Parthenon kincsei: Hova tűntek Görögországból? (Mesés fotókkal!)...
Címlap / Psziché / Parthenon kincsei: Hova tűntek Görögországból? (Mesés fotókkal!)

Parthenon kincsei: Hova tűntek Görögországból? (Mesés fotókkal!)

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Nem tudhatom vannak-e mások is, akik transzba esnek, amikor meglátják a Parthenon szobrait, de nálam ez régi "betegség". Csak a másolatokat láttam gyerekkoromban a Szépművészeti Múzeumban, majd a tatai régi zsinagógában kiállítva, és azóta sem tudok szabadulni a belső élménytől. Azt írja a Hellén Kulturális Minisztérium honlapja, hogy 2008-ban helyre akarják állítani a Parthenont New Acropolis Museum néven Görögországban. De hol vannak a szobrok? 

A szobrok nagy része a British Múzeumban van; magamnak is szerencsém volt több alkalommal találkozni velük. Egyúttal Hellásszal, Rómával, Egyiptommal, Babilonnal és a csodálatos ninivei Királyi Palotával is.

Hogy kerültek Angliába a műkincsek?
Az athéni Parthenon hosszú és összetett történelemmel bíró épület. Közel 2500 évvel ezelőtt építették, a görög istennőnek, Athénének szentelt templomként, majd ezer éven keresztül az athéni szűz Mária temploma volt, később török puskaporraktár lett, végül pedig egy régészeti maradvány. A századok során az épület megváltozott, szobrai nagyban károsodtak. Az első nagyobb veszteség i.sz. 500 körül történt, amikor a Parthenont keresztény templommá változtatták. Amikor pedig török fennhatóság alatti város 1687-ban velencei ostrom alatt volt, a Parthenon puskaporraktárként üzemelt. Egy óriási robbanás leszakította a tetőt, és a megmaradt szobrok nagy hányadát elpusztította. Az épület azóta romokban hever. A régészek világszerte egyetértenek abban, hogy a fennmaradt szobrokat sosem lehet már visszaerősíteni a szerkezetre.  


Ámde hogyan kerültek a szobrok Londonba?
1800-ban az eredeti szobordekorációnak már csak a fele maradt meg. 1801-05-ig Lord Elgin volt a brit nagykövete annak az ottomán birodalomnak, amelynek Athén közel 300 évig része volt. Az ottomán hatóságok teljes tudatával és engedélyével eljárva eltávolította a megmaradt szobroknak körülbelül a felét a leomlott romok közül és magából az épületből is. Lord Elgin rajongott a görög kultúráért, és átszállította a szobrokat Angliába. A szobrok Londonba érkezése mély hatással volt az európai közvéleményre, hatalmas érdeklődést generált az ókori görög kultúra iránt, és hatással volt a kortárs művészeti irányzatokra is.  

Ezeket a szobrokat a British Múzeum 1816-ban szerezte meg Lord Elgintől. A Parlamenti Vizsgálóbizottság teljesen kivizsgálta és jóváhagyta Lord Elgin eljárásának jogi státuszát. Azóta az összes szobrot kiállították a publikum számára a British Múzeumban belépődíjmentesen. Iskolák, tudósok, amatőrök ezrei tanulmányozzák naponta, gyerekek a földön fekve rajzolják füzeteikbe a műtárgyakat.  

HarmoNet tipp: Mitológiai Szabadegyetem elõadásai >>

Hol láthatóak a Parthenon többi szobrai?
A Parthenonból fennmaradt szobrok nyolc különböző ország múzeumaiban találhatóak. A szobrok többsége nagyjából egyenlőképpen oszlik meg Athén és London között, míg más nagyobb európai múzeumokban is találhatók egyes fontosabb tárgyak pl. a Louvreban, a Vatikánban, Koppenhágában, Bécsben, Würzburgban és Münchenben, sőt még New Yorkba is vittek belőle. (Pl. a harcos teste Londonban van, a feje Athénban)  

A Parthenon szobrai Athénban
A közelmúltban a görög hatóságok folytatták a Parthenon szobrainak eltávolítását; ez a munka több, mint 200 évvel ezelőtt kezdődött. Az épületről már majdnem minden szobor el lett távolítva. Az új Akropolisz Múzeumba szállítják őket, melyről azt ígérik, hogy 2008-ban megnyitják.

A Parthenon szobrai Londonban
A londoni szobrokat, melyeket néha Elgin márványokként neveznek, a múzeum állandó kiállításán láthatjuk, tehát ingyenesen 1817 óta. (Nálunk ekkor még csak álmodhattak a legnagyobbjaink nemzeti múzeumról angol példára). Évenként ötmillió látogató jön, s a világközönség számára aktívan tanulmányozhatóak és kutathatóak ezek, előmozdítva ezzel a az ókori görög kultúra globális megértését. Másrészt a Múzeum kiadja kutatási eredményeit is.

HarmoNet tipp: Az örök szépségű márvány >>

Mit kért a görög kormány?
Az 1980-as évek óta a görög kormányok azért érvelnek, hogy a British Múzeumban található Parthenon-szobrokat véglegesen szállítsák vissza Athénba. A görög kormány a British Múzeum Biztosainak a szobrokhoz való jogát is megkérdőjelezte.


Mi a British Múzeum álláspontja?
A British Múzeum Bizottság azzal érvel, hogy a Parthenon szobrai szerves része a Múzeum azon céljának, hogy világ múzeuma legyen, amely elbeszéli az emberi művelődés teljesítményeinek történetét. Itt láthatóak Görögországnak az ókori világ többi nagy civilizációival való kapcsolatai, különösen Egyiptommal, Asszíriával és Rómával. Az ókori Görögország nélkülözhetetlen hozzájárulása a későbbi európai, ázsiai és afrikai kultúra fejlődéséhez követhető és megérthető. A fennmaradt szobrok nyolc ország múzeuma közötti jelenlegi megoszlása - melyek közül kb. egyenlően osztózik Athén és London - lehetővé teszi, hogy különböző és egymást kiegészítő történetek rajzolódjanak ki róluk, melyeknek egyik ága Athén és Görögország történetének fontosságára koncentrál, másik ága pedig a világ kultúrájának jelentőségére. A jelenlegi helyzet megfelel ennek a célnak a bizottság szerint, így ahogyan most vannak a szobrok. Ez a lehető legtöbb közhasznot hozza a világ egészének, és leteszi a voksát a görögök örökségének egyetemes volta mellett.

Dobosy Ildikó
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 5329 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x