HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2019-10-16
Címlap / Otthon / Mesélj egy kiskorit! I.

Mesélj egy kiskorit! I.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2019-10-16

Nagyika! Mesélj kiskorit! - Kéri Lulu lányom édesanyámat. Anyám csak mosolyog és úgy kezdi, mint régen: - Amikor én kislány voltam, kicsit nagyobb vagy tán éppen annyi idős, mint Te,... 

 

Nagyika! Mesélj kiskorit! - Kéri Lulu lányom édesanyámat. Anyám csak mosolyog és úgy kezdi, mint régen: - Amikor én kislány voltam, kicsit nagyobb vagy tán éppen annyi idős, mint Te,...

Régen, mikor én annyi idős voltam, mint Lulu, én is minden este így kértem a mesét.
-Anya! Mesélj kiskorit! Lulu tőlem is kéri néha, az izgalmas kiskorikat, de a legjobbakat mégis Nagyi tudja. A kiskori valójában nem mese. Valós történetek, amik mind-mind Nagyi, vagy anya (vagyis én) kiskorához kötődnek. Nagyiéi, legtöbbször egy vasi faluban játszódnak. Az enyémek egy része szintén, bár én a dunai és pesti bérházi kiskorikat is szeretem. Én anyám falujában jártam még óvodába, de anyám ott nőtt fel. Falusi gyerekcsapatban, olyan szabadságban, amit sajnos a városban élő Lulu soha nem tapasztalhat már meg. Csodás gyerekcsapat lehetett anyáméké, de az volt a mienk is. Mienk volt a határ, amit ezekből az anyáinktól hallott kiskorikból is jól ismertünk.

Emlékeztünk, hol ért véget régen a Nagyapa földje - pedig akkor szocializmus volt, minden földet a TSZ nevű valami uralt - hol volt a forrás, amit betemettek, és utána kiástak. A Szombat Jutkát elütötte a motorbicikli, mi mégis irigyek voltunk a forradásaira. Bátran játszottunk "ároklilét", nem volt veszélyes, hisz akkor még több lovas kocsi járt, mint autó. A szekerek hátuljára csimpaszkodva közlekedtünk mi is, akárcsak egykor anyámék, végig a falun. Itt kötöztek ki a szilvafához, majd raboltak el engem, - a csodaszép királykisasszonyt - a gengszterek, vagyis a Zsoltikáék, és itt szabadított meg mindig engem igazi fakardjával a hős Piedóne, azaz Gyurika, óvodai nagy szerelmem! Tudtuk, hol van a téglagyári tó, amibe szerelmem, Gyurika később belefulladt. Mégis, minden nyáron, a tiltások ellenére, ebben a tóban, itt fürödtünk.

Én a legjobb úszók egyike voltam, és sok pajtásomat megtanítottam úszni. Kiskamaszként itt a Téglaszínnél csattant el az első csók és unokabátyámmal innen "emeltük el" kalandos körülmények között Csusza kutyát. A Csusza kutyát, aki vénséges vén, de ma is él. Morgós vén csont, már csak a nap - és néha én - simogathatom meg. Lulu fél is a közelébe menni. Rigolyás lett a vén Csusza. Az emlékek teszik széppé Lulu számára is. Tudtuk, hol volt a legelő, ahol Nagyi kardigánját megette a Csálé tehén. Itt ugratták bele a tehénszarba néném barátnőjét, Pirit (nekem már Piri nénit, Isten nyugtassa szegényt, épp az idén távozott közülünk). Itt legelt a falu összes tehene, a "téesz" időkben a csorda. A gyerekek vigyázták őket, ki - ki a magukét, ki-ki a saját rétjükön. Csálé tehén, amikor be kellett adni a TSZ-be, a legelőről hazafelé mindig megállt a kapu előtt és nagyanyám - Lulunak a mesebeli Dédi - megitatta. Mindig hazatalált.


A házban, ahová Hacuka a kedves ló (a hátán lovagoltam először) hazavitte halott gazdáját, ma már németek laknak. Az istállót lebontották. Megható "mese", Lulu így találkozott először a halállal. Ezek a kiskorik tényleg nem mesék. Élő eleven történetek. Kislányokról szólnak, - mint amilyen most Lulu, amilyen én voltam valaha, és amilyen anyám volt rég. Lulu már sosem láthatja azt a téeszistállót, aminek csúzlival kilőttem az ablakát, hisz lebontották régen. Nem tudja meg soha, hol volt a kenderáztató, ahol babazsúrokat tartottunk és iszappiskótákat sütöttünk. Ma benzinkút áll a helyén. Sosem szaladhat végig azon a poros utcán, ami a Sarokból (a falu "sarka", egy utcarész) a Dédiék régi házáig vezetett, és amin Nagyika végigkergette a többi gyereket döglött siklót forgatva a feje fölött. Az utcát lebetonozták régen, a régi házat átépítették.
Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 1217 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x