Kultúrsznob, vagy tényleg művelt vagy?
Címlap / Psziché / Kultúrsznob, vagy tényleg művelt vagy?

Kultúrsznob, vagy tényleg művelt vagy?

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-09-24

2008 a "Reneszánsz Éve" hazánkban. Egyrészt azért, mert Mátyás királyunk 550 évvel ezelőtt került magyar trónra. Másrészt pedig azért, mert korunk érett a változásra.  


Rendezvénynaptár

A reneszánsz megújulást, újjászületést jelent. Valami olyan eljövetelét, ami más, mint az addigi volt, de mégis tiszteletben tartja a múltat. A Reneszánsz Év célja, hogy mindazokat megszólítsa, akik valami újra vágynak a kultúrában, a gondolkodásban, és az élet számos más területén. Tekintsünk hát úgy előre, hogy a múlt a jelen és a jövő megbonthatatlan egységét sose tévesszük szem elöl.

A reneszánsz programsorozat keretében kerül megrendezésre a „Beatrix és Mátyás lakodalma” című kiállítás 2008. április 6-án (vasárnap) 10-18 óráig az Iparművészeti Múzeumban.

Lesz itt apródok udvara, vásári kavalkád, pajzskészítés, menyegzői ékszerek ötvösműhelye, udvarhölgyek jelmeztára, kelengyés ládikák műhelye, lovagi torna és természetesen esküvői ceremónia.

A részletes program következő:

10.00-18.00 Egész napos programok:

 • Apródok udvara. Játékos foglalkozás porontypásztorokkal apróknak és ovisoknak 3-6 éves korig.
 • Kortárs iparművészek reneszánsz vásár


10.00-16.00 Kézműves műhelyek udvari mesterekkel és tárlatvezetés a királyi párral, előkelő úrhölgyekkel, nemesekkel.

 • Majolikaedények, tányérok készítése a királyi lakomához
 • Pajzskészítés, kinek-kinek saját címerével
 • Menyegzői ékszerek ötvösműhelye
 • Udvarhölgyek jelmeztára
 • Kelengyés ládikák műhelye
 • Marcipán sakkfigurák készítése
  A legenda szerint hazánkban az Aragóniai Beatrix kíséretében érkezett itáliai, nápolyi szakácsok honosították meg a marcipánt. Mátyás király és Beatrix lakodalmán a számtalan finomság között ugyanis egy marcipánból készült sakk-készlet örvendeztette meg a vendégsereget.
 • Virágkötő műhely
  A virágkötő műhelyből kerülnek ki az udvarnép bokrétái, de mind közül a legszebb lesz Beatrix királyné menyegzői virágcsokra!

11.00 Lovagi torna
Közreműködik a Musica Historica Régizene Együttes és a Mathias Rex Egyesület.

15.00 Menyegzői ceremónia
A menyegzői ceremónián a Musica Historica Régizene Együttes középkori, reneszánsz, barokk és verbunkos, valamint török zenét muzsikál.
Az együttes zenei vezetője: Csörsz Rumen István

16.00-17.00 Mandel Róbert itáliai reneszánsz dallamokat megszólaltató koncertje és hangszerbemutatója az Arbeau Historikus Táncegyüttes közreműködésével.


17.00-18.00 Reneszánsz táncház és tánctanítás Széll Ritával és Mandel Róberttel.

Jó szórakozást kívánunk hozzá!

Ilyen tevékenységet folytat a Mathias Rex Történelmi Hagyományőrző Egyesület>>>

Másfél hete nyílt meg a "Hunyadi Mátyás, a király" című kiállítás, mely ez idő alatt több mint 5600 látogatót vonzott.

Kiállítás a reneszánszról 4 helyszínen>>>

A Reneszánsz Év - 2008 programjaként a Budapesti Történeti Múzeumban nyílt kiállítás igazi kuriózum: a tárlathoz 65 külföldi műtárgy érkezett ausztriai, csehországi, németországi, olaszországi és szlovákiai gyűjteményekből, köztük számos olyan műtárgy is, amely még soha nem volt látható Magyarországon.

A "4x a reneszánszról" kiállítás-sorozat - amely a Reneszánsz Év - 2008 programsorának és a Budapesti Tavaszi Fesztiválnak is része - március 14-től nyár közepéig folyamatosan várja az érdeklődőket.

Elsőként az Országos Széchényi Könyvtárban nyílt tárlat "Csillag a holló árnyékában" címmel - Vitéz Jánost és a korai humanizmust mutatja be. A kiállításra az idehaza csak ritkán látható kódexeken és Corvinákon kívül Ausztriából és Németországból is érkeztek műremekek, valamint megtekinthető az első Magyarországon nyomtatott könyv is Hess András nyomdájából.

Már szintén megnyílt az idén 50 éves Magyar Nemzeti Galériában a "Mátyás király öröksége a gótikától a barokkig" című tárlat is, amely a reneszánsz művészetet mutatja be olyan műtárgyakkal, amelyeket Hunyadi Mátyás trónra lépésének 550. évfordulója előtt tisztelegve restauráltak, s most első alkalommal nézheti meg őket a nagyközönség.

Szintén a reneszánsz év egyik kiemelkedő programja a ma nyíló nemzetközi orchidea- és bromélia kiállítás. A kiállítás Budapesten, a Városligetben, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban tekinthető meg. A kiállítás vendége lesz a Schönbrunni Botanikuskert, német és olasz kertészetek - de visszatér különleges kínálatával az őszi kiállítás alkalmával már megismert Peru Flora is.

A kiállításról részletesen itt olvashatsz: Reneszánsz bók>>>

Képek: Mathias Rex 

Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 4968 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x