Hogyan tartsuk és tanítsuk beszédre a hullámos papagájt?...
Címlap / Kedvenc / Hogyan tartsuk és tanítsuk beszédre a hullámos papagájt?

Hogyan tartsuk és tanítsuk beszédre a hullámos papagájt?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Kedvelt kisállat a papagáj. Ám sokan nem tudják, hogyan kell tartani, milyen eleséget kell neki adni, és hogyan kell szaporítani. Összeállításukban erre kívánunk válaszokat adni, s eláruljuk, milyen hullámos papagájok a legalkalmasabbak a beszéd megtanulására.  

Kedvelt kisállat a papagáj. Ám sokan nem tudják, hogyan kell tartani, milyen eleséget kell neki adni, és hogyan kell szaporítani. Összeállításukban erre kívánunk válaszokat adni, s eláruljuk, milyen hullámos papagájok a legalkalmasabbak a beszéd megtanulására.

Honnan ered a papagáj név?


Papagáj szavunk Közép-Afrikából származik - Sierra Leonéban él egy néptörzs, a timneh, amelyről a jákó papagáj egyik alfaja a Psittacus erythacus timneh nevet kapta. E néptörzs az említett papagájt "pampakaj"-nak nevezte, ami fecsegő-locsogónak felel meg. A szó még sokat változott, a beduin kereskedők, akik a madarakat Észak-Afrikába vitték eladásra, pl. "bábagá"-ra módosították, majd innen jutott a madár jóval később, francia, illetve portugál közvetítéssel Európába, és neve is itt nyerte el a ma elterjedt "papagáj" formát.

Később már a jákó papagáj törzsalakja, a Psittacus erythacus erythacus is kedvelt importáru lett. Amikor a kedves, szelíd, tanulékony madarat kézre hívták, német nyelvterületen ez így hangzott: "ja, komm!", vagyis "na, gyere!". Ezt a madár úgy adta vissza, hogy "jákó", és ez - név gyanánt - rajta is maradt.

A papagájok tudományos neve - Psittacus - pedig görög eredetű. Kutatva az ógörög szótárban, megtaláljuk a pszitta szót, amelynek jelentése: hí, hajj, huss - az ókor baromhajcsárok ily módon biztatták állataikat.




Feltalálási helyükről, vagy az ott élő néptörzsről nevezték el a dél-amerikai aymara-, gvajakil-, pávuapapagájokat. A vörösessárga hasú Aratinga Solstitialis neve a napra utal. A lóri maláj szó, a "nüri"-ből származik, amit bizonyos területeken "lüri"-nek ejtenek - jelentése: fénylő. Szintén maláj szó a "kaka", amely idősebb testvért jelent, és azt a "tua" szóval - öreg érett - erősítik meg. Ily módon a "kakadu" név a madár hosszú élettartalmára utal. A maoriknál a "kaka" szó papagájt jelent, ebből ered az egyik Nestor-papagáj és a bagolypapagáj neve.

Az arák rikácsolásából Burmeisternek az "ara-ra" hangsor csendült ki, ez a név tehát hangutánzó.

Hogyan néz ki a hullámos papagáj?


A papagáj átlagos hossza: 18 cm. Feje elülső része sárga, a pofatájék alsó részén kerek, kobaltszínű folt, torkán pedig egy sor (4-6) ovális fekete folt látható. A fejtetőtől kezdődően a háti felületén a fekete alapszínű tollak sárgán szegélyezettek, ami jellegzetes hullámos rajzolatot ad, farcsíkja és hasi felülete világoszöld. Szárnya 9,6 cm-es, az evezők külső zászlói zöldek, a belső zászlók feketék, az alsó szárnyfedők sárgászöldek. Farka 9-10 cm hosszú, zöldeskék, a külső tollak szegélye sárga. Írisze fehér, szaruszínű csőre 0,9-1 cm-es, viaszhártyája égszínkék; lába szürkéskék. A tojó viaszhártyája barnás. A fiatalok színei elmosódottabbak, toroktáji foltjaik alig észrevehetők vagy hiányoznak, íriszük szürkés, viaszhártyájuk vöröseslila.
Mutációk: sárga, sötétzöld, albínó és kék.
Várható életkora: 10-15 év.




Mivel etessük a papagájt?


Hasonlóan az emberhez, a madár szervezete is megfelelő mennyiségű fehérjét, zsírt, szénhidrátot igényel. Az alaptakarmány gyanánt adott növényi anyagok túlnyomó részben szénhidrátot tartalmaznak. A madarak zsírigénye elenyésző, a fehérjét többnyire külön kell adnunk. Legjobb, ha a magkeveréket mi magunk állítjuk össze: Köles 60%, Fénymag 30%, Zab 10%. edényben adni, hogy a madaraknak módjukban álljon azt fogyasztani, ami nekik legjobban megfelel.
A magokat ki kell egészítenünk gyümölccsel, zöldségekkel, gallyakkal, szépiával, lágyeleséggel, fehérjével. Nagyon kedvelik az almát, a diót és a mogyoróféleségeket, de ezekkel bánjunk csínján, mert „energiabombák” A csonthéjas gyümölcsöket magozzuk ki, mert magjuk ciánt tartalmazhat. Zöldség gyanánt salátát, sárgarépát, annak levelét, petrezselymet, zellerlevelet, spenótot, uborkát, zöldborsót, főtt céklát, sült tököt, főtt burgonyát, valamint a gyomnövények közül tyúkhúrt és pásztortáskát is adhatunk.

Hogyan szaporítsuk?


A hullámos papagáj odúban költ. A tenyésztéskor szem előtt kell tartani, hogy kifogástalan küllemű, jól fejlett, egészséges madarakat párosítsunk. A költetésre használt egyedek legalább 9 hónaposak legyenek. Ha ezt betartjuk, a madarak 4-5 évig használhatók tenyésztésre. Idősebb madarak termékenysége csökken, és a fiókák sem lesznek kifogástalanul fejlettek.

A hím viaszhártyája kék színű. A tojóé rendszerint barna, s fontos, hogy mindig sima legyen. Ráncos viaszhártyájú madarakat tenyésztésre ne használjunk. Vigyázni kell, hogy testvéreket sohase párosítsunk, hanem az apát a leányával vagy az anyát a fiával, vagy még jobb, ha elcseréljük a fiókákat és teljesen más vonalból való egyeddel párosítjuk.

A fogságban az év bármely szakában költethető, ha megfelelő fagymentes és világos helyről tudunk gondoskodni. Ilyen esetben már januárban megkezdhetjük a költést. Így a második költés fiókái június végére már önállóak lesznek. Az őszi nemzedék lassabban fejlődik, mint a tavaszi és nyári.

A papagájok általában, de a hullámos papagáj különösen kedveli, ha nem egyedül van, mert a természetben is csapatokban él. Elvan egymaga is, de a legjobb ha vannak társai. 

A kalitka teintetében az egyedszámtől függően válasszunk számára lakhelyet, egy nagyobb röpdében éppen úgy elvannak mint egy kisebb, de nekik való kalitkában. Kedvelik a játékokat, szeretik elfogalni magukat. 

Hazájában kétszer költ a hullámos papagáj




A fogságban ellenben egyik költés a másikat követi, egész éven át. Ezt a tényt madárkedvelőnek nem nevezhető üzletemberek kihasználják, hogy minél több utódot nevelhessenek. Az ily módon kiuzsorázott tenyészmadarak egészségi állapotának ez cseppet sem használ, és a fiókák is gyengék lesznek. Tojásszámuk 3-12, átlag 5-6. A tojó rendesen a második tojás után már ül.

Kotlási ideje 17-18 nap. Általában csak a tojó kotlik. Néha megesik, hogy rövid időre a hím is felváltja párját, vagy hosszabb időt eltölt a tojó mellett az odúban. A fiókák 30-35 napos korukban teljesen kitollasodva hagyják el az odút. Színük fakóbb, mint az öregeké. A kiszíneződés 3 hónapos korban indul meg és 6-7 hónapos korban fejeződik be. Kezdetben csupán a nőstény etet. Később a hím is segít, sőt a fiókák kirepülése után egészen átveszi a gondozást. A kirepülést követő 10. napon a fiókákat az öregektől el kell választani. A költést tanácsos naponta ellenőrizni, mert a terméketlen tojásokat és az elpusztult fiókákat el kell távolítani az odúból. Az odút időnként ki kell tisztítani.

A hullámos papagájt beszédre lehet tanítani


Előfeltétele, hogy a tanítandó madár szelíd legyen. Szép számmal vannak egyedek, melyek közvetlen a kirepülés után semmiféle félelmet sem tanúsítanak az emberrel szemben, sőt az óvatosan feléje nyújtott ujjunkra rámásznak. Az ilyen példányok alkalmasak a gyors megszelídítésre. A beszédre tanítandó madarat minden más madártól teljesen elkülönítve tartsuk. Ha a papagáj teljesen szelíd lett, a megtanítandó szót vagy szavakat, gyakran, jól érthetően mondogassuk mindaddig, míg végre megtanulta.

Sokat kell foglalkozni vele. A hanghordozóra felvett szavakat is képes visszaadni, de az embertől hallott szavakat - mivel igénye van a kommunikációra - hamarabb megtanulja, mint a felvett szöveget. 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 19586 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x