Védett virágot Nőnapra? Tilos! - Mit illik helyette?
Címlap / Psziché / Védett virágot Nőnapra? Tilos! - Mit illik helyette?

Védett virágot Nőnapra? Tilos! - Mit illik helyette?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

A védetté nyilvánítást megelőzően Magyarországon évente több millió tő hóvirágot szakítottak le - javarészt a nemzeti parkok védett területeiről - és adtak el nőnap környékén. 

Újabb fajokkal bővült a Vadonleső program
A program indulása óta már közel két és fél ezer előfordulási adatot regisztráltak önkéntes megfigyelők-

Újabb fajokkal bővült a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium tavaly ősszel elindult Vadonleső programja. A tavasz közeledtével – a természethez hasonlóan – a program is felfrissült: újabb három növény- és két állatfaj előfordulási helyének rögzítését, valamint még színesebb, még játékosabb felületet kínál az oldal. Március elejétől már a hóvirág, a tavaszi hérics, a leánykökörcsin, a mocsári teknős és az imádkozó sáska adatai is rögzíthetők a programban. A megújult honlap rendszeresen frissülő hírek rovattal, a korábbi megfigyeléseket bemutató összesített térképpel és hazai természetfotósok által készített képanyaggal teszi még vonzóbbá a magyarországi természeti kincsek megismerését.

A 2009-ben elindult Vadonleső program számos állat- és növényfaj adatainak gyűjtését és a megfigyelések műholdfelvételek segítségével történő helymeghatározását és rögzítését teszi lehetővé. A program célja, hogy a társadalom széles rétegeit bevonja a természetvédelem izgalmas és felelősségteljes munkájába, mely az ismeret átadása mellett a szemléletformálás és a környezeti nevelés egyik leghatékonyabb eszköze.

A természetben szépek


Tavaly szeptember óta több mint 2300 előfordulási adatot regisztráltak lelkes önkéntesek a programban az eddigi kilenc állatfaj elterjedésével kapcsolatban. Emellett számos ötlettel rukkoltak elő a megfigyelők; új fajokat ajánlottak, fényképeket, kisfilmeket küldtek és építő jellegű továbbfejlesztési irányokat javasoltak.

A javaslatok és ötletek figyelembevételével 2010. március elejétől további öt védett faj megfigyelésére és rögzítésére van lehetőség a www.vadonleso.hu oldalon. A három újonnan felkerült védett növényfaj (hóvirág, tavaszi hérics, leánykökörcsin) tavasszal virágzik. Az állatok közül - a tavaszi időjárástól függően március végén, április elején- a téli álomból ébredő mocsári teknőst könnyű felismerni, hiszen más őshonos teknősfaj nem él Magyarországon. Nem jelenthet problémát az imádkozó sáska azonosítása sem, hiszen ez a nagytestű ragadozó rovar jellegzetesen maga előtt meghajlítva tartja tüskés fogólábait, mely minden más rovartól könnyen elkülöníthetővé teszi.

Ezek után is bárki rögzítheti a honlapon szereplő, már 14 védett fajra vonatkozó megfigyeléseit, megoszthatja azokat másokkal, s egyben gyarapíthatja Magyarország természetvédelmi adatbázisát. A megújult honlap rendszeresen frissülő hírek rovattal, a korábbi megfigyeléseket bemutató összesített térképpel, illetve újabb természetfotókkal teszi még vonzóbbá a hazai természeti kincsek megismerését.

Az Európában úttörő jellegű Vadonleső programot a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium hozta létre és tartja fent. A program bekerült a Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Rendszerbe (NBmR), mely Magyarország természeti állapotát követi nyomon már több mint tíz éve. Az adatgyűjtésben bárki részt vehet, aki rendelkezik internet kapcsolattal és számítógéppel. A programban további bővítések is várhatók még ebben az évben, a zöldtárca újabb növény- és állatfajok bevezetését tervezi.


Szabó Imre: Hóvirág helyett jácintot, nárciszt vagy tulipánt ajándékozzunk nőnapra!
A természetvédelmi őrök is fokozottan ügyelnek a védett növényekre.

Hóvirág helyett nárcisszal, jácinttal, tulipánnal, vagy más, virágüzletekben, kertészetekben kapható, nem védett növénnyel lepjük meg a hölgyeket nőnap alkalmából – javasolja Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter. A hóvirág 2005 szeptembere óta az Európai Unióban veszélyeztetett növények közé tartozik, s mint ilyen, védett.

A nőnap közeledtével Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter külön kéri férfitársait, ne szedjenek, és ne vásároljanak a védett hóvirágból, hiszen évről évre egyre kevesebb marad ebből a különleges növényből, ráadásul leszakítása súlyos bírságot von maga után. Ezekben a napokban a nemzeti parkok megerősített természetvédelmi őrszolgálata is kiemelten figyel a védett növényekre a népszerű kirándulóhelyeken.

A védetté nyilvánítást megelőzően Magyarországon évente több millió tő hóvirágot szakítottak le – javarészt a nemzeti parkok védett területeiről – és adtak el nőnap környékén.  A növényfaj leszedése vagy tövestől való kiásása természetvédelmi bírságot von maga után. Természetvédelmi értéke szálanként 10 ezer forint, tövestől való kiásás esetén azonban már fennáll az elpusztítás ténye, ekkor háromszoros a büntetés. Ha a természetkárosítás tömeges és a védett élő szervezet pénzben kifejezett értéke eléri a 100 ezer forintot, akkor már bűntettről beszélünk. Aki ezt megteszi, akár 3 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

Nőnapra hóvirág helyett javasolt virágok a kertészetekből, virágboltokból:

  • jácintok
  • nárciszok
  • tulipánok
  • sáfrányok
  • csillagvirágok
  • kankalinok
  • gyöngyikék
  • Téltemető
  • Kockás liliom

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium 

(Fotó: piqs.de - Willi: Blumenparadise)
 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 4873 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x