Szerelem vagy barátság? Nehéz határt húzni - Ragaszkodás...
Címlap / Psziché / Szerelem vagy barátság? Nehéz határt húzni - Ragaszkodás és összetartozás egy kicsit másképp

Szerelem vagy barátság? Nehéz határt húzni - Ragaszkodás és összetartozás egy kicsit másképp

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-11-28

Megfakulóban van mostanság a házasság intézménye, az emberek mégis szeretik kimutatni összetartozásukat. Mintha csak erre a célra találták volna fel! Te neked szükséged lehet rá? Az emberi kapcsolatok tisztázása és a szeretet örök jelképe. Miről is beszélünk?  

Mintha csak erre a célra "találták volna fel" a XVI. században egy kis ír faluról elnevezve, a claddagh-i gyűrűt.

A gyűrű története

Az 1600-as évek vége felé, a Claddagh nevű kis ír halászfaluból származó Richard Ioyes-t egy hajóútja során, nem sokkal az esküvője előtt, algériai kalózok elrabolták, és rabszolgaként eladták egy mór aranyművesnek, ahol gyorsan kitanulta a finom fémmegmunkálás művészetét. Itt készítette később híressé vált gyűrűjét, hogy ébren tartsa szívében az otthon marad menyasszonya emlékét. 1689-ben III. Vilmos ült az angol trónra, és politikájának köszönhetően minden fogságban tartott alattvalóját a mórok visszaengedték a Brit szigetekre. A mór aranyműves ugyan felajánlotta Ioyes-nek, hogy ha elveszi egyetlen lányát feleségül, megkapja fele vagyonát is hozományként. Ioyes azonban ezt az ajánlatot visszautasította, és visszatért Claddagh-ba, ahol nagy örömére a menyasszonya várt rá. A fiatal aranyműves menyasszonyának adta a fogságban készített gyűrűt, és nem sokkal ezután összeházasodtak, Ioyes pedig aranyműves boltot nyitott a falujában.
 
A gyűrű jelentése

A claddagh-i gyűrű mottója szerint „Szerelem és barátság uralkodjék mind felett”. A gyűrű hagyományosan csakis ajándékba adható (vagy kapható), magunknak sohasem vásárolhatjuk meg, ez szerencsétlenséget hoz.A barátsággyűrűben három szimbólumot fedezhetünk fel. A szív a szeretetet (szerelmet) szimbolizálja. A szívet körülölelő kezek a barátságot jelképezik. A korona pedig a hűség metaforája. Az eredeti, az 1700-as évek elején felbukkanó gyűrűkön még megtalálható Richard Ioyes monogramja (R.I.), valamint az állandóságot, örökkévalóságot jelképező kis hajóhorgony is. Hagyományosan, a Claddagh-i gyűrűt háromféleképpen hordhatjuk:

1.) Jobb kézen, ha a szív kifelé mutat, azt jelenti, hogy a viselője szíve még szabad.

2.) Ha a szív a jobb kézen befelé mutat, azt jelenti, hogy az illetőnek udvarolnak, vagy legalábbis már rabul esett a szíve.

3.) Ha a gyűrű a bal kézen van, és a szív befelé, a viselője szíve felé áll, akkor az azt jelenti, hogy a viselője már örökre elkötelezte magát, „Szerelem és barátság uralkodik mind felett”.
 
 

Kialakulóban van egy negyedik módja is a viselésének. A gyűrű a bal kézen van, de a szeretetet, szerelemet jelképező szív kifelé áll, ez azt jelenti, hogy a viselője jegyben jár – vagy legalábbis komoly kapcsolatban él.

Kinek, miért?

A barátsággyűrűt, neve alapján nem kizárólag eljegyzési gyűrűként, hanem barátságunk és hűségünk jeleként legjobb barátunknak is ajándékozhatjuk. Ezzel kifejezzük, mennyire fontos számunkra annak a személynek a barátsága. Ez egyfajta ígéret, vagy elkötelezés az iránt, hogy örökre barátok leszünk. A barátság gyűrűnek azonban inkább eljegyzést megelőző jelentése van, vagyis azt jelenti, hogy komolyak a szándékaink, azonban a házasságra még nem állunk készen.

Mai modern időnkben már a nők is szabadon megajándékozhatják a férfiakat, legyen az barát vagy szerető. Egy titán vagy ezüst, esetleg nemesacél barátsággyűrűvel elmondhatjuk a szeretett férfinek, mit érzünk iránta. Legjobb barátunk, vagy potenciális életünk párja valószínűleg nagyra fogja értékelni, az elkövetkezendő években büszkén és örömmel fogja hordani a szeretetünket jelképező gyűrűt.
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 20496 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x