Lesz-e tűzijáték? Kevesebb flanc, több szolidaritás
hirdetés
Címlap / Psziché / Lesz-e tűzijáték? Kevesebb flanc, több szolidaritás

Lesz-e tűzijáték? Kevesebb flanc, több szolidaritás

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-04-14

Megtelnek az erkélyek, hidak, a Duna-parti sétányok, háztetők, minden tekintet a Gellérthegy felé fordul. Ünnepel az ország. Az "elsőbálosok", vagyis akik először lehetnek az ünneplő felnőttek között, harci izgalommal, vagy lázas félelemmel tekintenek az ünnepi nap elé: tűzijáték lesz! Avagy: lesz-e tűzijáték, és milyen következményei lesznek? 


Rendezvénynaptár
Mindenki a fedélzetre! A fél ország vízben áll, évszázados álmok omolnak össze, a nagyszülők által gyűjtött előlegből és a még ki se fizetett adósságból felépített házak, mint kártyavár omoltak a családok fejére. Mentsük a menthetőt mindnyájan! Embereket, állatokat – az erdők vadjait – ágyneműt, ruhát, költöztessük a károsultakat menhelyre vagy régen elhagyott rokonok lakásába, szorosan, mint egykor a gettókban élők, oda, ahol még van hely!

Közben dolgozni is kéne, hiszen napról napra meg kell keresni az ennivalóra valót, a gyerekeknek új iskolát kellene találni, mert az iskola is vízben áll.

Mindig így volt e világi élet,
Egyszer fázott, máskor lángban égett...

(Vörösmarty: Vén cigány)

Mulassunk-e vagy szálljon minden ember a gátra, osszuk meg mindenünket a kifosztottakkal?
Na, ne, az már talán jézusi kereszténység lenne, márpedig a természetes önzés azt javasolja, hogy éljen mindenki úgy, ahogy tud. A világháború alatt a falvak viszonylag élhetőek voltak, Budapesten kellett gettókba vagy óvóhelyekre vonulni, most, 65 évvel később hadd élvezzük csak az életet, és jó, ha jövedelmünknek 1%-át adjuk a a szenvedőknek, vagy még azt se, elég, ha szánalommal gondolunk rájuk.

Fogadjon be nyárra mindenki egy árvízsújtotta gyermeket egy hétre
Ezt írtam egy hónappal ezelőtt, de egyelőre senki se jelentkezett. Igaz, intézményesen megnyílt a gyermekjóléti intézmények kapuja, de a személyes válaszok így szóltak:
„Adtam már 3-5 ezer forintot, mit akarnak még?!”


Aztán a szegedi Juhász Gyula Szendrő polgármesterével egyeztetve azt mondta: építőanyagra, építőipari szolgáltatásokra, bútorokra van most szükség az érintett településeken. Juhász a közgyűlésnek azt javasolta, hogy 40 szendrői gyereket és kísérőiket fogadja Szeged nyolc napra július második felében.

Őriszentpéteren hétszázezret a katolikus egyház is összegyűjtött hétszáz lakostól és eljutatott Edelénybe. Az első öt napon a 1749-es hívószámon már csaknem 2,5 millió forint gyűlt össze adományokból.

Kinek a gondja a közös gond? Hát, ha lehet, akkor ruházzuk át a szociális intézményekre, vagy az egyházakra. Elvégre ők hirdetik a vagyon megosztását. Avagy, hát ott van az állam. Tessék a költségeket átirányítani, hiszen kétharmados többséggel megválasztottunk Benneteket!

Tűzijáték helyett árvízvédelem
Akiknek eddig sikerült megkerülni a regisztrációt, azok a józanabb fiatalok és lélekben fiatalok is feliratkoztak a facebookra, hogy aláírhassák a petíciót: a nagynépi szórakozás helyett segítsük a kifosztottakat. Ez már mégis csak az együttérzés jele, ha legalább egy napra, egy órára megfosztjuk magunkat az élvezettől. Na, nem a húsról, pálinkáról, fagylaltról vagy a cukrászsüteményről mondunk le, csak egy órányi közös szórakozásról. Mondjuk annyi, mint amikor azt mondjuk: álljon mindenki egy percig csöndben. Másnap nem a tűzijátékról beszélünk, hanem a nagylelkű tettről, hogy lemondtunk róla.

„Azokon az embereken kell segíteni, akik szinte mindenüket elvesztették, nem kell tűzijáték!!!!!!!”, „Amúgy is nagy gödörben az ország, felesleges rázni a rongyot”„ A budapestiek meg kimehetnek este 9-kor a Duna partjára egy szál gyertyával. Szerintem lenne olyan látványosság, mint a hangos durranás!” illetve „egy nap alatt közel 65 ezren vagyunk, akik ugyanúgy gondolkozunk! A politikusok, állami vezetők viszont még egyszer sem reagáltak rá hivatalosan, semmilyen hivatalos álláspontot nem tettek közzé! Nem kéne lapítani ilyenkor, ugye, Tisztelt Ház!?”

Aztán 155 ezren voltak már az aláírók. Csatlakozott hozzájuk Székesfehérvár, Pécs, Miskolc. „Páva Zsolt fideszes polgármester az eredetileg az ünnepi fényjátékra szánt 700-800 ezer forintot inkább a pécsi árvíz és viharkár károsultjainak javára ajánlja fel, azaz város ezzel is hozzájárul a helyreállításokhoz."

A nap folyamán a miskolci önkormányzat szóvivője is azt közölte az MTI-vel, hogy Káli Sándor (MSZP) polgármester úgy döntött, tekintettel az árvíz okozta károkra nem lesz tűzijáték idén augusztus 20-án Miskolcon. Az árvíz komoly költségeket ró az önkormányzatra, így a tűzijátékra tervezett kétmillió forintot az idén nem költi el a város.
Csütörtökön a békéscsabai közgyűlés is úgy döntött, hogy idén elmarad a városban az augusztus 20-i tűzijáték.Lesz-e tűzijáték?

Lesz, csak olcsóbb lesz, mint az előző években. Az este 9 órakor kezdődő tűzijáték előtt öt perccel meggyújtják azokat a gyertyákat, amelyeket a helyszínen 200 forintért lehet megvásárolni, s az abból származó bevételt segélyszerveteken keresztül juttatják el az árvízkárosultakhoz. A gasztrosétányon résztvevő gazdák a bevételeik egy részét szintén az árvízkárosultaknak ajánlják fel.

Mindenki a fedélzetre! Ünnepel az ország, megtelnek a buszok és vonatok, a Bazilika előtt népviseletben öltözött csoportok és sötétruhás szerzetesek fogják hirdetni a világnak és a tévének: boldogok vagyunk Szent István király és a magyar állam születésnapján. Aztán ki a Duna-partra, a Fény és játék ünneplésére!

Dobosy Ildikó

Képek:
piqs.de: Djehuti - firework
piqs.de: miapublic - Hochwasser 
 
[ 2680 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x