A sokadik Kovácsné
Címlap / Psziché / A sokadik Kovácsné

A sokadik Kovácsné

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-02-20

Amikor a nők végre valahára a házasság jármába terelik szívük választottját, minden lehető módon igyekeznek közölni környezetükkel, hogy ők már bizony célhoz értek. "Né-vé" válnak. Ezáltal gyakran elveszítik saját nevüket, régi ismerőseik nehezen találhatnak rájuk, hiszen a "lánynevén" ismerik a korábbi barátok. Van akiket ez egyáltalán nem zavar, sőt erre vágyódnak. Mások pedig tíz körömmel küzdenek a leánynevük megtartásáért.  

 

Amikor a nők végre valahára a házasság jármába terelik szívük választottját, minden lehető módon igyekeznek közölni környezetükkel, hogy ők már bizony célhoz értek. „Né-vé” válnak. Ezáltal gyakran elveszítik saját nevüket, régi ismerőseik nehezen találhatnak rájuk, hiszen a „lánynevén” ismerik a korábbi barátok. Van akiket ez egyáltalán nem zavar, sőt erre vágyódnak. Mások pedig tíz körömmel küzdenek a leánynevük megtartásáért.

Milyen lehetőségek vannak?
Amikor Kis Éva férjhez megy Nagy Pálhoz, akkor a következő variációk közül választhat:
Nagy Pálné lesz, felveszi a férje nevét. Nagy Pálné Kis Éva lesz, vagyis a férje neve mellett a saját leánynevét is használhatja. Ennek másik változata a Nagyné Kis Éva, ami természetesen rövidebb. Ez talán a legnépszerűbb változat. Lehet Nagy Éva, vagyis a férje vezetéknevét is felveheti, de igénye szerint megtarthatja saját leánykori nevét is.

Mire kell figyelni?
Boldogult iskolámban egyik igazgatóhelyettesünket Keszlerné Maszler Irénnek hívták (ha valaki esetleg ismeri, szeretettel üdvözlöm!). A hangzása alapján az ő nevén bizony sokat derültünk. Az sem túl szerencsés, ha valaki tucat nevű férje nevét veszi fel, miközben a saját leánykori neve gyönyörű. (Például Pintér Vivien hozzámegy Kis Lajoshoz, és Kis Lajosné lesz ..) Ha egy leány korában sikeres nő férjhez megy, majd gyorsan gyereket is szül, és a férjes nevén próbál utána visszakerülni a munkaerőpiacra, sokszor hátrányba kerül. Gyakran maga sem gondol arra, hogy Pintér Viviennek ismerték meg a szakmájában, de Kis Lajosnéként már senki nem tudja, hogy ki is ő.

A bemutatkozás asszonynéven
Amikor a fiatal asszony bemutatkozik, általában büszkén vállalja férjétől kapott új nevét. Aztán megszokássá válik. Sok negyvenes ötvenes asszony van, akit még a közvetlen kollégái is „tizenmásodik Kovácsnéként” ismernek, és a keresztnevéről fogalmuk nincs. A férj mögé rejtőzködés pedig az asszonyi lét főzelékszagú szürke nihiljéről is árulkodhat azoknak, akik figyelik a mögötte húzódó magatartást. Ha asszonynevünket használjuk, akkor igyekezzünk úgy használni, hogy a keresztnevünket is együtt mondjuk vele, így lehetőséget adni az embereknek arra, hogy ne hívhassanak bennünket Kovácsnénak …

Kínosan érinthet?
Amikor Szabó Pál elveszi Vas Mariskát, belőle Szabó Mariska lesz. Gyermeküket Szabó Pirinek hívják, ám Szabó Mariskát egyre gyakrabban nézik „lesajnálva” az utcán, vagy az óvodában, bölcsödében. Azt hiszik, hogy leányanya, aki –nem ismervén gyermeke apját - a saját nevére vette a gyereket. Sajnos, nem csak vidéken vannak meg ezek az előítéletek, hanem a városban is gyakran találkozni ilyennel!

Az elvált asszonyok kérésükre megtarthatják asszonynevüket, vagy akár vissza is vehetik a leánykorit. Ha pszichológiai szempontból nézzük a legszerencsésebb, ha a nő visszaveszi független időszakának és legszemélyesebb identitásának jelképét, a leánykori nevét.

Amikor tehát az új asszony nevet választ magának, fontos, hogy a hangzáson és a tradíciókon kívül a saját érdekeire és a közösségi hagyományokra is figyelemmel legyen.

Bucher Katalin

 
 
[ 1040 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x