Gyógyító delfinek - uszonyos csodadoktorok
Címlap / Otthon / Gyógyító delfinek - uszonyos csodadoktorok

Gyógyító delfinek - uszonyos csodadoktorok

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-09-27

Down kóros, lelkileg sérült, vagy mozgásában korlátozott gyermekeknek segítenek Floridában a delfinek. A különleges terápiában soha nem látott mértékű fejlődést tapasztalnak az ideggyógyászok, és bár a módszernek sok korlátozó tényezője van, mégis mindenhonnan érkeznek ide a gyógyulni vágyó családok.  


Rendezvénynaptár
A kedves, szeretetreméltó delfinek nem csak emberszeretetükkel és kiemelkedő intelligenciájukkal, ha nem gyógyító képességükkel is kivívták az ember csodálatát. A delfinek - "vadállat" létükre - szoros kapcsolatot tudnak kialakítani az emberrel, és a velük való közös úszás sokféle ingere nagyon jó hatással van a testileg vagy lelkileg sérült emberekre.

A delfinterápiának szintén az állatok körülményes tartása szab gátat (medence, sós víz…), ami sok országban lehetetlenné teszi a tartásukat.

David Nathanson ideggyógyász professzor egy új módszert vezetett be olyan betegségek kezelésére, melyekre az orvostudomány nem talált hatékony megoldást. Down kórban szenvedő gyermekeket kezelt a delfinek segítségével. Azóta a Floridában működő Dolphin Human Therapy keretében 55 országból érkezett, közel 10 000 gyermeken segített.

Az első, és legfontosabb lépés a gyermekek összeismertetése ezzel a kedves lénnyel. A következő napokon 1-2 órás foglalkozásokon vehetnek részt, ahol egyre közvetlenebb kapcsolatba kerülnek a delfinekkel. Először csupán az összeismerkedés, a közös játék a cél, később személyre szabott feladatok elvégzésében segít az új társ. Nathansok professzor kutatásai azt is igazolták, hogy a delfinek által kibocsátott hangok pozitív hatást gyakorolnak a gyermekek idegrendszerére.

A gyermek mellett ott lehet egyik szülője, egy terapeuta és egy delfinidomár. A terápia nem korlátozódik az együtt úszásra a delfinekkel. A kis páciens nap mint nap egy meghatározott feladatot kap, amelynek elvégzésében a delfin segíti. A feladatok személyre szabottak, és a terápia során egyre nehezebbé válnak.

A delfinnel való kapcsolattartás napról napra egyre intenzívebbé válik: először csak megmutatják az állatot, a gyermek megnézheti, hogyan ugrál a delfin a vízben. Később labdát vagy karikákat kell a vízbe dobnia, amelyeket a vízi emlős visszadob vagy visszahoz. Ha e játékok során sikerült megbarátkozni az állattal és megerősödik a gyermekben a bizalom, a távolságot egyre inkább csökkentik. Az idomár segítségével vagy önállóan, a gyermek kézjelekkel utasítja a delfint, hogy uszonyaival tapsoljon, vagy táncoljon, integessen. Az általában túlféltett, önállóságuktól akarva-akaratlanul megfosztott gyermekeknek ez hatalmas élmény: én is képes vagyok valamit elérni!

A munka megkoronázása a közvetlen kontaktus a vízben: A terapeuta karjában tartva a gyermeket a vízbe ereszkedik, így a kis páciens megsimogathatja a delfint. Néhány perc múlva a gyereket már egyedül húzza hátuszonyával a delfin.

A delfinek társas lények, a szabadon élő csoportok tagjai között nagyon kifinomult kapcsolatrendszer alakul ki, amelyre jellemző a gyengébb egyedek védelme, a róluk való gondoskodás.

A terápiás munka során az a legfeltűnőbb, hogy ezek az állatok igen intenzíven foglalkoznak a beteg gyermekekkel. Közben meglepő empátiás képességről tesznek tanúbizonyságot, pontosan tudják, hogy az adott pillanatban milyen hangulatban van "páciensük".

A delfinterápia a fogyatékos gyerekeknek jelentős segítséget, motivációt adhat a fejlődéshez - ez több ezer esetben igazolódott. A javulás sokszor nem azonnal, csak hetekkel a "kezelés" után jelentkezik. Gyakran "csak" egy kismértékű pozitív változás figyelhető meg: a gyermek többször törekszik szemkontaktusra, mint korábban, szemmel láthatóan igyekszik néhány szót artikulálni, vagy egyszerűen csak oldottabb, vidámabb.
Képforrás: Canva Pro adatbázis.Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 6155 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x