Ragaszkodásaink - ami megkötöz. Újrakezdenéd az életed?...
Címlap / Psziché / Ragaszkodásaink - ami megkötöz. Újrakezdenéd az életed?

Ragaszkodásaink - ami megkötöz. Újrakezdenéd az életed?

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-07-26

A hibiszkusz két éve állt már az ablakban, amikor megjelent az első vörös virág. Klári bevitte a szobája asztalára, nézte, csókolta, és szerette volna mindenkinek megmutatni, milyen csodás ékszere van: számtalan sziromlevél nyújtotta ajkát csókra. Le is fényképezte, hogyha a virág le is hullik, akkor se vesszen el szépsége. Béklyó, ha a múlt birtokoljuk az élményeket? 


Rendezvénynaptár

Aztán eszébe jutott, hogy valószínűleg a virág nem örül a változtatásnak, kényeztetésnek, jobban szeret a világos ablakban élni. Ekkor lefényképezte a vörös csodát, hogy magával vihesse, ha munkába megy.

Őrizzük a múltat

Lefényképezte a családját, gyerekeit, munkatársait, szekrénye tele volt fényképekkel. Később a számítógépe, majd a CD-k kezdtek sorakozni a polcon telve fényképpel. CD-k és videoszalagok gyűltek a polcain, s csak ritkán nézte meg őket, mert újabbakat gyűjtött.
Akárhová nézett a lakásban, a múltja köszönt vissza, holott amikor elvált, mindent a férjénél hagyott, sőt, valamikor régen a szüleitől se vitt magával semmit, csak a rajta lévő ruhákat. Aztán örökölte anyja lakását, bútorait, könyveit, és hordta férje nevét egy életen át. Aki találkozott vele, az valójában anyjával, apjával, exférjével találkozott.

A Károly, a férj, a közgazdasági technikum elvégzése után jó munkahelyet kapott a közeli gyárban, szerette munkatársait, senkivel se volt konfliktusa. Tanfolyamokat végzett, lépésről lépésre haladt, nem akart változtatni semmin. Munkahelye, felesége, gyermekei szépen, a szokások szerint nőttek, rajtuk is nyomot hagyott az idő. Az előbbiek a diploma felé haladtak, felesége a nyolcvanadik kilóját tehette mérlegre. Kis telkük megteremte a napi zöldséget, gyümölcsöt, virágot, kis ügyeskedéssel lakást is szereztek a gyerekeknek: innen már tovább léphetnek.

Felszámolás
És felszámolták a gyárat. Nem egyik percről a másikra, aki tudott, felkészülhetett a változásra. A főmérnök hazavitte a felszerelés(é)t. mindenki látta, hogyan osztozkodnak a koncon az élelmesek. Károly se papírt se tollakat nem akart  lopni, abban reménykedett, hogy valaki gondoskodni fog a feleslegessé vált munkatársak elhelyezéséről. A valaki azonban nem jött, neki kellett volna lépni, de szokása szerint ezt is halogatta. Esténként a lehetetlen sorson keseregtek, lassan kiderült, hogy egymást okolják helyzetükért, megoldás helyett napi veszekedések következtek.

Kláriban felmerült, hogy esetleg ő vállalhatna újabb munkákat. A környéken a könyvesboltban mindig volt munkaerő-felvétel: jelentkezett is. Tizenkét órát kellett talpon lenni, bár a hét három napja szabad volt. Sajnálta a kertet, a napot, a virágait, eddigi életét, így hamar visszatért duzzogásaihoz. Karcsit okolta tehetetlensége miatt, s lassan kibontakoztak a válás jelei.

Változtatni bármi áron
Nagy volt az ár. Mindenen osztozkodni kellett, fájdalmas hónapok következtek, mégis könnyebb volt megoldani egymás között, mint a bíróságon vitázni. Klári úgy érezte, új életet kezdhet, új barátokkal, hiszen legjobb barátai közül is sokan elmentek már. Aki nem bírta idegileg az új terheléseket, átköltözött egy másik szférába. Legjobb barátnője temetésére se hívták meg, csak értesítést kapott, hová temette családja, miután szívrohamban halt meg. Más párok is elváltak, s ahol a férfi nem tudott megújulni, italba temette keserűségét, egyik bölcs családapát májkárosodás vitte el, másiknak a lábát kellett amputálni.

HarmoNet tipp: Szerelem vagy barátság? >>

Új szakmák
Klári szerette Karcsit, de nem tudott segíteni rajta, maga is vergődött, hiszen gyermekei előtt képtelen volt feltárni a valóságot. Azt a valóságot, hogy Karcsi nem tud alkalmazkodni a megváltozott életviszonyokhoz. Eleinte megpróbálta inspirálni, hogy tanuljon új szakmát, nyelvet, hiszen az álláshirdetések nagy része diplomához és egy-két nyelv ismeretéhez vannak kötve. Anyagilag is vállalta volna a tanulás terheit, de akaratot nem tudott férjének kölcsönözni az új kezdéshez. Felkereste barátait, tudnak-e segíteni, de meglepődve látta, hogy aki megértette a változások idejét, másképpen néz rá, mint húsz évvel korábban.

Új munkaerők
Klári jó szakembernek tartotta magát, de most azt tapasztalta, hogy gyönyörű fiatal nők tárgyalnak kitűnő kommunikációs készséggel, elegáns tartással új szakmai nyelven. Észrevette, hogy frissen dauerolt haja a nyolcvanas évek lapjairól lett másolva. Legszebb kosztümjében is egy elmúlt világot szimbolizál. A szaknyelvek naponta fejlődnek, hiába ír otthon számítógéppel, új programnyelveket kellene magának is megtanulni.

Kiestek az időből
Lesz-e elég ereje a felismerés után új életet kezdeni? Úgy érezte, minden, amit eddig tanult, érvényét vesztette. Húsz felesleges kilót cipelt, és ez meggörnyesztette a hátát. Ki kellene egyenesedni. Igen, vannak gyönyörű telt asszonyok, akik büszkén, boldogan tudnak megjelenni gömbölyű bájaikkal, de ő nem ezek közé tartozott. Mi lenne, ha úszni, sportolni, futni kezdene? Hol, mikor, ha csak rá gondolt, hogy az utcán futna, már látta a röhögő arcokat. Talán késő este. Talán, ha találna valakit, akivel együtt mehetne! Keresni kezdett az ismerősei között, de csak egy idősebb hölgy volt a házban, akire mindenki furcsa szemmel nézett, mert az unokáival focizni szokott a sportpályán.

Vajon meg tudnának barátkozni? Lehet-e még újra kezdeni?

Dobosy Ildikó

(Képek: piqs.de, lead: vegavarazs.hu)

Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 1639 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x