Titkosírások
Címlap / Psziché / Titkosírások

Titkosírások

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-05-31

Amikor az ember elkezdett írni, szinte azonnal jelentkezett igénye arra is, hogy az írásban közölt üzenetét kódolja. A kódolásra sokféle eszközt használtak. Nem csak a hagyományos írás jeleit, hanem más - az üzenet közvetésére alkalmas eszközöket is, mint például az afrikai tamtam dobok ősi morzéja. Sokan nem tudják, hogy kb. 3000 évvel ezelőtt Trója elestét fénytávíróval továbbították...  

 

Amikor az ember elkezdett írni, szinte azonnal jelentkezett igénye arra is, hogy az írásban közölt üzenetét kódolja. A kódolásra sokféle eszközt használtak. Nem csak a hagyományos írás jeleit, hanem más - az üzenet közvetésére alkalmas eszközöket is, mint például az afrikai tamtam dobok ősi morzéja. Sokan nem tudják, hogy kb. 3000 évvel ezelőtt Trója elestét fénytávíróval továbbították. Aiszkhülosz ismerteti ennek pontos módját. A Trója melletti Ida helyről a Lemnosz hegyre, majd több közvetítő állomáson áthaladva az előre megbeszélt fényjelet minden állomáson továbbadva egészen a mükénéi palotáig küldték a fényjeleket egymásnak, úgy, hogy a 450 kilométeres utat az üzenet nem egészen három óra alatt sikerült eljuttatni. Ennek az üzenetnek a tartalma nem volt ugyan titkos, itt csak a gyors információáramlás volt a lényeges.

A titkos fáklyatávíró és társai
Ie. is használtak fényjeleket, betűk jelölésére. Ilyenek voltak a várfalakon elhelyezett fáklyák, melyek a hadművelet során csak a hadvezérek által ismert jelrendszerrel továbbítottak gyorsan és ami a legfontosabb, titkosan üzeneteket. A legelső tikos írások azonban nem csak különféle jelzésekből álltak, hanem valódi betűket is használtak. A betűkeverés, vagy a számok ABC-ben megadott helye szerint megszámozott, vagy megjelölt írásmódja volt a legősibb és legelterjedtebb.

Kulcsok és rejtélyek
A Káma-Szutra az egyik legősibb indiai írásmű tanulmányozásra ajánlja azokat a talányokat, betűrejtvényeket, szavakat szójátékokat és találós kérdéseket, melyre megoldást kell keresni, az olvasást és a titkos írások ismeretét. Tehát már akkoriban a művelt emberrel szemben támasztott követelmények egyike volt, hogy ismerjen titkos írásokat is. Vannak olyan titkosírások, melyeknek tudunk a létezéséről, meg tudjuk állapítani a kor, amikor használták, tudunk következtetni a felhasználás területére, de a legfontosabb kérdésére, hogy az adott kor embere milyen módszerrel készítette a titkainak megőrzését biztosító kulcsot, arra nincs válasz.

Néhány gyakori üzenet és betűrejtő mód:
  • A betűk helyiértékét vagy egyes betűket a szóból számokkal helyettesítettek megadott módon. Írásművek bizonyos lapjai szolgálnak titkos kóddal megfejtve üzenetforrásként.
  • Különféle ábécék betűit keverik össze.
  • Betűpozíciós táblák és sablonok készítése, melyek egy megadott betűhalmazra helyezve, vagy annak helyi értékeit megadva adják ki az üzenetet.
  • Az írások egymás alá rejtése látható és láthatalan tintákkal.
  • Betűsoroknak önálló jelentés adása, vagy új fajta ABC kitalálása.


Illetve ezeknek variációi fedezhetők fel leggyakrabban.

Magyar titkos írásmódok
Talán a legismertebb magyar "titkosírás" a székely rovásírás, melynek külön oldala és mára már szövegszerkesztős változata is van az Interneten, és (http://fang.fa.gau.hu/~heves/) amit ma a leggyakrabban használnak a gyerekek is. Mindenki ismeri Sándor Mátyás gróf tikos írását is. A legelső magyar titkos írással írt dokumentum azonban Corvin János horoszkópja 1473-ból. A születési képlet alapján készített vázlat betűi titkos jelekkel vannak írva, melyet a kevés ismert betű miatt a mai napig nem tudtak rekonstruálni. Az rejtjelezés máig ismert ősdokumentuma a Rohonczi - kódex.

Politika, hírszerzés, hadviselés
Kossuth Lajos is nagy figyelmet fordított a tikok megőrzésére, nem véletlen, hogy a politika a harcászat és a szerelem az a három terület, ahol a legnagyobb jelentősége van a tikoknak és ezen keresztül a titkosírásoknak. Kossuth latin, görög, cirill betűk keverékéből alkotott egyedi - és mára már megfejtett - titkosírást. A hadászatban - ahogy az olcsó rendőrségi akciófilmeken még ma is látjuk - gyakran nem csak az írás, hanem a szöveg maga is kódolt lett, például egy-egy akcióban részt vevő személy, és helyszín tikos nevet kapott. (Például: A szürke farkas a hómezőn játszik az üregi nyúllal, stb ...)

Az ősi ezoterikus kód
Az OM MANI PADME HUM (Az igazság a Lótusz virágban van) a tibetiek egy misztikus formulája. Az itt latin betűkkel jelzett négy szót csupán a képen látható hat szanszkrit írásjel rögzíti. A hat írásjel valódi jelentése:

OM : Megidézem a teljesség tudományát és útját
MANI : Hogy halhatatlan szellemem drágakő ragyogása
PADME: elárassza a felébresztett öntudat lótuszának mélységes
HUM: közepét, engem pedig sodorjon magával az elragadtatás, hogy széttörhessek minden bilincset és horizontot.
A szó jelentését Manipadma istennő és az ő drágakőből való lótuszvirága nevéből származtatja, és az OM a világ hangját, a HUM pedig az áldást jelképezi.

Titkos szerelmek levelei
A szerelmeseknek is fontos volt, hogy a féltő szülők, vagy féltékeny házastársak előtt titokban tartsák üzeneteiket. Sok pár használta az alábbi rejtekírásokat a századfordulón is:
- Írj fehér lapra tejjel, szárítsd meg. A lapra írj semleges üzenetet. A lapot gyertya felett tartva elolvasható lesz a tejjel írt szöveg.
- Írj a fehér lapra citrom levével. Vasald ki, a lapot és láthatóvá válik az üzeneted.
- Írj a viasz alá üzenetet! (pecsétviasz!)
Ha valaki tehát kedvet kap a mai titokmentes elektronikusan levelezős korban ahhoz, hogy a titkos védelmi rendszerek helyett elmerüljön a titkos írásokban, nekik a Révay Zoltán féle titkosírások könyvét ajánlom!

Tóth József
 
 
[ 10987 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x