Szabadulás Egyiptomból - hét gyerekkel
hirdetés
Címlap / Psziché / Szabadulás Egyiptomból - hét gyerekkel

Szabadulás Egyiptomból - hét gyerekkel

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-05-17

Szabad emberek lettünk az egyiptomi kivonuláskor. Ez azt jelenti, hogy semmi se korlátozhat, csak a saját józan döntésünk. Nem más mondja meg mit tegyünk, hanem azt tesszük, amit helyesnek tartunk. Amit pedig nem látunk jónak, abból kilépünk. Se a múlt se a jövő nem befolyásolja a cselekedeteinket. Ez folyamatos lelkiállapot. 


Rendezvénynaptár
Hét gyermek ül az asztalnál, hol egyik, hol másik öleli meg édesapját, majd a legkisebbik, a másfél éves bújik a karjába, miközben az állva beszél. Ő tartja a széder rendjét.

Először az asszonyok mennek gyertyát gyújtani, a hét gyermek édeanyja vezeti az áldást. Az asszonyok két mécsest gyújtanak, a kislányok egyet. Minden az asztalra van készítve. A terem másik felében a férfiak ülnek a terített asztaloknál. Minden asztalon macesz, szédertál, és négy üveg finom bor: kettő fehér, kettő vörös. Édesek és szárazak is kinek-kinek kedve szerint. Családok, barátok ülnek közös asztaloknál.

Én se akartam egyedül menni. Szerettem volna elvinni magammal sclerozisos barátnőmet. Számítottam rá, hogy a szállodában, ahol az estét tartottuk, lift is lesz. De a barátnőm későnek találta, hogy kerekes széket végigtoljak a városon este nyolckor, majd haza éjfél körül, s az ő házától még hazajönnék Csepelre. Nem jött velem, pedig biztosan sokat nevettünk volna az órás éjszakai séták alatt. De hát így egyedül bandukoltam, amikor egy kerekes széket pillantottam meg magam előtt. Egy férfi tolta a széket, mellette hatéves forma kisfiú ugrált, a kerekes székben egy fiatalember ült.  Régi jó barátom hozta el a gyerekeit a széderestére. Ők nem tartottak a sötétségtől, az utca forgalmától, azért, hogy az egész család maradéktalanul jelen legyen. Az anyuka már előrejött a lányokkal.

Omerszámlálás
Ezen az estén kezdődik az omerszámlálás. Amikor a Mindenható megparancsolta a nép kivonulását a rabszolgaság házából, megígérte, hogy 50 nap múlva elküldi a Törvényt, a Parancsolatokat. S valóban, 50 nap múlva megérkezett a nép a Sinai hegy lábához, Mózes pedig lehozta a hegyről a kőtáblákat a Tízparancsolattal.Áldás a borra

Ime, nemcsak szemléljük az üvegeket, házigazdaként egy férfitársunk megtölti borral a puharunkat. Ő fehér bort iszik, mi nők megkóstoljuk az édes izraeli vörösbort. Nem kell meginni egy egész pohárral, csak amikor eljön az ideje, iszunk belőle. Aki azonban úgy óhajtja, ezen az estén ihat négy pohár bort is. 

Mielőtt megkóstolnánk, elmondjuk az áldást, mert hálásak vagyunk az Örökkévalónak:
„Áldott vagy Te Örökkévaló Istenünk, a Világ Ura, aki teremtetted a szőlőtő gyümölcsét.”

Balkarunkra támaszkodva iszunk római urak módján. 

Kézmosás
Mielőtt a főtt krumplit enni kezdenénk, kimegyünk és háromszor leöblítjük mindkét kezünket. Kézmosás után nem beszélgetünk, ha megszáradt a kezünk, sós vízbe mártjuk a krumplit és megesszük. 

A középső macesz kettétörése
A letakart maceszt megfelezzük, hiszen arra emlékezünk, hogy nehéz útra indulunk a sivatagba, mintha batyút vennénk a hátunkra, miközben kisgyermekeinkre is vigyáznunk kell. Megáldotta az Úr Izrael népét, gyakran még hatos ikrek is születtek, sokan voltak és nagyon vigyáztak a gyermekekre. A szabadulás lelki állapot, akár szegényen is útra kell indulni, nem élhet többé a nép szolgaságban. Az ember nem tökéletes, olyan, mint a tört macesz, mindig hiánya van valamiben. De ebből a gyengeségből akar kilépni, ez hajtja, hogy mindenkor továbblépjen. 

Hágádás
A rabbi meséli a szabadulás történetét a Hágádát. Közben folyamatosan kérdezik a gyerekek magyarul, héberül, jiddisül, miben különbözik ez a nap a többitől. A kisgyerek nagyon büszke nyelvtudására. Kint beszélgetett a ruhatárosokkal később, mesélte, hány nyelvet tanul, mit tud édesanyja és édesapja. Szívesen mesél a családjáról, hiszen ez a példa az ő életében így kell élni, így kell nevelni a gyerekeket. A zsidó gyereknek mindig kérdeznie kell a szüleit,és a szülőknek mindenre válaszolni kell, a gyerek megszokja, hogy kérdéseire pontos választ kap.


Közben megisszuk a második pohár bort. A zöldségeket a mártásba mártjuk: a torma a keserűség, szegénység, a mártás a gazdagság szimbóluma, hiszen mindenféle zöldséget belekeverhetünk a mártásba. 

Jákob valamikor hetven emberrel mehetett Egyiptom földjére, néhány emberöltővel később Mózes népe már hetvenezret számlált. Szeretik a gyerekeket és nagyon vigyáznak rájuk. Volt a nép életében kis baj, nagy baj, de az Úr megtartotta ígéretét, megőrizte a népet, és máig is együtt lehet ünnepelni. 

Munka
A zsidók szeretnek dolgozni, de csak azt, aminek értelmét látják. Jó szakemberek mind a maguk szakmájában, akkor lázadtak, ha értelmetlen munkát kellett végezniük. Mózes pedig már a fáraóval is elfogadtatta a hetedik azaz pihenőnap intézményét, mert bebizonyította, hogy hat nap alatt sokkal többet termelnek, mint a többi népek, ha a hetediket meghagyja pihenőnapnak. De inkább ették a keserű vándorlók kenyerét, minthogy rabszolgákként éljenek, és a fáraó pusztítsa a gyermekeiket.

Hálaadás
A közösség együtt ad hálát: a kiszabadulásért, a tengeren való átkelésért, a mannával való táplálásért, a Tóráért, és a megérkezésért Izrael földjére, a Szentélyhez.

„Ő az, ki a kősziklát mélyvízű tóvá változtatja, és forrássá a kovakövet.”

Dobosy Ildikó

Képek:
piqs.de: Ron Almog - There goes the sun...
piqs.de: Paul-Gerhardt Koch - Hanukka 
 
[ 3961 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
/img/hirdetes/2021/baby_more.png
 
x