Hogyan kezeljük a konfliktushelyzetet? 4 lépés - nyugalomért...
Címlap / Psziché / Hogyan kezeljük a konfliktushelyzetet? 4 lépés - nyugalomért

Hogyan kezeljük a konfliktushelyzetet? 4 lépés - nyugalomért

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Összezörrenések mindennemű emberi kapcsolatban előfordulnak, az életünk velejárói, akár tetszik, akár nem. Viszont nem mindegy, hogy milyen állapotban, milyen hangulatban, milyen megközelítéssel állunk hozzá a megoldás kereséséhez.  

Mert ugyebár szeretnénk találni kiutat a helyzetből, senkinek nem használ, ha a negatív érzéseket hordoz magában, még ha csak rövid időről is van szó.Több, mint két évvel ezelőtt részt vettem egy kapcsolat és konfliktus kezelő tanfolyamon a Napfényes Alapítvány szervezésében, az ott tanultakat azóta is alkalmazom, és javaslom mindenkinek.

A nézeteltérésék sok félék lehetnek, különböző módokon, hőfokon jönnek létre a viták, egyes esetekben a durvaságig is fajulhatnak. Mit tehetünk, hogy emberi módon tudjuk lereagálni a helyzetet, és megoldást is találjunk.

Mindenek előtt várjuk meg, míg a kedélyek csillapodnak. Kibillent, feszült, negatív érzelmektől terhes állapotban lehetetlen józanul gondolkodni, építő szándékkal közelíteni a másik félhez. Alapszabály, hogy mindkét félnek szabad akarattal kell részt vennie a megbeszélésen, különben nem lehet eredményre vezető.

1. A valós tények feltárása
Első lépésként csak a puszta tényeket próbáljuk egyformán látni. Mintha egy riporter kérdezne bennünket. Ki, mikor, hol mit tett, mit mondott? Elengedhetetlenül fontos, hogy mindkét fél ugyanúgy lássa a történteket, különben nem lehet tovább haladni a kompromisszum, a megoldás megtalálása felé. Tulajdonképpen mindkét félnek igaza van a saját szubjektív szemszögéből, de meg kell próbálni közösen megállapítani a VALÓSÁGOT. Nem érdemes próbálkozni a saját igazunk bizonyítgatásával olyan módon, hogy a másik álláspontját nem vesszük figyelembe. Meg kell próbálni pontosan felidézni, ki mit mondott. Szerencsés esetben a tények meglátása ugyanaz mindkét félnél. Amíg ez nem jön létre NEM SZABAD ÉRZELMEKRŐL beszélni. Az első lépés jellegzetes hibái: „Nem emlékszem”. „Máshogy emlékszem.”

2. Az érzelmek és okok
A múlt eseményeinek azonos megítélése után feltétlen közölni kell egymással, hogy a történtek milyen érzéseket váltottak ki belőlünk, mit éltünk át, mi zajlott le bennünk. Fel kell tárnunk, hogy mik voltak az érzelmi mozgatóerők. Továbbá mik az egyéni és mik a közös tényezők. Az empatikus hozzáállásnak hangsúlyt kell kapnia, meg kell próbálni a saját sérelmünket félretenni és a másik helyzetébe beleképzelni magunkat.

3. Megoldási ötletek, lehetőségek
Ahelyett, hogy azt a kérdést tennénk fel, hogy megoldható-e egyáltalán a helyzet, át kell billenteni a kérdést arra, hogy: HOGYAN találunk megoldást, mely mindkét fél számára kielégítő. Itt minden fantáziánkat és kreativitásunkat elő kell venni. Remélhetőleg megszületik a megoldás, melyhez az építő jellegű megközelítés elengedhetetlen.

4. Megállapodás, megegyezés
Csak olyan feltételekben állapodjunk meg, melyeket biztosan meg tudunk tartani. Legyünk őszinték önmagunkhoz és a másikhoz is, ne ígérjünk olyan dolgokat, melyeket magunk sem hiszünk el. Tisztán fel kell állítani a szabályokat, akár írásban is lehet rögzíteni abból a célból, hogy később emlékeztetőként tudjuk használni. Azt is le kell fektetni, hogy milyen szankciókkal jár a megállapodás esetleges megszegése.

 

Rombolni sokkal könnyebb, mint építeni, épp ezért nehezebb rendezni egy válságos helyzetet, mint egyszerűen megszüntetni egy kapcsolatot. Kényelmesebb egy reménytelennek látszó kapcsolatból kilépni, viszont elgondolkodtató, hogy egy kis erőfeszítéssel, megértéssel mindkét fél számára elfogadható, sőt örömteli kapcsolatot hozhatunk létre. Ha első nekifutásra nem tűnik sikeresnek a próbálkozás, egy független, pártatlan, kívülálló, hozzáértő ember segítségét kérhetjük.

A konfliktus a szeretet hiányát jelenti – a konfliktus megoldása pedig maga a szeretet.
 
 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 5314 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x