Kényszeres vagy? 10 jel, amiből megtudhatod!
Címlap / Psziché / Kényszeres vagy? 10 jel, amiből megtudhatod!

Kényszeres vagy? 10 jel, amiből megtudhatod!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Mindennapi szokásaink hozzátartoznak az életünkhöz, hiszen mindannyian kialakítunk magunknak bizonyos rituálékat, amelyek nélkül nem érezzük magunkat jól. Gyermekkorban a nélkülözhetetlen alvómackó vagy a textil pelenka jelenti azt a biztonságot, amit önmagunknak teremthetünk meg.  

Felnőttként, pedig kényszer érezhetünk például arra, hogy példás rendben tartsuk a háztartásunkat. Ilyenkor a könyvek meghatározott sorrendben állnak a polcokon, az evőeszközök, pedig katonásan sorakoznak a fiókban. A gond akkor van, amikor ezek a szokások annyira uralkodóvá válnak, hogy már zavarják életvitelünket, vagy a kapcsolatainkat. Ilyenkor nem tudunk lemondani az immár kényszerré vált szokásról, például indulás után akkor is háromszor vissza kell mennünk, ellenőrizi, hogy bezártuk-e az ajtót, ha egyébként nagyon sietünk.

A kényszer biztos fogódzót jelent, de ilyenkor már azt mutatja, hogy valami nincs rendben. Felhívja a figyelmet, hogy nem találjuk meg a biztonságot önmagunkban, a kapcsolatainkban és a világban.

A tünetek olyan témák köré csoportosulnak, mint például a halál, vagy a vallás, vagy éppen az étkezés.

  • A haláltól való félelem az egyik ősi rettegés, s amikor ez nagyobb jelentőséget kap, mint kellene, akkor gyakran és nagy intenzitással jönnek a negatív gondolatok. Ilyenkor a kényszeres gondolatokkal küzdő ember rettegni kezd, s többször is eszébe jut, hogy mi lenne, ha Ő maga meghalna, vagy valamelyik családtagját veszítené el. A kínzó gondolatok a legváratlanabb pillanatokban bukkannak fel, s tönkreteszik az életminőséget. Nagyon gyakran valamiféle rituálé követi a gondolatokat. Pl. „ha háromszor pislogok, akkor elhárul a veszély”. Ha, pedig nem végzi el a rituálét, akkor a hiedelme szerint óhatatlanul bekövetkezik a rossz.
     
  • A vallásos kényszerek mindig a jó és a rossz éles elhatárolásán alapulnak. Isten tökéletesen jó, a Sátán, pedig a megtestesült rossz kifejezője. Akik szót fogadnak Istennek, biztosan a mennyekbe jutnak, míg a gonoszak a pokolba. Ez a hiedelem segít abban, hogy a megingott világképet megtámogassa, bár túlságosan nagy benne a hasítás, a követendő és a megvetendő nagyon élesen elválik egymástól. Ebben az esetben a bűntudat lesz a legkínzóbb, hiszen senki sem tökéletes, s a legjobb igyekezettel sem tudja maradéktalanul betartani a vallási előírásokat. Így a kényszeresen vallásos emberek hajlamosak nagyon keményen büntetni magukat.
     
  • Az étkezés körüli kényszeres tünetek igen sokszínűek lehetnek. Alapvetően a megfelelési kényszer generálja a problémát. „Csak akkor vagyok szép, ha vékony vagyok”, „Nem lehetek elég vékony”. Nagyon gyakran kapcsolódik a tisztálkodási kényszerrel, hiszen itt a cél valójában az, hogy minden szennyező anyagtól megszabaduljon a kényszeres, mielőtt asztalhoz ül. Ez később az élet minden területén megjelenhet, ilyenkor, pedig szinte állandósul a kézmosási vágy. Itt az alapfélelem abban rejlik, hogy attól fél, hogy valamilyen ártó, kontrollálhatatlan kártevő, vagy fertőző anyag jut be a szervezetébe, ami aztán eluralja, elpusztítja Őt.

10 jel arra, hogy megingott benned a biztonságérzet:

  1.  Indulás után gyakran mész vissza, hogy ellenőrizd a zárakat.
  2. Stressz helyzetben a hajadat tépkeded. 
  3.  Nem tudsz leszokni a körömrágásról. 
  4.  Többször is ellenőrzöd, hogy minden elzártál-e?
  5. Kényszert érzel, hogy nagyobb mennyiségű élelmiszert halmozz fel.
  6. Néha nem tudsz parancsolni a vásárlási mániádnak. 
  7.  Mielőtt elmész otthonról, teljes egészében áramtalanítod a lakást.
  8. Nagyon sokszor kezet mosol. 
  9.  Kínosan ügyelsz az egészséges táplálkozásra.
  10. A lakásodban egyetlen kis porszemet sem tűrsz meg.

     
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 7319 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x