Válás helyett boldogság - pszichoterápia 5 lépcsőben
Címlap / Psziché / Válás helyett boldogság - pszichoterápia 5 lépcsőben

Válás helyett boldogság - pszichoterápia 5 lépcsőben

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Idegesít a párod? Sebaj! Gyors terápia, amivel feltárhatod, hogyan lehet a kapcsolatot egy kicsit feljavítani. A szakítás nem vezet jóra, sokkal boldogabbá tehet, hogyha inkább helyrehozod, ami elromlott. Pszichológusunk összeállítása civódó pároknak!  

Idegesít a párod?
Ez néha természetes! Mindig az tudja legjobban felbosszantani az embert, akit a legjobban szeret és ismer. Minden pár életében vannak szakaszok, amikor a kommunikáció beszűkül, amikor az egyik fél felzaklatja a másikat. Ilyenkor törvényszerű, hogy a másikban csak a rosszat, a kifogásolhatót látjuk, és esetleg hangot is adunk ezeknek az érzéseknek. Ezekből a helyzetekből erednek a „válóokok”, hiszen innen minden további próbálkozás egyre csak rontja és rontja a kapcsolatot, ha nem vagyunk résen.


Fotó forrása: Pixabay

A sikeres terápia 5 lépcsője:

  1. Figyeld meg, írd le! - Írjátok le mindketten, miben okoz számotokra bosszúságot a másik! Egyenlőre még ne mutassátok meg egymásnak, mert még csak a veszekedést mélyítené el bennetek! Ne beszéljetek erről egymásnak! 
     
  2. Készíts leltárt! – Két oszlopos leltárra lesz szükségetek. Egyik oszlopba kerülnek a tulajdonságok egymás alá, a másikban pedig mindegyik tulajdonságához egy-egy jellemző. Mindenképp saját tulajdonságaitokról és párotok tulajdonságairól is készüljön egy lista. (Példa:Udvariasság: odahaza nem udvarias (-) mások előtt előzékeny (+) stb..) Ezt se mutassátok megy egymásnak a terápia jelen fázisában!
     
  3. Bátorság, helyzetekben! – Keresd meg a fenti táblázatban azt a legkevesebb 3, legtöbb 10 idegesítő dolgot, amit a lehető legjobban utálsz a másikban. Ezekhez a pontokhoz próbálj olyan tulajdonságokat társítani, amik ellensúlyozzák, kiegyenlítik a negatív tulajdonságokat. Amikor éles helyzetben a téged bosszantó dolgot műveli a párod, egyszerűen vedd elő a helyzethez társuló pozitív listát, őrizd meg nyugalmadat! Még mindig nem szükséges megbeszélni a dolgokat.
     
  4. Most már beszélhetsz! – Ha már sikerült a legrosszabb tulajdonságokat is tetten érni, és szerethető dolgokat társítani mellé, itt az ideje annak, hogy beszéljetek. Először egy negatív, majd egy pozitív tulajdonságpárt vegyetek át. Mindketten adjatok bele egy-egy tulajdonságpárt a napba. Egyet te neki, egyet ő, neked.
    A szabály – tilos sértegetni a másikat! Kizárólag saját érzéseidről beszélhetsz, nem minősítheted a társadat! Néhány napot rászánhattok a legfontosabb pozitív-negatív tulajdonságok megbeszélésére.
     
  5. Csináljátok együtt! – A figyelmedet te irányítod, ezt te döntöd el. Ha a jóra irányítod, kevesebb lesz a konfliktus. Ha a figyelmed nem a negatívumokra, hanem a másik tettei mögött húzódó magyarázatra, a cselekedet pozitív oldalára irányul, akkor sokkal elviselhetőbbé válik az életetek. Ha tudjátok már kezelni egymás nehéz szokásait, akár a folyamatban is lehet szólni a másiknak, ha éppen úgy érzitek.

A szabály marad: soha nem kritizálhatsz, csak magadról beszélhetsz!

A módszer az őszinte pároknál, ahol mindkét fél benne van a kapcsolat javításában, ahol mindketten szeretnék megoldani a felmerült konfliktusokat, nagyon jól működik. Ha azonban a pár egyik tagja nem hajlandó ebben a közös folyamatban komolyan részt vállalni, akkor a pár egyik tagjának is lehetősége nyílik arra, hogy pszichoterápián vegyen részt, akár terapeuta segítségével.

A felismerések, felfedezések közös alapja a fenti folyamathoz lesz hasonló, és meglepő módon az egyik fél viszonyulásainak megváltozása a másik viszonyulásainak változását fogja eredményezni.

 

 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 7928 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x