Új szemszögből az EU Víz keretirányelve
hirdetés
Címlap / Otthon / Új szemszögből az EU Víz keretirányelve

Új szemszögből az EU Víz keretirányelve

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-05-07

A víz, amitől az élet függ a XXI. században egyre inkább stratégiai eszközzé válik, hiszen a bolygónkon található vízkészletnek mindössze 3%-a édesvíz. Ennek nagy része ráadásul gleccserekben és a folyamatosan fagyos területeken hó és jég formájában van jelen.  


Rendezvénynaptár
Az EU Víz Keretirányelve merőben új szemszögből közelít Európa vizeinek védelméhez. A víz, amitől az élet függ a XXI. században egyre inkább stratégiai eszközzé válik, hiszen a bolygónkon található vízkészletnek mindössze 3%-a édesvíz. Ennek nagy része ráadásul gleccserekben és a folyamatosan fagyos területeken hó és jég formájában van jelen. Érthető, hogy az Európai Unió rendkívüli figyelmet szentel a területén található édesvizeknek. Európai Közösség a múlt század hetvenes éveinek közepétől a vizeket védő jogszabályok sorozatát léptette hatályba.

Ennek ellenére a vizek állapota nem javult a kívánt mértékben, sőt bizonyos esetekben tovább romlott. A kilencvenes évek elején az Európai Bizottság elkezdte keresni a megoldást, hogyan hozhatná jó állapotba az európai vizeket. A kilencvenes évek közepére megszületett az Európai Unió új Víz Politikája és közel öt évig tartó viták során ennek végrehajtására kidolgozták és 2000. december 22-én hatályba léptették a Víz Keretirányelvet.

- Mi is ez a keretirányelv és milyen feladatokat ró a tagállamokra? – kérdezzük Holló Gyulát, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium - Vízgyűjtő-gazdálkodási Főosztály vezetőjét.
- Ez azért keretirányelv, mert az összes eddigi szabályozást egységes keretbe foglalja össze. Az irányelv életbelépésével a vízgazdálkodásban Európa területén paradigmaváltás következett be, hiszen előírja az Európában fellelhető vizek jó állapotának az elérését 2015-re. Kitér az erősen módosított víztestekre is, ahol a jó állapot elérése nem következhet be erre az időre, ezért komoly és elfogadható indokok esetén, itt egy alacsonyabb szintű környezeti állapot célozható meg. Itt jelentős társadalmi érdekből történt hidromorfológiai emberi beavatkozásról van szó, ilyen például a kiépített árvízvédelmi töltések, vízierőmű, vagy hajózás biztosítása egyes folyószakaszokon.
Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 1248 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
/img/hirdetes/2021/baby_more.png
 
x