Hogyan tartsuk és tanítsuk beszédre a hullámos papagájt?...
hirdetés
Címlap / Otthon / Hogyan tartsuk és tanítsuk beszédre a hullámos papagájt?

Hogyan tartsuk és tanítsuk beszédre a hullámos papagájt?

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-06-18

Kedvelt kisállat a papagáj. Ám sokan nem tudják, hogyan kell tartani, milyen eleséget kell neki adni, és hogyan kell szaporítani. Összeállításukban erre kívánunk válaszokat adni, s eláruljuk, milyen hullámos papagájok a legalkalmasabbak a beszéd megtanulására. 


Rendezvénynaptár
Kedvelt kisállat a papagáj. Ám sokan nem tudják, hogyan kell tartani, milyen eleséget kell neki adni, és hogyan kell szaporítani. Összeállításukban erre kívánunk válaszokat adni, s eláruljuk, milyen hullámos papagájok a legalkalmasabbak a beszéd megtanulására.

Honnan ered a papagáj név?
Papagáj szavunk Közép-Afrikából származik - Sierra Leonéban él egy néptörzs, a timneh, amelyről a jákó papagáj egyik alfaja a Psittacus erythacus timneh nevet kapta. E néptörzs az említett papagájt "pampakaj"-nak nevezte, ami fecsegő-locsogónak felel meg. A szó még sokat változott, a beduin kereskedők, akik a madarakat Észak-Afrikába vitték eladásra, pl. "bábagá"-ra módosították, majd innen jutott a madár jóval később, francia, illetve portugál közvetítéssel Európába, és neve is itt nyerte el a ma elterjedt "papagáj" formát.

Később már a jákó papagáj törzsalakja, a Psittacus erythacus erythacus is kedvelt importáru lett. Amikor a kedves, szelíd, tanulékony madarat kézre hívták, német nyelvterületen ez így hangzott: "ja, komm!", vagyis "na, gyere!". Ezt a madár úgy adta vissza, hogy "jákó", és ez - név gyanánt - rajta is maradt.
A papagájok tudományos neve - Psittacus - pedig görög eredetű. Kutatva az ógörög szótárban, megtaláljuk a pszitta szót, amelynek jelentése: hí, hajj, huss - az ókor baromhajcsárok ily módon biztatták állataikat.

Feltalálási helyükről, vagy az ott élő néptörzsről nevezték el a dél-amerikai aymara-, gvajakil-, pávuapapagájokat. A vörösessárga hasú Aratinga Solstitialis neve a napra utal. A lóri maláj szó, a "nüri"-ből származik, amit bizonyos területeken "lüri"-nek ejtenek - jelentése: fénylő. Szintén maláj szó a "kaka", amely idősebb testvért jelent, és azt a "tua" szóval - öreg érett - erősítik meg. Ily módon a "kakadu" név a madár hosszú élettartalmára utal. A maoriknál a "kaka" szó papagájt jelent, ebből ered az egyik Nestor-papagáj és a bagolypapagáj neve.
Az arák rikácsolásából Burmeisternek az "ara-ra" hangsor csendült ki, ez a név tehát hangutánzó.

Hogyan néz ki a hullámos papagáj?
A papagáj átlagos hossza: 18 cm. Feje elülső része sárga, a pofatájék alsó részén kerek, kobaltszínű folt, torkán pedig egy sor (4-6) ovális fekete folt látható. A fejtetőtől kezdődően a háti felületén a fekete alapszínű tollak sárgán szegélyezettek, ami jellegzetes hullámos rajzolatot ad, farcsíkja és hasi felülete világoszöld. Szárnya 9,6 cm-es, az evezők külső zászlói zöldek, a belső zászlók feketék, az alsó szárnyfedők sárgászöldek. Farka 9-10 cm hosszú, zöldeskék, a külső tollak szegélye sárga. Írisze fehér, szaruszínű csőre 0,9-1 cm-es, viaszhártyája égszínkék; lába szürkéskék. A tojó viaszhártyája barnás. A fiatalok színei elmosódottabbak, toroktáji foltjaik alig észrevehetők vagy hiányoznak, íriszük szürkés, viaszhártyájuk vöröseslila. Mutációk: sárga, sötétzöld, albínó és kék. Várható életkora: 10-15 év.

Mivel etessük a papagájt?
Hasonlóan az emberhez, a madár szervezete is megfelelő mennyiségű fehérjét, zsírt, szénhidrátot igényel. Az alaptakarmány gyanánt adott növényi anyagok túlnyomó részben szénhidrátot tartalmaznak. A madarak zsírigénye elenyésző, a fehérjét többnyire külön kell adnunk. Legjobb, ha a magkeveréket mi magunk állítjuk össze: Köles 60%, Fénymag 30%, Zab 10%. edényben adni, hogy a madaraknak módjukban álljon azt fogyasztani, ami nekik legjobban megfelel.
A magokat ki kell egészítenünk gyümölccsel, zöldségekkel, gallyakkal, szépiával, lágyeleséggel, fehérjével. Nagyon kedvelik az almát, a diót és a mogyoróféleségeket, de ezekkel bánjunk csínján, mert „energiabombák” A csonthéjas gyümölcsöket magozzuk ki, mert magjuk ciánt tartalmazhat. Zöldség gyanánt salátát, sárgarépát, annak levelét, petrezselymet, zellerlevelet, spenótot, uborkát, zöldborsót, főtt céklát, sült tököt, főtt burgonyát, valamint a gyomnövények közül tyúkhúrt és pásztortáskát is adhatunk.
Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 13446 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x