Itt már a lét a kérdés: Meddig tartanak válságaink?
Címlap / Psziché / Itt már a lét a kérdés: Meddig tartanak válságaink?

Itt már a lét a kérdés: Meddig tartanak válságaink?

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-07-23

Míg a legtöbben, akik úgymond a pénzügyi középosztályba tartozunk, és internetes sajtót olvasunk kávénkat kortyolgatva, csak addig jutunk el, hogy spórolni kell az élelmiszeren, a szórakozásainkon, esetleg idén nem mentünk nyaralni, mások kicsit lejjebb csúsztak az életminőségben, s a "mit fogok holnap enni" kérdését fontolgatják. Kicsit távolabb vannak, akik éhen halnak, esetleg szomjúságuk csillapíthatatlan, megint mások valahol a kettő között a tőzsdei mutatók esése miatt kapnak infarktust. 


Rendezvénynaptár

A káosz most egyszerre jelentkezik gazdasági, pénzügyi, környezeti, egészségügyi, és magánszférában. Válságaink összefonódnak, egyik a másikat gerjeszti és rendkívüli éleslátás szükséges ahhoz, hogy felfigyeljünk a kiút lehetőségére, hogy pontosan mérleget tudjunk vonni mi hasznos a Föld és az emberiség számára, vagyis Neked és nekem is, és mi az, ami már teher neki.

HarmoNet tipp:
Meghallgatnád erről a bölcsebbeket? Létkérdés Konferencia >>

Úgy tűnik, kultúránk és társadalmunk pénzalapúvá vált.
A gazdaságot termelékenységben, fejlődésben és fogyasztási mutatókban vagyunk csak képesek mérni, kitermelésben, előállításban
, noha még senki sem lett attól boldog, hogy gyakrabban járt étterembe vagy évente lecserélte gépjárművét, számítógépét, ez luxus, fals komfort, ami nem ad elégedettséget. Mégis a fejlődésről alkotott fogalmaink meglehetősen egyirányúak, a pénz köré csoportosulnak. A fejlődést vagy romlást a GDP, az infláció, munkanélküliség fogalmaival mérjük, noha legtöbbünknek fogalmunk sincs arról, mi az a korfa, születési ráta, vagy a profit. Elvont fogalmak, amihez lassan értelmező szótár válik szükségessé.

piqs.de - Ebbe egy kicsit belenyúltunk, bogozd ki!


Kérdés, hiszünk-e még a biztos viszonyítási pontokban?
”Azt tudjuk, hogy 1 tonna gabonával 2500 embert lehet megetetni…” – meséli Sölétromos Jenő, az Ökovölgy Konferencián.
Az ennél kevésbé egyértelmű mérőszámokba vetett bizalmunk csökken.
A gazdaság bajban van, hiszen az emberek munkabíró képessége, egészsége egyre romlik. Nem kapunk mindig megfelelő ellátást, esetleg hiányos vagy túl drága ellátásban részesülünk. Ami a természeti erőforrásokat illeti, gyakorlatilag esélyünk sincs, hogy tovább folytassuk a Földnek azt a fokú kizsákmányolását, amivel az elmúlt évtizedekben tönkretettük az anyatermészetet, és amiből annyi tárgyat, terméket, és valljuk be annyi felesleges kacatot létrehoztunk. A pusztítás eredménye a környezet válsága, ami sajnos tovább omlasztja a gazdasági lehetőségeket. Olyan kincsek eltűnéséről van szó, mint az erdőterületek, a szemétmentes övezetek, vagy friss oxigén és édesvíz.

Mi a terv, ha ennek vége?
Gyarmatosítjuk a Marsot??? Hetesi Zsolt fizikus által közzétett felmérés szerint, aki 1960 után született (Mikor is születtél?) már a saját bőrén fogja megtapasztalni a pusztulást. „A fajok egyharmadát nem lehet büntetlenül kivenni a táplálékláncokból.” – meséli.
Megoldásként a ’60-as években egyesek a társadalomból való kivonulást választották. Ám a legtöbb esetben világos, hogy egy kommunában élni és elzárkózni a világ romlásától legfeljebb annyit jelent, hogy mi magunk nem terheljük már annyira a természetet, ám a köröttünk élő emberek semmit sem fognak változni, változtatni. Később rádöbbentek, hogy érdemes lenne a fenntartható életmód üzenetét elvinni azokhoz a személyekhez is, akik közvetlenül nem tesznek a környezettudatos életért. Tehát így, tudatosan élni, ám kifelé kommunikálni, összefogni, tanítani, példát állítani.

piqs.de - Mintha távolodnánk egymástól

Az ilyen mértékű szemléletformálás azonban egyértelműen kárára van a mai gazdasági rendszer csúcs-élvezőinek.
Ha nem vagy jó fogyasztó, nem vagy jó állampolgár. E gondolatfonál mentén hamar eljutunk az antiszociális magatartás absztrakt definiálásáig. Ma gyakorlatilag bárki nem normális lehet, ha kilóg a sorból, ha egy kicsit is szemben megy az árral, s ha kevesebbet fogyaszt, mint mások.
Ebben hatalmas szerepe van a nevelésnek, oktatásnak és médiának. Hogy mit tekintünk normálisnak, elfogadottnak, elvontnak, vagy éppen trendinek, belátásunktól függ, amely hozott, belénk nevelt elvekből táplálkozik. Így könnyedén eljuthatunk a fogyasztóvá nevelésig. Pusztán tanult minta, hogyan kívánunk élni és mit kívánunk továbbadni, közvetíteni.
A nevelés ezért szintén kapcsolódik megtermett hógörgetegünkhöz, a lavina pedig retorikailag lesz teljes, a problémák esetén kétféle reakciót preferálunk: a vállrándítóst, és a válságpánikos öko-hisztériát, ahol – utóbbi esetében – a gyors pánikreakció, verbális értékpuffogtatáson túl nem nagyon jut kifejezésre.

Válságaink tehát sok életterületen jelentkeznek, és a gondok megmételyezik emberi kapcsolatainkat is, alattomosan bekúsznak otthonunkba, hiszen egy ilyen erős versenyhelyzet hatására, a legtöbben pánikreakciót produkálnak, s az életben maradásért egyesek szeretteiket is kihasználják, hasonlóan, mint mikor a fuldokló éppen élete megmentőjét nyomja le a vízbe, s kapaszkodik fel rajta. A válság tehát, kicsit szembefordít közvetlen környezetünkkel is, elrabolja türelmünket, amit a számunkra legkedvesebbeknek tartogattunk. Inkább továbbállunk, kilépünk a hagyományos életformákból, a családból, boldogságunkat az új élményétől reméljük. Ördögi kör, hiszen az emberek közötti összefogás hiányában sebeink tovább mélyülnek.

Ideje feltárni a probléma gyökerét. Sok téren, egy válság van: értékválság. Bátran kimondani, hogy ezzel az életmódunkkal halálra vagyunk ítélve, hogy a fogyasztásunk és módjai abszurd luxusnak számítanak, s hogy létezik ezen túl is egyfajta öröm, béke és kényelem, amit információ hiányában nem is ismerünk. Látásmódunk egy pánikreakció, egy tudatlan válaszreakció, ami akkor jön létre, ha veszélyben érezzük magunkat, létünket. Vagyis itt valóban a lét a tét. Nem puszta szófordulatról van szó. Az ember működése, a lélek-tana, vagyis az ember pszichológiája. Ilyenek vagyunk. Kicsit önösek, kicsit csalfák, csak mert félünk, mert létbizonytalanságban vagyunk. Önvédelemért senki sem okolható, a tartós hülyeségért viszont mindenkinek felelnie kell.

piqs.de - Hogy állunk idővel?

Biztonságaink még léteznek.
Létezik pénzügyi stabilitás, létezik környezetkímélő életmód, létezik egészséges élet, és harmonikus párkapcsolat is, csak a törött szemüveget érdemes lecserélni… merthogy rossz a lencsénk.
”Biztosan az értékrendemmel van nagy hiba…” – szól a dal, s valóban a hiba az Ön készülékében van!
Egy kicsit el kell felejteni a „fiam, azt csináld, ami neked a legjobb”, "ügyesnek kell lenned, mindig a saját érdekedet tartsd szem előtt” - típusú szülői jótanácsokat és kineveléseket. Amíg bárkit az önzésre buzdítunk, nehéz lesz eredményeket elérnünk. Ha létbizonytalanságban vagyunk, akkor érdemes megtalálni a biztos pontokat, ami megnyugtat bennünket, a fenntartható pontokat.

A fenntarthatóság gyökere pedig nem pusztán egy gazdasági fenntarthatóság, hanem a holisztikus fenntarthatóság. Ez egy másik világkép, egy új elvrendszer, ami szerint átcsoportosíthatjuk erősségeinket, alakíthatjuk életünket. A javulás így biztos, az eredmény tartós.

Hogyan fogjunk ehhez hozzá?
Honnan erednek válságaink, mi a közös pont és hogyan feloldhatók ezek?
November 6-án erről lesz szó a Létkérdés Konferencián. Az évente megrendezésre kerülő, rendhagyó, interaktív konferencia ezúttal a mindenkit érintő válságokkal foglalkozik, amely most több mint aktuális, beárnyékolja mindennapjainkat.

A konferencia nem egy megmondós műsor, ahol egy –két személy prezentálja elképzeléseit, hanem alapos tényfeltárás és a probléma részletes kibontása. Itt mindenki a saját szakterületén belül foglal állást, a tanulságokat, végkövetkeztetéseket pedig közös nevezőre hozzák. Szó lesz a látásmódról, világlátásról, a környezet kínjairól, a gazdaság omlásáról, az erkölcsi vonatkozásokról és arról, hogy mindezt hogyan  kommunikálják felénk.
Különleges előadók >>

piqs.de - Bolygónk, a Föld


Egyáltalán felfogjuk, hogy mi történik velünk?
Mielőtt teljesen kétségbeesnénk, megoldási alternatívákat is kapunk, egy olyan közegből, ahol még biztosak az alapok és ahol állandó mértékegységekben mérik a létezőt. A Létkérdés Konferencián tehát, égető problémákról lesz szó, a globális szinteken túl arról, Te hogyan tudsz megélni, Te hogyan maradhatsz életben, Te hogyan lehetsz egészségesebb, nyugodtabb, elégedettebb, és hogy Te mit tehetsz magadért. Minderről a témában legjáratosabb szakemberek, abszolút profik beszélnek, a kényszerpályáról való lehajtót megmutatva, merthogy van kijárat, és ha másoknak nem is, de a gondolkodó szemlélődőknek van válság-stratégiájuk!
Ne ülj a babérjaidon, lépni kell!

V. Létkérdés Konferencia
2009. november 6., péntek, 10:00 - 17:30 között
Gólyavár, ELTE Bölcsészettudományi Kar,
1088 Budapest, Múzeum krt. 6-8.

A belépő felnőtteknek is jelképes, diákigazolvánnyal viszont a konferencia INGYENES!
Létkérdés >>

 (Képek: piqs.de)

Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 3952 ]
spacer


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x