Így válassz terapeutát magadnak!
Címlap / Psziché / Így válassz terapeutát magadnak!

Így válassz terapeutát magadnak!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-11

Pszichológus? Pszichiáter? Kineziológus? Grafológus? Egyáltalán kit érdemes választanod? Papírja mindnek van - gyakran több is! - ám ki lesz éppen Neked való? Dr. Kunsay Gyulát kérdeztük arról, hogyan válaszuk ki a számunkra megfelelő szakembert. 

Egyáltalán nem biztos, hogy aki a barátnődön segíteni tudott, az lesz Neked is a legjobb!
A legtöbben úgy keresnek terapeutát, vagy segítőt, hogy a barátjuktól, közeli ismerősöktől, esetleg konkrét szimptómák, tünetek esetén a sorstársaktól kérnek segítséget. Ha egyáltalán mernek kérdezni. Hiszen még mindig nagyon sokan ahelyett, hogy szakszerű segítséget kérnének és tényleg megoldanák életük problémáját, odahaza próbálkoznak. Inkább kevesebb, mint több sikerrel kecsegtet az ilyesmi.

...lógus vagy... áter?
Pszichológust vagy pszichiátert válasszunk? A különbség a kettő között kábé  annyi mint a villamos meg a villamosmérnök között. A pszichiátert arra képzik ki, hogy a pszichés betegségekkel is megbirkózzon, míg a pszichológust arra, hogy az egyébként egészséges lelkű emberek lelki krízisein segítsenek átjutni. A pszichológusok többsége nem ad(hat) gyógyszert, míg a pszichiáterek igen. Fontos, hogy mennyire akadémikusan vagy mennyire holisztikusan akarjuk megközelíteni a kérdést. Vannak betegségek, melyek esetében sokat segíthet egy gyógyszeres kúra – gondoljunk csak példaképp egy hosszú ideje fennálló alvászavarral kísért betegségre. Egy kialvatlan, túlterhelt embert jóval nehezebb segíteni. Ám ha kúra szerűen altatót kap, helyreáll a napi ritmusa, könnyebben lehet vele haladni. A gyógyszer tehát nem minden esetben mumus – bár a pszichés betegségek többségén nem tud segíteni. Döntsük el tehát, hogy a kezelendő betegség vagy tünetcsoport, esetleg krízis milyen felkészültségű embert igényel.

Segítő  szakmák – kit választhatok?

Ma már számos olyan segítő szakma van, amelyek képviselői hitelesen és jól tudnak segíteni. A kineziológusok, a grafológusok, a mentálhigiéniában jártas szakemberek mind sok évet tanulnak azért, hogy át tudjanak segíteni a problémákon. Ha úgy érzed, hogy nincs bizalmad a pszichológusokban, s problémád mértéke nem kiált orvosért, akkor fordulj bátran valamelyikükhöz. (Akár itt, a HarmoNet segítői csapatában találsz olyan szakembereket, akiket bátran felkereshetsz.) Ha természetgyógyászt keresel, válassz körültekintőbben, mert sok az önjelölt vajákoló. Én személy szerint nem javaslom, hogy komoly problémával jósnőhöz, vagy más olyasvalakihez fordulj, aki nem biztos hogy tisztában van a segítés szabályaival.A személyes terapeuta-választás 7 pontja
  • Férfi vagy nő az, akiben jobban meg tudsz bízni? Nem mindegy, milyen nemű terapeutát, segítőt választasz. A legtöbb ember igenis preferálja egyik, vagy másik nemet a választás során.
  • Akadémikus vagy holisztikus módszert keresel? A hited és meggyőződésed szerint válassz. Van aki az angyalok nyelvét érti, van aki a vallási képeket, van aki az akadémikus magyarázatokat – mindegyik nyelv sajátos. Olyan terapeutát válassz, aki a te nyelvedet beszéli!
  • Mennyi pénzed van? Egyáltalán nem mindegy! Sok családsegítőben, vagy rendelőben, alapítványnál elérhető ingyenes pszichológiai szolgálat is, ám az érdekes az, hogy ezekre sokkal kevesebben jönnek valódi változtatási szándékkal, mint a fizetős magán terápiás órákra. A terápiás órák díja segítő módszertől és a segítő népszerűségétől függően kb. 5000 és 50 000 Ft között mozognak – a skálán hited és pénztárcád szerint mozoghatsz.
  • Mennyi időt szánsz a terápiára? A legelején tisztázzátok, hogy a segítő módszer a te problémádra körülbelül milyen időtartam után tud segítséget adni. Milyen gyakorisággal érdemes részt venned a terápián, s hogy az illik-e az életedbe. Ne várd, hogy napra-percre pontosan megmondják. Egy teljes életet feldolgozó pszichoterápia néhány évig tart, míg egy konkrét krízist feltáró és feldolgozó folyamat lehet, hogy 1-2 alkalom.
  • Milyen módszerek hitelesek számodra? Van valamilyen módszer amit te nagyon szeretnél, vagy egy másik amit ostobaságnak tartasz? Tisztázzátok jó előre ezeket a dolgokat. (Például van aki keresi a hipnózist, megint más retteg ettől)
  • Mennyire fontosak a végzettségek? A hiteles képzettséget adó módszerek mindegyike ad ki oklevelet – ezeket a legtöbb terapeuta eleve ki szokta függeszteni a rendelőjében. Érdeklődj bátran, hogy milyen képesítései, továbbképzései vannak a segítőnek, mielőtt választanál.
  • Mennyire tetszik első benyomásra? Azt hiszem talán a leglényegesebb pont, hogy első blikkre jó érzés legyen a terapeutához, a rendelőjébe menni. Van akit a luxus feszélyez, van akit éppen a puritán körülmények. Van, aki igényli a közvetlenséget, van akinek kell néhány alkalom, míg bizalmat épít ki.

Válts, ha nem tetszik!
Ha egy terapeuta nem tetszik, bátran válts egy másikra, néhány találkozó után biztosan meg tudod találni azt a szakembert, akivel jól tudsz majd haladni. Arra viszont figyelj, hogy ne a problémák elől való elmenekülés legyen a terapeuta-váltások mögött. A legtöbb terapeutánál az első találkozó, az ismerkedő beszélgetés vagy ingyenes, vagy kevesebbe kerül, mint egy óra – érdemes tehát a legszimpatikusabb személyeket végiglátogatni. 3-4 személynél többet azonban nem érdemes megnézni – inkább előzetesen szűrj a kapott információk és benyomások alapján.

A sikeres választás feltétele mindig az, hogy tényleg megoldást keress, ne halogatást és ne kívülről várd, hogy megoldják a problémát helyetted! 

Dr. Kunsay Gyula

Kép:
piqs.de: safaris - explorer
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 11171 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x