Príma Primissima - hogyan lehetsz a világ kedvence?
Címlap / Psziché / Príma Primissima - hogyan lehetsz a világ kedvence?

Príma Primissima - hogyan lehetsz a világ kedvence?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Ki a közönség kedvence? Minden verseny azt mutatja, hogy alig van kapcsolat a zsűri véleménye és a közönségé között. Még jó, hogy szakmai zsűri dönti el, ki kerülhet be a versenybe, mert az első mégis csak a szakmai hozzáértés, de most is azt láthattuk, hogy a közönség azokat az alkotókat részesítette előnyben, akik még a gyerekek számára is tudnak örömet, boldogságot közvetíteni. Lehet, hogy szeretjük a gyerekeket? Avagy ilyen gyerekes nemzet vagyunk. Mindkettő nagyon jó. "Legyetek olyanok, mint ezek a kisgyerekek!" 

Koncz Zsuzsán nevelkedett a 40-50-60-asok nemzedéke. Még ma is el tudjuk énekelni Pistike üstökét, és bármilyen politikailag elkötelezett társaságba kerülünk, néhány pohár bor után együtt énekeljük:
Ha én kapu volnék, mindig nyitva állnék.
Akárhonnan jönnek, bárkit beengednék.
Nem kérdezném tőle, hát téged ki küldött,
Akkor lennék boldog, ha mindenki eljött.

Nem régiben adták a magyar dalt a tévében, és láttuk a sokezres közönséget együtt énekelni a művésznővel. Ezt azért igazán kevesen tudták elérni. A Kisherceg és a Micimackó ugyancsak jó barátja lett Koncz Zsuzsa dalain keresztül minden szülőnek és gyermeknek az esti altatásnál. (Londonban is ezekkel altatom az unokáimat.)



A Príma Primissima Díj

A Díj alapításával Lezsák Sándor belépett a nagy országalkotó főurak sorába. Értelmet adott a pénznek, mely nem önmagában hordja érdemét, hanem abban, hogy segíteni tud másokon. 1825-ben Széchenyi szavára a magyar főurak adakozni kezdet az Akadémia felépítésére, megszervezésére. A Széchenyi Könyvtár magángyűjtemény volt. A Szépművészeti Múzeum anyagát elsősorban magángyűjtemények alapján kezdték rendezni. Hopp Ferenc milliomos maga járta be Keletet és indította a Kelet-Ázsiai Múzeumot. A Szépművészeti Múzeumban megtaláljuk azoknak a gyűjtőknek a nevét és fényképeit, akik gazdagították a gyűjteményt. 

2003-ban alapították a Díjat és az Alapítványt a TriGránit Rt. és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége közreműködésével. A magyar művészeti, tudományos és kulturális élet legjobbjait támogatják

Tíz kategóriában harminc művészt, tudóst választanak ki, és a gálán kapja meg a Príma Primissima Díjas az 50 ezer euró jutalmat, a Príma díjasokat 10 ezer euróval jutalmazzák. 

HarmoNet tipp: Kisembernek is lehet nagy! >>

Meglehet, hogy Csóri Sándor is éppen a fiataloknak írt könyveivel nyerte el a közönség tetszését, Korzenszky Richárd, a tihanyi bencés szerzetes ifjakat nevelt munkaszerető, precíz magyarokká, a Muzsikás együttes szerte a világon iskolákban és fiatal közönségeknek tanította a szép magyar népdal előadását, s a Veszprém kézilabdacsapata díjazásakor egyértelműen kiemelték, hogy példás náluk az utánpótlás nevelés. Talán tudjuk már, mennyire fontos átadni a tapasztalatokat a jövendő nemzedéknek. 

Talán a legkedvesebb a színészek közönségdíja volt, amit Halász Judit kapott. Itt egyértelmű, hogy minden magyar gyerek hallotta már Juditot énekelni vagy nyilvános színpadon, vagy otthon CD-ről, televízióból. Ő a magyar családok énekesnője. Így kell magyar dalokat előadni, ahogy ő teszi. 

Koncz Zsuzsa
A sikerekkel kikövezett úton voltak nehéz pillanatok is. Zsuzsa is, mint legtöbbünk, ő is változott a korral, ahogy egyre mélyebben megértette, mi lehet az ő feladata a magyar zenevilágban. A tehetséges gyerekkort felváltotta a fiatalság életút-, világnézet-kereső ellentmondásossága, ami mindig szemet szúr az előző uralkodó hatalom elvárásainak. Miért nem marad meg ártatlan gyermeknek, akit orránál fogva lehet vezetni, és mennek utána a többiek lelkesen. Ez egy családban, egy kis faluban éppoly vitákat szül, mint országos szinten. Ha már színpadra engedtek valakit, hogy merészel bíráló szavakkal szólni az őt felemelő hatalommal szemben? A Jelbeszéd című lemezét betiltották, s ezek azok a pillanatok az ember életében, amikor eldőlhet a sorsa, melyik oldalra áll, vagy pedig egyenesen kivonja magát a közéletből. Ha ráütnek az ember szájára, azt nehezen emészti meg, minél nagyobb művész lesz belőle. 

Szerencsére nem maradt egyedül, olyan társakra talált, mint Bródy János, aki ugyan házi őrizet alatt állt egy ideig, a világ azonban akkor is énekelte a dalait: lehetett tőle tanulni kitartást. 

HarmoNet tipp: Kiemelkedő képességek és a siker! >>

Díjátadás

Érdekes volt őt személy szerint látni, amikor meghallotta, hogy kiemelték a nevét két klasszikus zenét képviselő úr elé. Lehet, hogy mindenkinek meghökkentő volt, ő maga is beletemette az arcát a kezébe, s talán könny szökött a szemébe – mint a nézőknek –, hogy egy magányos farkas(ka) megkapja a legnagyobb ajándékot: a közönség szeretetét.

Dobosy Ildikó
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 1506 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x