Ne haragudj, magázódhatnánk? - Kapcsolatrombolás a tegező...
Címlap / Psziché / Ne haragudj, magázódhatnánk? - Kapcsolatrombolás a tegező bratyizással

Ne haragudj, magázódhatnánk? - Kapcsolatrombolás a tegező bratyizással

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Egyes nyelvekben nem probléma a tegeződés, hiszen csupán tegeződő formula létezik (pl. angol, francia), azonban még ezeken a nyelveken is meg lehet adni a kellő tiszteletet, a megfelelő megszólítással, köszöntéssel, szóhasználattal, stb. Ugye, a magyarban is egészen máshogy hangzik a "Köszönöm szépen, István", mint a "Kösz, Pistikém". Azonban egyes nyelveken külön magázó és tegező formulák léteznek, ilyen a német, az orosz, és természetesen a magyar is.  

"...az, hogy egy fiatalember egyszerűen te-nek szólított egy úrileányt, olyan sértés, amely a torkára forrhat az illetőnek, ha pedig egy leány szólít így egy fiatalurat, bizony megérdemel egy kis anyai fenyítést." A századelőről idéztünk, amikor a tegeződést csak az "olyan" lányok engedhették meg maguknak. Mára azonban a feje tetejére állt az egész világ, mindenki tegeződik mindenkivel. De vajon illő-e?                                                        

Ki tegez kit?

A gyerekek természetes módon tegezik egymást az óvodában, az iskolában, ahogy otthon is tegeződnek a szülőkkel, már a nagyszülőkkel is. Néhány évtizeddel ezelőtt, és különösképpen falun az unokák még nem nagyon tegezték a nagyszüleiket, illetve a század első felében még az is igen gyakori volt, hogy a gyerek magázta a szüleit, ahogyan a szülők is magázódtak egymással – ettől csak igen intim pillanatokban tértek el. Az is természetesnek tűnik, hogy a felnőttek tegezik a gyerekeket, az iskolában a pedagógus tegezi a tanítványait. Azonban a fiatalokkal már óvatosabban kell bánni. Középiskolában már nem tekintik magukat gyereknek, ezért rossz néven veszik a felnőttektől, ha szimplán letegezik őket, visszategezni azonban még nem mernek, ezért egy idősebb felnőtt okosabban teszi, ha a már 16-18 éves kamaszokat is magázva szólítja meg, így nem bántja a fiatalok önérzetét.

Munkahelyi tegeződés

Egy cégnél, egy osztályon, egy üzemben dolgozók – a közvetlenebb munkakapcsolat, és esetleg a hatékonyabb együttdolgozás érdekében – többnyire tegeződnek. Itt is előfordulhat persze, hogy egy idősebb kollégát a fiatalabbak nem tegeznek le rögtön, de ha az idősebb szaki kifejezetten kéri a tegeződést, nem illik ellent mondani. Főnök-beosztott viszonynál azonban nem mindig szerencsés a közvetlen hangnem. Ha a főnök felajánlja a tegeződést, akkor természetesen célszerű elfogadni, azonban ajánlatos ebben az esetben is megtartani a három lépés távolságot. Ez tulajdonképpen a kapcsolat hivatalosságát erősíti, illetve gátat szab annak is, hogy a beosztott neadjisten „elpofátlanadjon” a főnökével szemben (tegyük hozzá, udvariasan, magázódva is el lehet küldeni valakit melegebb éghajlatra). A munkakapcsolathoz tartozik az eladó-vevő, szolgáltató-felhasználó, kínálat-kereslet viszony is.


Szia, segíthetek?

Széles körben elterjed (sajnos), hogy egy boltba belépve azonnal a pofámba tegeznek, lehet az 18 éves eladólány, vagy 40 éves parkettaárus is. Magyarországon talán az egyik svéd áruházlánc vezette be a kereskedelemben a vevő-eladó közötti tegező viszonyt, azonban ma már bárhová megyek, mindenhol „ismerősökbe” botlom. Nem hinném, hogy prűd lennék, vagy sznob, de engem ez valahol kicsit zavar. Talán régimódi elképzelés, hogy ha bemegyek egy boltba, ott üzleti kapcsolatba kerülök az eladóval, akinek tisztelnie kellene a vevőit (ha mást nem, legalább azt a hajlamot, hogy a pénzüket náluk költik el). Talán nem véletlen, hogy egy magára valamit is adó kereskedő, egy előkelőbb étterem pincére, vagy egy régi motoros cipész a magázással megtiszteli a hozzá betérő vendéget, és csupán az alacsonyabb színvonalú helyek engedik meg maguknak a széles mekdonáldsz-mosolyú bratyizást.

Sze’hvusz ké’hlek!

A köszönés, a megszólítás fontos eleme a tegező-magázó formula közti különbség kifejezésének – vagy azok enyhítésének. Magázódás esetén köszönéskor célszerű a napszaknak megfelelő üdvözlést alkalmazni (Jó reggelt -, Jó napot -, Jó estét kívánok!), és még sokkal előkelőbbnek hangzik mindez, ha hozzátesszük: Hölgyem, Uram, Doktor úr, Tanár úr, Margit néni, stb. Egy új, még ismeretlen társaságba csöppenve, ahol mindenki tegezi a másikat, érezzük magunkra nézve is kötelezőnek, nehogy megbántsuk a vendéglátónkat. Tegeződés esetére rengeteg féle köszöntési frázis használható. A legalapvetőbb szervusz tulajdonképpen a ’servus humillimus’ alakból rövidült, melynek jelentése ’legalázatosabb szolgája (vagyok) az úrnak’ – vagyis az ’alászolgálja’.

Köszöntés – az udvariasság szabályai szerint

Alapvető szabály, hogy a férfi köszön előre a nőnek, a fiatalabb az idősebbnek, a beosztott a vezetőnek, a fiú a lánynak. Ezek alól bizonyos kivételek felmenthetnek, tehát egy fiatal lány ne várja, hogy egy idősebb úr előre köszönjön neki, nyugodtan megelőzheti ebben az esetben a férfit. A kor tisztelete alapján egy fiatalabb vezető nyugodtan előre köszönhet idősebb beosztottjának – ettől még nem vész el a tekintélye, sőt! Hasonló módon férfi vezető köszönjön előre női beosztottjainak. Férfiak egymás közt nem nagyon, hacsak a kor alapján nem, állítanak rangsort. A nőknél azonban szokás (volt) hogy a hajadon üdvözli először a férjezett nőt, illetve a gyerektelen a gyermekes anyát.

Emelem kalapom

A köszönéshez kiegészítő tevékenységek is társulnak, így a kézcsók, a kalapemelés, a kézfogás, a puszi. Kézfogásnál a köszönésnél leírtak fordítottjai az érvényesek, tehát az idősebb nyújt kezet a fiatalnak, a nő a férfinak, oktató a tanulónak, vezető a beosztottnak. A másik fél ne nyújtsa a kezét akkor sem, ha a fentiek valamelyike elfelejti a kézfogást, ebben az esetben elmarad ez a fajta üdvözlés.

 
 
Tegeződés a médiában

A televízió (sajnos vagy szerencsére?) nagy szerepet tölt be kommunikációnk, szokásaink alakításában. Egyre elterjedtebb, hogy riporter és alany tegezik egymást, a műsorvezetők közvetlen kapcsolatáról árulkodik a tegeződés, de ma már a nézőket is egyre gyakrabban szólítják meg kötetlenebb formában a médiacsinálók. Sok reklám is tegezve szól hozzánk, Ezt azzal magyarázzák, így könnyebb eljutni adott termékkel a célközönséghez, ha mindenki személyes megszólítást érzékel a reklámokból.

Tisztelet

Mindent egybevetve, a magyar nyelv, egy nagyon szép, és nagyon árnyalt kifejezésre alkalmas nyelv, nem véletlen, hogy a világ három legnehezebben megtanulható nyelve közé sorolják. Legyünk rá büszkék, őrizzük meg a szépségeit – persze eközben ne érezzük úgy magunkat, hogy korlátok közé szorít. Adjuk meg a tiszteletet másoknak azzal, hogy nem tegezünk boldog-boldogtalant a szeme közé. A tisztelet mindenkinek kijár, ne fosszuk meg magunkat sem tőle azzal, hogy mást kitüntetünk vele.

Kép: engin akyurt / Pixabay  
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 10231 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x