Stresszreaktor vagy? Figyelem! Öndiagnózis időben
Címlap / Psziché / Stresszreaktor vagy? Figyelem! Öndiagnózis időben

Stresszreaktor vagy? Figyelem! Öndiagnózis időben

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Teljesen stressz nélkül az életünk unalmas, sivár lenne. Csak fanyalognánk a kihívások, feladatok, problémák nélkül céltalannak, értelmetlennek érzett életünk fölött. Nem véletlenül mondta Selye János, hogy a "stressz az élet sója..."  

Ugyanakkor a túl sok, pontosabban az aktuális megküzdési képességünknél többnek értékelt-érzett, egyénenként és helyzetenként változó mértékű, úgynevezett: észlelt stressz hosszú távon, testileg-lelkileg megnyomoríthatja a felkészületlent.

Hogyan tudjuk optimális szinten tartani stressz szintünket? Miként tudunk a túl kevés (hipostressz) és a túl sok stressz (hiperstressz) Scylla és Charybdis-e között nem csak hányódni, megfenekleni, hanem élvezettel hajózni?

Stressz, stressz, stressz… halljuk nap, mint nap, de Mit jelent pontosan?
A stressz kifejezés kettős értelembe vonult be a XX. században a köztudatba:
  1. Egyrészt, mint a kellemetlen érzések és testi panaszok, tünetek kiváltója = STRESSZOR (a továbbiakban, a félreértések elkerülése érdekében, ebben az értelmében így is nevezzük).
  2. Másrészt, stressz: az egyéni (genetikailag is meghatározott) stressz érzékenység (sebezhetőség), a tanult stresszkezelési módszerek, a társadalmi helyzettel összefüggő stresszorok és külső segítségforrások bonyolult összjátékaként kialakuló STRESSZ VÁLASZ is.


Egybecsengő nemzetközi vizsgálatok szerint, a felnőttek több mint 40 százaléka szenved a krónikus negatív stressz válasz (distressz) valamelyik káros egészségügyi hatásától. Nem véletlen tehát, hogy a különböző orvosi rendeléseken megjelenők problémáinak 75-90 százaléka valamilyen módon összefügg a munkahelyi és/vagy családi eredetű distresszel.

A distressz (negatív stressz válasz) számos formában hat testi-lelki állapotunkra. Lehet:
  • Betegségek kiváltó oka (részben vagy egészben).
  • Más eredetű betegségeket súlyosbító tényező.
  • A legtöbb betegség kezelhetőségét csökkentő faktor.
  • Betegségek hirtelen visszatérésének, fellángolásának oka.

Az ember nem is gondolná… Mely betegségek kiváltásában, súlyosbításában, visszatérésében jut szerephez a distressz? Azaz, milyen egészségügyi problémák esetén vethetőek be eredményesen a különböző stresszkezelési módszerek?

Nézzük először a testi betegségeket: magas vérnyomás, cukorbetegség, magas koleszterin szint, szívinfarktus, hirtelen szívhalál, agyvérzés, gyomor-nyombélfekély, gyulladások, allergiás betegségek (pl. asztmás roham), autoimmun betegségek, fejfájások, epilepsziás rohamok, daganatos megbetegedések, stb., stb.

A lelki betegségeknek még ennél is nagyobb számában szerepel a distressz. Ezek 100%-ában használhatóak a stresszkezelési technikák az egyszerűbb tippektől, az összetettebb módszerekig. Tehát, akinek pánikbetegség, közlekedési fóbia, alvászavar, kényszerbetegség, depresszió, alkoholbetegség, nikotinfüggőség, schizofrénia, evészavar, stb. nehezíti az életét, annak a betegség jellegétől, súlyosságától függően, komoly segítséget jelenthetnek ezek az önsegítő módszerek.

Valódi, működő önsegítő módszereket használjunk az önsorsrontó csapdák (pl. a legális és illegális drogok használata) helyett!

Ha jól sejtem, akkor a distressz nem rögtön okoz betegségeket. Miről ismerhetjük fel magunkon a distressz korai előjeleit, figyelmeztető tüneteit?
A distressz választ kiváltó tényezők (stresszorok) kezdetben, amikor még nem krónikusan hatnak ránk, és/vagy nem merítették ki fizikai-érzelmi-társas tartalékainkat, még nem komplex betegségeket okoznak. Hatásuk eleinte különböző, időről-időre változó intenzitású, néhanapján „vándorló”, testi, lelki (érzelmi, gondolati) és viselkedésbeli előjelekben mutatkoznak meg.

A „Gyógyszer helyett Módszer!” filozófia alkalmazásának jegyében a stresszkezelésnek, ebben a korai időszakban még betegség megelőző, egészség helyreállító szerepe van!

Az alábbi táblázatunk megmutatja azokat a korai előjeleket, amelyeket átélve, felismerve tudhatjuk, hogy valamilyen stresszkezelési módszer bevetésére van szükségünk!

A DISTRESSZ TESTI-LELKI FIGYELMEZTETŐ JELEI
Testi gyors szívdobogás, „bedobbanás” érzés, gombócérzés a torokban, nehézlégzés, fulladásérzés, mellkasi nyomás, gyomorgörcs, hányinger, izzadás, remegés, forróság érzet, fejfájás, gyakori székelési-, vizelési inger, szédülés, gyengeség, ájulásérzés, étvágytalanság, „evési kényszer”, stb.
Érzelmi szorongás, félelem (súlyos betegségtől), aggodalmaskodás, feszültség, időzavar, fáradtság, kimerültség, álmatlanság, lehangoltság, önértékelési zavar, humorérzék csökkenése, csalódottság-, elhanyagoltság érzés, üresség érzés, stb.
Gondolati spontán automatikus negatív gondolatok (jövőre vonatkozó negatív  önjóslatok, pl.: katasztrofizálás), figyelem és memória zavar, tévesztések, kreativitás csökkenés, féltékeny vagy gyanakvó gondolkodás, döntéshozó képesség, határozottság csökkenése, öngyilkossági gondolatok, stb.
Viselkedésbeli rágyújtás, „búfelejtő” alkoholfogyasztás, drogozás, ingerültség, szóbeli agresszió, tettlegesség, bizalmatlanság, cinizmus, öngyógyszerelés, párkapcsolati, munkahelyi konfliktusok, biztonságot nyújtó társ keresése, önfeladás, veszélykereső magatartás, stb.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 15740 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x