Ültessünk csicsókát!
Címlap / Psziché / Ültessünk csicsókát!

Ültessünk csicsókát!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-04-03

A csicsókát régebben a szegények eledelének tartották, sokáig jelentős tápláléknövény volt. Régen értéke abban volt, hogy az egyhangú téli étrendet nyers táplálékkal színezte. Nemcsak a változatosságot biztosította, de elõsegítette az emésztést is friss enzimjeivel.  

 

A csicsókát régebben a szegények eledelének tartották, sokáig jelentős tápláléknövény volt. Régen értéke abban volt, hogy az egyhangú téli étrendet nyers táplálékkal színezte. Nemcsak a változatosságot biztosította, de elõsegítette az emésztést is friss enzimjeivel.

Igen igénytelen az eróziós vagy kedvezőtlenebb talajban is jól megterem. Õsszel a krumplival együtt takarították be, s fõleg nyersen fogyasztották télen bármilyen étel mellé.


Az azóta eltelt, több mint száz évben azonban el lett feledve, pedig igen szerény igényű kultúrnövény, amelynek a modern táplálkozásban is jelentős szerepe lehet.

A növényről:
A csicsóka (édesburgonya) évelő növény, a szára akár két méter magasra is megnő, a csúcsán pedig napraforgóhoz hasonló, de annál kisebb, sárga virágok nyílnak. Tövénél, a talaj felszíne alatt gumókat növeszt.

A növényt a gumók tavaszi elültetésével lehet a kertben honosítani. Szinte mindenütt megél, keveset kell gondozni, számottevő betegségei nincsenek, méltán sorolható a bio-növények közé!

Szüretelése:
Nyáron kezdődik a gumók képződése, és koraősszel már lehet szedni őket. Az idősebb csicsóka alól bármikor szedhetők a gumók, kivéve a téli hónapokat, amikor fagyos a föld. Célszerű csak annyi gumót
felszedni, amennyi rövid időn belül fogyasztásra kerül, mert nehezen tárolható. A gumók száraz körülmények között gyorsan fonnyadnak, nedves helyen pedig megpenészednek.

Elkészítési módja, fogyasztása :
A csicsókát megmossuk és fogyaszthatjuk nyersen, vagy a levét kicentrifugázzuk. Fogyaszthatjuk magában is, vagy más lével, így céklával, vagy sárgarépa lével, vagy egyéb zöldséglevekkel. A csicsóka gumók sütve, főzve, salátaként is egyaránt fogyaszthatók. Igen kellemes ízűek és könnyen emészthetőek. Szárítás után liszt és tészta is készülhet belőlük. A csicsóka gumójának igen nagy értéke, hogy a benne levő szénhidrát nem keményítő, hanem inulin formájában van jelent, ezért a cukorbetegek is fogyaszthatják. A házikertek, a kiskertek szép és hasznos növénye, a lombját silózva a háziállatok szívesen fogyasztják.

Gyógyhatásai: :
Súlyfeleslegre:
Ma fogyasztása azoknak ajánlatos, akik súlyfelesleggel küzdenek. A csicsóka ugyanis nagyon megfelel arra, hogy elverje az éhséget, fõleg azok számára, akik valójában nem is éhesek, csak unalmukban kívánnak rágicsálni valót. A csicsóka lé, ha lassan kortyolgatva fogyasztják, akkor hatására huzamosabb ideig az egyén nem kíván ételt, vagy italt. Mivel kellemes az íze, keverhetjük más olyan itallal, amelybõl csupán csak keveset fogyasztunk, lucerna-lével, káposzta lével, vagy krumpli-lével. Mivel kalória értéke alacsony, ásványi tartalma magas, így nagyszerű segítség fogyókúrához.

Krónikus fáradtság érzetre :
A vércukorral függ össze a csicsóka legértékesebb tulajdonsága. Olyan szénhidrátot tartalmaz, inulint, amely értékes fûtõanyaggal lát el bennünket fáradtság érzetkor.

Cukorbajra :
Az inulin nem azonos az inzulinnal, amire a cukorbetegeknek szükségük van. A csicsókában található keményítõt azonban biztonságosan tudják használni, mert támogatja a lép, a máj és a hasnyálmirigy munkáját, mivel megfelelõ szintre tudja hozni a vérben a cukrot.

Alacsony vércukorszintre:
Nem csak a cukorbetegek számára kellemes és hasznos ital a csicsóka, hanem azoknak is ajánlatos, akik gyakran éreznek kimerültséget ok nélkül. Ilyenkor a vércukor hirtelen lecsökken, de egy pohár csicsóka lé ezt helyre tudja állítani

Izommunkára :
A kálium megemésztése nem kötõdik más anyag jelenlétéhez. Ennek köszönhetõ, hogy felszívódása a belekben jó, ha megfelelõ az emésztés. A csicsókában, más ásványokhoz viszonyítva, aránytalanul
nagy mennyiségű kálium található. Keményítõ tartalma a test meghajtását szolgálja, a kálium jelenléte pedig fokozza a meghajtást, így az izomteljesítményt a csicsóka-lé fogyasztása nagymértékben elõsegíti.

Vérnyomásra
Kísérletek bizonyítják, hogy szoros kapcsolat van a magas vérnyomás és a szervezet kálium hiánya között. A csicsóka-lé fogyasztásával el lehet kerülni a vérnyomás emelkedését, illetve az azzal kapcsolatos kellemetlenségeket.

A növény felhasználási területei: gyógyító élelmiszer, takarmánynövény, bioenergia forrás

 
 
[ 9145 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x