Hogyan legyek anyává? A meddőség lelki okai
hirdetés
Címlap / Psziché / Hogyan legyek anyává? A meddőség lelki okai

Hogyan legyek anyává? A meddőség lelki okai

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-06-22

Nőgyógyász-pszichológusunk a meddőség lelki okairól írt. A várandósság a nő személyiség fejlődésének szempontjából rendkívül fontos időszaka. A várandósság akár krízis is lehet, még ha tudatosan nagyon erős is a nőben a gyermek utáni vágy. A várandós nő pszichésen sokkal súlyosabban sebezhető -és sajnos sebződik is - mint egyébként. Az oldószer a lélek mélyén rejtőzik.  


Rendezvénynaptár

A várandósság, mint krízis!
A nagymérvű testi változások, ami a testkép és énkép változását is magával vonja, valamint a terhes nő szociális helyzetének a megváltozása miatt a várandósságot krízis állapotnak is tekinthetjük, hasonlóan a serdülőkorban a személyiség fejlődésében átélt krízis állapotokhoz. Ekkor a pszichés szerveződés sebezhetősége megnövekszik. A várandós nőre nagyfokú érzelemingadozás, "lelkizősség" és hangulati labilitás jellemző. A várandósság során irracionális és neurotikus félelmek léphetnek fel, ami a valós félelem torzításából, és a megoldatlan pszichés konfliktusokból erednek, ennek milyensége viszont személyiségfüggő.

Anyám megmondta ... 
Az anyaságnak a másik aspektusát a nő saját anyjához való viszo¬ny¬a hatá¬rozza meg. A gyermekszülés során találkozik, és közelebb kerül a nő a saját any¬jával. Az anyja folytatásává válik, de egyben különbözik is tőle. A saját anyjának a gyűlö¬lete meggátolja a nőt abban, hogy folytatása legyen az anyjának, ami a sterilitás egyik lehetséges oka lehet. Az anya¬ságnak ezen aspektusa alapján, a szülés során a nő az anyját hozza létre önmagán belül. Az anyai imágó ezen, kialakulása referencia keretként szerepel a nő számára a szülésnél. Ez az alapja annak, hogy a szülésnél ősidők óta nők (bábák) segédkeznek. A szülőnő önmagát rábízza egy reális vagy képzeletbeli nőre, akit az anyja mintájára alkotott meg.  (A szerk. megjegyzése: Ezért is lehet hibás a férfi nőgyógyászok jelenléte, és talán érdemesebb az otthoni, vagy intézményen belül is a háborítatlan szülést választani, elsősorban bábával.)

Adós vagyok, anyám!
Azok a nők, akiknek az anyjukkal a kapcsolatuk nem volt felhőtlen keresik a bizalom megalkotásának a lehetőségét. Főleg az első gyermek szülésével a szülőnő az anyja iránti adóságát akarja törleszteni. Abortusz, vagy sikertelen várandósság esetében ennek a folyamatnak a fordítottját láthatjuk. Ekkor a saját testében hordott "anya" megölésével tiltakozik az anyja iránti tartozás ellen - amit gyűlöl - ezzel őrizve meg a női identitását. A sterilitás következő okaként az szerepelhet, hogy a nő az anyai adóságát utasítja vissza.

Magam anyja is lehetek?
Az anyával való identifikáció jelenhet meg a szülés lefolyásában. A szülőnő anyja azt az információt adja át lányának, ahogyan a saját várandósságát nárcisztikus szempontból átélte, mintegy programozva őt arra, hogyan élje meg a szülését. Az elmúlással, az élet véges voltával függ össze, hogy a szülőnő a gyermek testével nyújt kárpótlást anyjának - a hanyatló test új életet nyer a gyermek testében. Azoknál a nőknél, akik árván vagy erős anyai nyomás alatt nőttek fel az anyaság vállalásában olyan motívumokat találhatunk, melyek a szülés alkalmával anyát adnak önmaguknak a gyermekük által.

A várandós önértékelése
A várandós nőt az önértékelésében, a belső világában a végletek közötti ingadozás jellemzi: a teljes kitágulás - "én vagyok a világ" - és a teljes beszűkülés - "én nem vagyok semmi" - között ingadozik. Kapcsoat¬rendszerében is komoly változások jönnek létre: a magzatot el kell fogadnia, mint élőlényt, akit a szeretet érzésével vesz körül. A férjével az új szerepre, a szülő-szerepre, kell felkészülniük. Az édesanyjával való viszonyban az eddigi gyerek- szerepből anya-szerepbe lép át, ami már egyenrangú helyzetet jelent. Önmagával, nőiességével szemben is változik a képe. Környezetében - lakóhely, munkahely, stb. - annak megítélésének fényében változik a helyzete. A várandósság során, annak előrehaladottságának függvényében változnak az érzései. Ezen helyzetek megoldása során, amit a megfelelő pszichés alkalmazkodás biztosít számára, a személyiség további fejlődése révén alakul ki az anyaszerep. Az anyaszerep kialakulásában tehát a várandósságnak meghatározó jelentősége van.
Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 14082 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x