Örjítő stressz ellen É.L.N.I. - A Négy Kérdés Technikája...
Címlap / Psziché / Örjítő stressz ellen É.L.N.I. - A Négy Kérdés Technikája

Örjítő stressz ellen É.L.N.I. - A Négy Kérdés Technikája

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

A nemkívánatos stresszorok áttekintése után a helyzetről-helyzetre, időről-időre, személyről-személyre változó, hatékony válaszlépések, a voltaképpeni stresszkezelés megtervezése következik. Az eredményes stresszkezelés alapját az ún. É.L.N.I. kérdésekre adott válaszainkkal mi magunk adhatjuk meg. 

„Ha nem tehetjük azt, amit akarunk, akkor azt kell akarnunk, amit tehetünk.” – közmondás.

Stresszkezelési sorozatunk egy korábbi részében már vázoltuk, miként tudjuk - stresszor leltár készítésével - felhasználni korábbi distresszes tapasztalatainkat arra, hogy ne essünk bele még egyszer ugyanabba a csapdába. A nemkívánatos stresszorok áttekintése után a helyzetről-helyzetre, időről-időre, személyről-személyre változó, hatékony válaszlépések, a voltaképpeni stresszkezelés megtervezése következik. Az eredményes stresszkezelés alapját az ún. É.L.N.I. kérdésekre adott válaszainkkal mi magunk adhatjuk meg.

É.L.N.I. - KÉRDÉSEK?!
Egy amerikai stresszkezelési tréning, a Williams ÉletKészségek Program® tananyagának magyarításakor hivatalosan a Négy Kérdés Technika™ nevet kapta ez a módszer. Amely azt a négy alapkérdést foglalja csokorba, amikre válaszolva, egyszerű szabályok szerint („négy igen” vagy „egy nem”) már képesek leszünk kiválasztani a számunkra, a konkrét helyzetben legcélravezetőbb stresszkezelési stratégiát.



Ezek a stresszkezelési módszerek alapvetően kétfélék lehetnek:
  1. Probléma-központú: minden olyan stressz csökkentő technika, ami a stresszhelyzet megszüntetését, elkerülését, megelőzését, vagy legalább visszaszorítását szolgálja.
  2. Érzelem-központúak: azok a metodikák, amelyek nem a kiváltó tényező (stresszor), hanem az általa kiváltott negatív testi-lelki, viselkedésbeli következmények kezelésére (csökkentésére, semlegesítésére) szolgálnak.

Nagyon nem mindegy, mikor melyik megküzdési stratégiát használjuk. Képzeljük csak el, mekkora hiba lecsillapítani belső háborgásunkat akkor, ha voltaképpen meg is változtathatnánk egy stresszhelyzetet!  Vica versa: legalább ekkora hiba az is, amikor a megváltoztathatatlan átalakításával küszködünk ahelyett, hogy belenyugodnánk a kérlelhetetlen tényekbe. (Lásd a cikk mottóját!)

Mit takar a betűszó? Hogyan kell használni az élni kérdést?
A betűszó lényegében a stressz szituáció és a rendelkezésünkre álló stresszkezelési lehetőségeink elemzését szolgáló négy kérdés kezdőbetűjéből adódik. Amikor valakiben tudatosul, hogy stresszhelyzetbe került, azaz felismeri magán a distressz valamelyik testi-lelki, viselkedésbeli jelét (distresszes panasz, tünet), mielőtt bármit tenne, érdemes alkalmaznia a Négy Kérdés Technikát™ vagy egy másik fordítás szerint a F. I. L. É. kérdéseket.

Gondoljuk át a stresszhelyzet objektív tényeit, a korábbi fejezetben tárgyalt Stresszor Leltár segítségével, és tegyük fel magunknak a következő kérdéseket:
  1. Érdemes tennem valamit ellene? Megéri az áldozathozatalt?
  2. Lehetséges a stresszort pozitívan befolyásolni? Képes vagyok pozitív irányba megváltoztatni a stresszhelyzetet?
  3. Nélkülözhetetlenül fontos a distresszt kiváltó probléma (stresszor) megoldása a számomra?
  4. Indokoltak a gondolataim, érzéseim az adott helyzetben, szem előtt tartva a valós helyzetet?



ÉS A VÁLASZLEHETŐSÉGEK?

Ha bármelyik É.L.N.I. kérdésre „nem” lenne a válaszunk, akkor a legelsőnél álljunk meg, és kezdjük keresni annak a módját, milyen módon tudjuk túltenni magunkat a negatív gondolatainkon, érzéseinken, viselkedésünkön. Azaz higgadjunk le valamelyik ÉRZELEM-ORIENTÁLT stresszkezelési módszer (distressz levezető készség) segítségével.

Van belőlük jó néhány, pl.:
  • gondolat-STOP technika
  • negatív gondolatok átkeretezése
  • relaxációs módszerek:
    mélylégzés
    progresszív relaxáció
    autogén tréning
    meditáció
  • figyelem elterelés

Amennyiben viszont mind a négy ÉLNI kérdésre „igen” lenne a válaszunk: cselekednünk kell! Erre valók a PROBLÉMA-ORIENTÁLT stresszkezelési módszerek (akció készségek), mint a:
  • problémamegoldás
  • önérvényesítés
  • „nem”-et mondani tudás, stb.

Dr. Kopácsi László
(Folytatjuk!)

Képek:
piqs.de: Nils Mehlhorn - Brown Eyed Girl
piqs.de: MALIJASI - in natur
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 14159 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x