Mikor vigyük szemészetre a gyereket?
Címlap / Otthon / Mikor vigyük szemészetre a gyereket?

Mikor vigyük szemészetre a gyereket?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-12-10

A szemészeti vizsgálat iskolás kor előtt régen kötelező volt, most már csak ajánlott. Pedig nagyon sok későbbi látásproblémát, iskolai elmaradást és felnőttkori, végleges tompalátás lehetne megelőzni 

A szemészeti vizsgálat iskolás kor előtt régen kötelező volt, most már csak ajánlott. Pedig nagyon sok későbbi látásproblémát, iskolai elmaradást és felnőttkori, végleges tompalátás lehetne megelőzni, ha a gyerekeket megfelelő időben elvinnék egy egyszerű és minden kellemetlen vizsgálattól mentes szemészeti szűrésre.

Az első vizsgálat
Az első szemészeti vizsgálat 9 hónapos korban esedékes, a következő az óvodáskor előtt, 2,5 évesen, amikor a kisgyermek már tud beszélni, és további teszteket is gyorsan el lehet vele végezni.

Így, ha a szem kezelésre szorul, az 6-7 éves korig már jelentős eredményt is hozhat. Aki igazán jót szeretne gyermekének, nem kíméli meg ettől a három szemészeti vizsgálattól. A tompalátás az egyik leggyakoribb probléma, aminek előfordulását a gyerekek rendszeres szűrésével nagyságrendekkel lehetne csökkenteni. A tompalátás csak következmény, eredendően okozhatja fénytörési hiba, vagy a szemlencse betegsége. A családokban halmozódhat az asztigmatizmus (szemtengelyferdülés) is. Ha több szemüveges is van a családban, akkor már másfél éves korban ajánlható a második szűrés, nem kell megvárni a két és fél éves kort.

Baj-e, ha a baba hunyorog?
Valószínűleg sokan nem tulajdonítanának kellő jelentőséget annak, hogy a baba hunyorog. Biztos csak a fény bántja! - gondolhatnák a szülők. Különösen világos szeműeknél ez valóban igaz is lehet. Aki szemüveges, és attól tart, gyermekénél is előfordulhat hasonló probléma, az már jobban odafigyel. Különösen, ha a gyermek korábban nem hunyorgott, és jellemzően csak az egyik szemmel hunyorog, könnyen lehet, hogy azzal a szemével nem lát olyan jól.

Tisztánlátás kérdése
Amennyiben a szemlencse bármilyen okból nem tiszta, tulajdonképpen szürke hályogról beszélünk. Csecsemőkorban a lencse tisztasága azért nagyon fontos, mert ilyenkor tanul a kicsi látni. Az egészséges szem pupilláinak egyforma nagyságúnak és csillogó feketéknek kell lenniük. Ha ettől bármilyen eltérés mutatkozna, például fehéres-szürke homály vagy folt látható a szembogáron, feltétlenül meg kell mutatni gyermekszemésznek.

A kancsalság
A valódi kancsalság tulajdonképpen már egészen pici korban, pár hetesen is jól látszik. Ha a két szem állása nem párhuzamos, a szaruhártyára eső fénypontocskák nem szimmetrikusan helyezkednek el. Fél éves korig nem teljesen rendezettek a szemmozgások, minden baba kancsalíthat néha, de mivel a kancsalságot a szem súlyos betegsége is okozhatja, ilyenkor sem árt egy megnyugtató vizsgálat. Ha a gyermekszemész azt állapítja meg, hogy a tárgyakat a gyerek mindkét szemmel jól fixálja, és a szemfenék is ép, akkor valószínűleg nem sokára igazodni fognak a szemek. Aztán, ha idősebb korban a kancsalság még mindig fennáll, akkor az orvos dönt a kezelésről.
Kancsalságot több minden okozhat, de a lényeg, hogy kisgyermekkorban kell utánajárni. Ha valóban kancsalít a kisbaba, a gyógyítás módja a kancsalság okától függ. Ha fénytörési hiba okozza, szemüvegre van szüksége, ami önmagában párhuzamosra húzhatja a szemeket. A legkisebbeknek - akik még nem tudnak biztonsággal ülni, járni - nem mindig célszerű szemüveget hordaniuk, ők először csak tapaszt kapnak. Ha a szemüveghordás önmagában nem elegendő, később szükség lehet műtétre.

A gyerekkorban nem szűrt, nem kezelt felnőtteknél a kancsalság később is műthető ugyan, de akkor már inkább esztétikai szempontok dominálnak, pl. a tompalátó szemen nem segít, ettől nem fog jobban látni.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!


 
 
[ 5336 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x