A játék fejlesztő hatása
Címlap / Otthon / A játék fejlesztő hatása

A játék fejlesztő hatása

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-14

Azt már rengetegszer hallottuk, szinte a könyökünkön jön ki, hogy a játék a gyermek alapvető tanulási formája, sokan mégsem vagyunk tudatosak ennek a jelentőségében, és nem élünk a játék adta lehetőségekkel.  

A szabad játék biztosítását nagyon fontosnak tartom, emellett viszont helyet kell kapnia a társasjátékoknak is, hiszen másfajta tapasztalatszerzési, tanulási lehetőséget nyújtanak a gyermeknek.

Minél több játékhelyzetben próbálja ki magát, annál rugalmasabb, problémamegoldóbb lesz felnőtt korára.

Játék hatására a gyermek képességei összetetten fejlődnek, mégis érdemes figyelembe venni a gyermeki fejlődés szenzitív periódusait, ami azt jelenti, hogy az érés során bizonyos képességek nagyobb ütemben fejlődnek a többinél. Ha ezt figyelembe vesszük, a fejlődés üteme is sokkal látványosabb lesz.
 • 1 éves kor alatt főleg a mozgásos tapasztalatok gyűjtése, valamint az érzékszervekhez kapcsolódó ismeretszerzés kiemelt jelentőséggel bír.
 • 1-2 éves korban rohamosan fejlődik a beszédértés, majd a kifejező nyelvi készség (beszéd) fejlődése. Ovis korban a kognitív (megismerő), szociális területek fejlődnek nagyobb ütemben.
A mai társasjátékok között egyre több olyat találunk, ami úgy van kitalálva, hogy nem egy-egy képességet fejleszt (hiszen akkor hamar unalmassá is válna), hanem több részképesség elsajátítását is elősegíti.

Nem véletlenül használják a játékot az iskolaérettég kialakítására is, hiszen a komplex fejlesztésben a játéknak nincs ellenfele. A modern fejlesztő pedagógia már nem használja a “feladatlapozást”, hiszen a játékban is el tudja sajátítani a gyermek azokat a képességeket, melyekre az iskolában szüksége lesz.

Erre sokan érvelnének azzal, hogy de hát mi lesz a feladattudattal, ha mindig csak játszik a gyerek?
Megfigyelték, hogy ahogy játszik a gyerek, úgy fog később tanulni, dolgozni.

Akik képesek órákig elmélyülten játszani, azok az iskolai órán is képesek lesznek huzamosabb ideig odafigyelni.

Akik többször is nekiállnak egy-egy vereség, kudarc után a játéknak (akár toronyépítés kicsiknél, akár társas nagyoknál), azok megtanulják hogy ne adják fel amit elkezdtek, ezzel fejlődik a kitartásuk, felnőttként pedig a munkájukban is képesek lesznek arra, hogy ne hátráljanak meg a nehézségek elől. Ezt már egészen kicsi korban tanulja meg a gyerek, ezért fontos a dícséret a próbálkozásaiért, nem csak a sikerért.


Az otthoni társasjátékozás előnye:
 • Közös program a gyerekkel, amikor együtt a család, csak egymásra figyelnek.
 • A játék jó lehetőség arra, hogy megismerjük gyermekünk képességeit.
 • Ha szükség van rá, mi fejlesztjük, hiszen a saját gyerekünket mi ismerjük legjobban.
 • Komplex fejlesztő hatás (egyszerre több képessége fejlődik).
 • Nem feladathelyzetben ügyesedik-okosodik a gyerek (nem érzi tanulásnak, mint sok helyen a kötelező foglalkozásokat)
A játékválasztás fontos szempontjai:
 • Az életkorának megfelelő legyen. A túl könnyűvel alulterheljük, és ráadásul hamar unalmas lehet a számára. A túl nehézzel még nem, vagy esetleg nehezen boldogul, így a sok kudarchelyzet miatt veszti kedvét.
 • Jó minőségű legyen. A drága játék néha olcsóbb. (Szerintem sokan tapasztaltuk már, hogy az olcsó játék 1-2 napon belül tönkremegy, eltörik)
 • Figyeljünk oda, hogy hányan játszhatják a játékot, hiszen vannak 1, 2, több személyes játékok is.
 • Fontos, hogy a játék várható időtartama is megfeleljen a gyermek életkorának, kitartásának.
 
 
A gyermekek egy-egy jól megkompontált játékkal szívesen játszanak újra és újra. Nem unják meg, sőt ez a képességeik fejlődését segíti elő. Hiszen az első néhány játék még arról szól, hogy megismerik a játékot, rájönnek a trükkjére, s minél többször játsszák, annál ügyesebbek lesznek.

Szülőként jusson eszünkbe, hogy minél több időt szánunk most kisgyermekünk fejlesztésére, később annál könnyebb dolgunk lesz, amikor nem kell iskolás korában korrepetálni, felzárkóztató órákra járatni.


 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 19624 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x