Lelkes Miklós: Tűnődő Kis Mesék részletek
hirdetés
Címlap / Psziché / Lelkes Miklós: Tűnődő Kis Mesék részletek

Lelkes Miklós: Tűnődő Kis Mesék részletek

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-06-18

Hegyek álltak a kisfiú útjába, de képzelete segítségével átjutott rajtuk.Később megnőtt a fiú, képzelete és kitartása révén sok-sok hegyen átjutott, de nem juthatott át a Kérdőjelek Hegyén, ahol hihetetlenül szép tündérek kedvessége vonz és minden képzeletet felülmúló szörnyek csábítják harcra a kíváncsiságot  


Rendezvénynaptár
HEGYEK
Hegyek álltak a kisfiú útjába, de képzelete segítségével átjutott rajtuk.Később megnőtt a fiú, képzelete és kitartása révén sok-sok hegyen átjutott, de nem juthatott át a Kérdőjelek Hegyén, ahol hihetetlenül szép tündérek kedvessége vonz és minden képzeletet felülmúló szörnyek csábítják harcra a kíváncsiságot
és bátorságot, ahol minden tudós - ha eljutna odáig - rádöbbenne szakadék-mélynél is mélyebb tudatlanságára, a Hegyek Hegyén, amelyikhez alig-alig ér el valaki, de, ha elér, a Hegy örökre magábazárja.
Én nem hiszem, hogy ember valaha is túljuthat ezen a Hegyen, - de miért venném el a hitet, a lehetetlenségben lehetséget keresőktől, másoktól?
BOLDOGSÁG
Egy egyszerű, kevéssé iskolázott ember boldog volt, de nem tudta elmagyarázni mi a boldogság.A tudós, bár ő maga boldogtalanul élte napjait, hosszú, cifra- szavú előadást tartott a boldogságról.Ennek során elmagyarázta a hallgatóság soraiban ülő boldognak is: hiába hiszi magát boldognak, valójában boldogtalan.Az egyszerű ember elhitte a tudós szavait, tovább élt boldogan, de most már abban a tudatban, hogy ez a boldogtalanság.
Nos, gyakran ilyen bolondul boldog-boldogtalan a világ!A CSIGA
A csiga, szokása szerint, hátán vitte a házát.Egy szöcske elébeugrott és nem minden él nélkül kérdezte:
- Feleség nélkül is házas, Csúszkáló Uram?! Hogysmint érzi magát?
A csiga mindkét csápjával legyintett, fáradtan:
- Elcsigázottan!
A szöcske gúnyosan ide-oda ugrált a csiga körül, így mutogatta, hogy, bezzeg,
Ő teheti.Ám egy feketerigó észrevette a szöcskét, leszállt, csőrbe vette, lenyelte,
majd elégedetten füttyentett:
- Igy jár, aki sokat ugrál feleslegesen!

A BÖLCSELŐ ÉS A KECSKE
A bölcselő olyan ember, aki folyton-folyvást azon gondolkodik mi igaz, mi nem, mi helyes, mi nem, miért helyes az, ami helyes és miért nem helyes az, ami nem helyes.Szükség van rájuk, mert elmélkedés nélkül rossz útra mehet az elme, vagyis az emberi ész.Persze, ha mindenki bölcselővé lenne, azért az mégsem volna jó, mert felkopna az állunk!

Nos, egy bölcselő kertjébe beszökött a szomszéd kecskéje és buzgón falta a folyton-folyvást gondolkodó ember káposztáját.Ezt a bölcselő észrevette, nem helyeselte, sőt: megfogta a kecskét, fához kötötte, kérdőre vonta.
- Te vagy a hibás, jó uram! - védekezett a kecske, mert arra számított, hogy eldöngetik káposztalopásért, egyrészt okkal, másrészt bottal. A kerítéseden nagy rés támadt, te nem javítottad meg.Igy hát átbújhattam, sőt, át kellett bújnom, mert csábítgattak gyönyörűszép káposztáid!

A bölcselőnek egyrészt tetszett, hogy dícsérik a káposztáját /mert ugyan küzdött a hiúság ellen, de a hiúság még a legbölcsebb bölcselőnél is nyer egy-egy csatát/, másrészt belátta: saját lustasága is felelős a kárért, hiszen tényleg ki kellett volna javítania itt-ott már korhadozó kerítését.Igy oktatta hát a kecskét:
- Van valami igazad, mekegő barátom, de - akárcsak sok ember - te is kifelejtetted az IS-t!
Én is felelős vagyok a te káposztadézsmálásodért, de te is, mert nagyobb ellenállást tanúsíthattál volna a káposzta csábításával szemben!

Ezt követően a bölcselő botütések nélkül elengedte a kecskét és másnap megjavította a kerítést.Azt azért meg kell jegyeznem, hogy tapasztalataim szerint még a bölcselők között sem mindenki olyan igazságos, mint az e történetben szereplő, ha saját káposztájáról van szó és nem a máséról!

Lelkes Miklós 
 
[ 1992 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x