Isten veled, Polcz Alaine!
Címlap / Psziché / Isten veled, Polcz Alaine!

Isten veled, Polcz Alaine!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Megállt a hóesésben. Barátaitól, szeretteitől pedig egy zsoltáridézettel vett búcsút Polcz Alaine, akit ma délután temetnek a Farkasréti Temetőben.  

„Azt hiszik, hogy tőlem szabadultál meg!”

Az elmúlt esztendőben megjelent Egész lényeddel című könyvében ír arról, hogy miként fogalmazták meg férjével, Mészöly Miklóssal saját gyászjelentésüket. Ez talán borzongató annak, aki először olvas tőle könyvet. Természetes annak, aki ismerte őt.

Amikor egy régi barátja, orvos társa váratlanul meghalt, fiatalon; megdöbbenve vette kezébe az illető gyászjelentését, amin egymás után sorakoztak az elhunyt címei, titulusai, elnöki és vezetői megnevezései. Ekkor érezte azt, hogy ez így nincs jól, s hirtelen felindulásból megfogalmazta saját gyászjelentését.

„Polcz Alaine megszabadult. Testét a Farkasréti temetőbe helyezzük”- írta le akkor. Férje, Mészöly Miklós pedig, amikor késő este hazaért és elolvasta, berontott hozzá. No, nem a saját gyászjelentés, hanem inkább annak félreérthető tartalma miatt dühödött fel: ”Megbolondultál? Mindenki rajtam fog nevetni, azt hiszik, hogy tőlem szabadultál meg!”

Később már nevettek ezen, de Kisorosziban mindkettejük gyászjelentését megfogalmazták.

És megállt a hóesésben ...

„Barátaim a bölények. Csapásaik a pusztán nyílegyenesek, mint a kifeszített kötél, száz meg száz egymás mellett. Hóviharban, ha az ügy reménytelen, nem trappolnak tovább ész nélkül, összeesésig; megállnak, megvárják, amíg ellepi őket a hó”- emlékezett vissza könyvében férje gondolataira. Ez a hasonlat a bölényekről, tavaly óta nem megy ki a fejemből.

Ő pedig a 85. évéhez elérkezve úgy döntött, nem trappol tovább.
"Régóta készült a halálra - mondta egy barátja, - úgy, mint ahogy mi készülnénk arra, hogy egy barátunkkal lemegyünk, és megiszunk egy kávét."

Ma pedig, 2007. október 18-án, 85 esztendőt hátrahagyva a Farkasréti temetőben búcsúztatják az itt maradtak, akiknek egy zsoltáridézettel intett búcsút: "Mint az szép híves patakra a szarvas kívánkozik, lelkem úgy óhajt Uram!"

A tanatológus, a szépíró, a halkszavú asszony
Polcz Alaine, a hospice mozgalom hazai meghonosítója, aki régóta küzdött azért, hogy az életük utolsó szakaszába érkezők méltóképp vehessenek búcsút az élettől, s hogy családjuk is megkaphassa a szükséges lelki támogatást. Aki ápolt daganatos beteget, aki álldogált már vele együtt a halál kapujában, attól rettegve, mikor kell vajon átengednie, az tudja igazán milyen jelentősége van a lelki szeretet-támogatásnak.

Polcz Alaine tisztán és sallangok nélkül írt gyászról és halálról, régi rítusoktól és a halál tabut őrizgető modernitásról. Ez nekünk rémisztő, hiszen minden idegszálunkkal igyekszünk távol tartani magunkat a kórházaktól, az öregségtől és az elfekvő betegektől. Megérten azt, hogy valaki egész életében útitársként tekint a halálra, aki leukémiás gyerekeket, férjet és barátokat kísért el utolsó nagy útjukra- szinte lehetetlen a haláltól állandóan rettegő, hétköznapi embernek.

Ő azonban mindig is hangoztatta, hogy az élet nem zárul le a halállal. A rádió archívumában talán még fellelhető az a hangfelvétel, amin már fáradtan, a halálról és öregedésről mesélve, Mészöly Miklós hozzá írt versét mondja el halkan. Nem találnék személyére ennél jellemzőbb pár percet.

De gyakran emlegette a számára kedves Angelus Silesiust is; ha köztünk lenne, talán most is elmondaná:

„Tudom, hogy Isten nélkülem egyet se szusszan:
S ha én meghaltam, velem örökre kilobban”.

Emlékezzünk rá együtt! Épp egy évvel ezelőtt küldte el nekünk közlésre akkor megjelent könyvének részleteit, alázattal, szeretettel. Olvassuk tőle a az örökké igaz sorokat itt >>>

-kv-

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3539 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x