hivatalos megnyitó ceremóniával kezdetét vette a 10. Nemzetközi Autism-Europe Kongresszus, a szervező Autisták Országos Szövetsége nagy várakozássokkal néz elébe az elkövetkezendő napoknak. A Kongresszus óriási jelentőségű a közép-kelet-európai térségben az autizmussal érinttettek és a szakemberek között.  


Rendezvénynaptár
A kongresszus nyitó sajtótájékoztatóján Szilvásy Zsuzsanna, az Autism-Europe elnöke és Kővári Edit az Autisták Országos Szövetségének elnöke egyaránt kiemelte a szakember képzés, a szakemberek felkészültségének fontosságát. Kővári Edit hangsúlyozta, hogy „az autizmus spektrum zavar tünetei különböző mértékben befolyásolhatják az egyes személyek életminőségét. Számos autizmussal élő társunknak az egész életútja során folyamatos, szakszerű támogatásra van szüksége. Ez a köznevelés és a szociális szolgáltatások biztosítása során fokozott ellátási szükségletet jelent, többlet költségekkel. Az autizmussal élő személyek segítésében a társadalom minden szereplőjének van felelőssége és lehetősége.”

A Kongresszus szlogenje – Új dimenziók az autizmusban – arra utal, hogy az utóbbi években egy új személet terjed Európában, mely szerint nem az a fontos, hogy mire nem képesek az autizmussal élők, hanem az, mit tudhatnak ők, amit mások nem. Erdei Máté, autizmussal élő fiatal is megerősítette ennek az attitűdnek a terjedését, mikor arról beszélt, hogy munkahelyén, a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Nonprofit Kft.-nél értő figyelemmel veszik körbe.

A Kongresszus nyitányaként felolvasásra került a rendezvény fővédnökének, Áder János köztársasági elnöknek a beszéde.


"El kell búcsúznunk a sokakban élő közhelyes képtől, amely az autistát súlyosan fogyatékos, kommunikációképtelen emberként ábrázolja" - hangsúlyozta beszédében az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán elmondta: az állam feladatai közé tartozik, hogy az esélyteremtés mellett megfelelő körülményeket biztosítson az autizmus kezelésére, és lehetővé tegye számukra a teljes körű életet a társadalomban. Ilyen feladat például a korai felismerés érdekében a védőnői hálózat megerősítése, valamint a beilleszkedést és önállóságot segítő munkahelyteremtés.

Ő Fensége Marie, a dán hercegnő kiemelte, hogy örömmel tölti el, hogy ez a láthatatlan fogyatékosság, az autizmus végre láthatóvá válik, az ilyen konferenciák nagyon sokat segítenek ebben.


Az autizmus - becslések szerint - a világon 67 millió, hazánkban pedig közel 100.000 embert érint. A háromévente megrendezett kongresszusnak a szakmai eszmecserén felül a társadalom figyelmének felkeltése is célja. A 29 országból érkező szakemberek bemutatják a legújabb fejlesztési eredményeket, vitatott témákat és a szakmai segítség tekintetében is irányt mutatnak. A magyar szakemberek mellett többek között a londoni Kings College-ból, az egyesült államokbeli Yale Egyetemről és a Birmingham Egyetemről is érkeztek előadók. A kongresszusra több mint 1000 érdeklődő érkezett a világ 71 országából.


 
 
[ 2294 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x