Humusz házilag
Címlap / Otthon / Humusz házilag

Humusz házilag

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Komposztálás során a házban és a kertben keletkező hulladék alkotóelemeire bomlik, és humusszá alakul. Humusz csak a talajban élő baktériumok segítségével jöhet létre, ezért feltétlenül gondoskodjunk arról, hogy a komposzthalomnak legyen kapcsolata az élő talajjal.  

Mi is az a komposzthalom? Komposztálás során a házban és a kertben keletkező hulladék alkotóelemeire bomlik, és humusszá alakul. Humusz csak a talajban élő baktériumok segítségével jöhet létre, ezért feltétlenül gondoskodjunk arról, hogy a komposzthalomnak legyen kapcsolata az élő talajjal. A baktériumok, gombák, férgek és egyéb parányi élőlények csak így tudnak behatolni a komposztba.

A komposztgyűjtő helyen tárolt hulladékok lebomlását korhadásnak nevezzük. Durvább, nagyobb hulladékdarabok (ágak stb.) segítségével gondoskodjunk arról, hogy a komposztot kellően átjárja a levegő, forró nyári napokon pedig egy-egy kanna vizet se sajnáljunk tőle.

Levegőtől elzárva - például egy vastag, frissen nyírt fűréteg alatt - megjelennek a rothasztó baktériumok, melyeknek semmi keresnivalójuk a komposztban. A sikeres komposztálás jele, hogy a komposzthalom összeesik.

A komposzt áthelyezése: A komposztot 2-3 hónaponként helyezzük át egy másik silóba: kéttenyérnyi durva anyagra kerüljön egy réteg nyershumusz és 5 cm vastag kerti föld vagy komposztréteg, némi szerves trágya és kőliszt, esetleg a komposztálást beindító anyag.

A komposzt érése: A komposztban munkához látnak a giliszták, melyek szó szerint átrágják magukat a komposzton, és fekete, az eredeti talajra emlékeztető illatú humuszt hagynak maguk után. Ezután újabb 2-3 hónap türelemre lesz szükségünk, míg végül felhasználhatjuk a kész komposztot. Mivel az érett komposzt felszínét már nem bolygatjuk, sarkantyúkával, szagos lednekkel, tökkel vagy uborkával is beültethetjük.

A komposzt rostálása: Az érési folyamat végeztével még mindig maradnak olyan nagyobb darabok a komposztban, melyek nem bomlottak le, ezért használat előtt át kell azt rostálnunk.

A komposzt bedolgozása: A rostált komposztot ezután ideiglenesen tárolhatjuk más helyen, vagy rögtön szétteríthetjük az ágy felszínén. Kb. 1 cm vastag rétegben terítsük a talajra, majd kultivátorkapával vagy talajlazítóval óvatosan dolgozzuk be.

Komposztálható anyagok: Kerti hulladékok (a beteg növényeket kivéve!), nyers konyhai hulladék, száraz széna, levelek, sövénynyírásból származó ágak, levelek, szalma, hamu, kartonpapír (mértékkel), kávézacc (mértékkel).

Nem komposztálható anyagok: Impregnált fahulladék, citrusfélék gyümölcseinek hulladéka (permetezett anyag), magvas gyomok, gyomgyökerek, húsdarabok (csont sem!), főzött konyhai hulladékok.

Eszközök: Ásóvilla, komposztrosta.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 20612 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x