Igaz barátság - a tökéletes kapcsolat?
Címlap / Psziché / Igaz barátság - a tökéletes kapcsolat?

Igaz barátság - a tökéletes kapcsolat?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-09-27

Ahány kapcsolat, annyiféleképpen éljük meg, és ez a kijelentés a barátságra is igaz. Mégis, mi az, ami összetartja és tartalmassá teszi? Miért tartanak egyes barátságok egy életen keresztül, mások meg csak egy ideig?  

A magány a legelviselhetetlenebb állapot
A mai társadalomban a magánzárka a legkeményebb büntetés. Talán kevésbe viseli el az ember hosszú távon, mint pl. a nyilvános deresre húzással járó fizikai fájdalmat. Ha a Biblia teremtéstörténetébe tekintünk, ott is látjuk, hogy „Nem jó az embernek egyedül lenni.”.

A remete típusoktól eltekintve mindenkinek igénye van a társaságra, inkább együtt lenne bárkivel csak ne kelljen egyedül lenni. Pedig „akárkivel” időt tölteni, vagy a szívbéli barátunkkal együtt lenni abszolút nem vehető egy kalap alá. Francis Bacon a 18. századi filozófus szerint: „Megkétszerezi az ember örömét, míg gyászát felére csökkenti.” Barátaink társaságában a leghétköznapibb dolgok is színessé válnak. Ebéd a menzán, vagy sorban állni a hivatalban – teljesen más hangulatot teremt a barát jelenléte.

Milyen az igazi barát?
Semmiesetre sem azok, akik csak akkor vannak mellettünk, mikor „fut a szekér”. Már az ókori bölcsesség is megállapítja, hogy a „gazdagság sok barátot szerez”. Hasonlóképpen negatív hatással vannak ránk a túlzottan ragaszkodó és folyamatosan érzelmi támogatásra szoruló barátok – számukra ismeretlen a kölcsönösség fogalma.
 


Egy idő után érezzük, hogy társaságukban fogy az energiánk, mert minden alkalommal belőlünk táplálkoznak, őket hívják energiavámpírnak. Mi pedig nem szeretnénk megbántani őket, így csak adunk és adunk. A másik véglet, mikor a barát mindig jobban tudja, mi a jó nekünk, folyton jó tanácsokkal lát el bennünket, még akkor is ha ki sem kérjük véleményüket.

A barátság három fajtája Arisztotelész szerint

 1. „A kölcsönös hasznosságon alapuló barátság”
  Ebben az esetben általában anyagi érdekek mozgatják a kapcsolatot, kölcsönös segítségről van szó. Egymás érdekeit is szem előtt tartva keresik egymással a kapcsolatot, mely hosszú távon nagyon is működőképes.
   
 2. A kellemes érzéseken alapuló barátság”
  Ebbe a kategóriába azok a barátságok tartoznak, melyek során csak egy bizonyos közös élmény tartja fent a kapcsolatot. Lehet ez sport, vagy hobbi, vagy szexuális jellegű is. Fő jellemzője, hogy csak a közös aktivitás során töltenek időt együtt a felek, egyébként nem találkoznak.
   
 3. „A tökéletes barátság”
  Az első két kategória Arisztotelész szerint „korlátozott és felületes”, mert múlandó körülményekre épül. Az igaz barátság viszont egymás jellemének kölcsönös megbecsülésén alapul. Sajnos ez a harmadik típus a legritkább eset.

Csak az életre szóló barátság az igazi?
Vajon feltétlenül értéktelen egy barátság, mely egyszer véget ér? A minőségi barátságok egy része nem egy életre szól. Akkor is lehet tökéletes, ha idővel megfakul. Egyszerűen csak azért, mert a közös út véget ért. Elérkezünk egy életszakasz végéhez, mely egyúttal a barátság lezárását is jelenti. Az ilyen emberi kapcsolatok is legalább annyira fontosak, ugyanúgy érdemes időt és energiát fektetni beléjük.

Az igazi barát hatalmas kincs, valójában pótolhatatlan. Sokkal jobban ismer bennünket, mint mi magunkat. Az ilyen barátság fenntartásához nem szükségszerű napi kapcsolatban lenni. Ha ritkábban is találkozunk, csodálatos, hogy ott tudjuk folytatni, ahol abbahagytuk. Nem kell meggondolni, mit mondunk, mindent kiönthetünk magunkból, ahogy jól esik. Teljes őszinteség hiányában nem csak a barátság, de semmilyen kapcsolat nem az igazi.

 
 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 6823 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x