Tehetséges író vagy? Duncan Shelley megmondja!
Címlap / Psziché / Tehetséges író vagy? Duncan Shelley megmondja!

Tehetséges író vagy? Duncan Shelley megmondja!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Tehetség kontra szaktudás. Az emberekben olyan mélyen lakozik a gondolat, miszerint a tehetség a minden, a tehetség a lényeg, a tehetség a döntő tényező, hogy ördögűző legyen a talpán, aki kihajtja belőlük! Megbecsülni sem lehet, hogy ez a gondolat hány karriert tört derékba, hány álmot hajított örökre elérhetetlen messzeségbe, és hány csepp könny hullott miatta. 

Pedig egyszerűen csak arról van szó, hogy nem a tehetség a lényeg. A tehetség az van.
 
Tízmillió alkatrész hever szanaszét a földön… Nincs az az érzék, ami ebből összerak egy utasszállító repülőgépet! Kövek mindenütt, cement hegyekben, lapát, csákány… Nem létezik olyan fokú zsenialitás, amely ebből száz hálószobás kastélyt épít! Nem elég az adottság, nem elég az érzék, pontos szaktudásra van szükség.
 
Mi a dolga az írónak?
 
Ha regényt ír, több száz oldalon át fenn kell tartania az olvasó érdeklődését, egységes egésszé kell gyúrnia egy-két tucat cselekményszálat és száz-százötven szereplőt; jellemeket kell ábrázolnia, atmoszférát kell teremtenie, kíváncsiságot és érzelmeket kell ébresztenie, olyan emberek tömegeiben, akiknek nemhogy a nevét nem ismeri, akiknek nemhogy az arcát nem látta soha, de akikről elképzelése sincs. Számára vadidegen emberek ezreinek és millióinak kell irányítania a gondolatait és az érzelmeit. Éppen ez az a mesterség, amihez nem kell tudni semmit? Amihez nem kell tanulni semmit?

 
 
A sztoriírásról írt első könyv mintegy 2.400 éves. 
A címe: Poétika, szerzője: Arisztotelész. Ma is érvényes. Az elmúlt közel két és fél ezer év során számtalan zseni szentelte életét az írásmesterség fejlesztésének.
  • Mitől rejtély a rejtély?
  • Milyen állomásokon kell áthaladnia a történetnek, hogy az emberek értsék?
  • Hogyan lesz valóságos egy szereplő?
  • Mi ébreszt érzelmeket?
  • Hogyan alakítsuk át egyik hangulatot a másikká?
És még sok-sok kérdés, melyekre válaszokat kerestek, és találtak.
 
Az írás egy szakma, amelyet meg kell tanulni
Aki pedig nem tanulja meg, az legyen bármennyire is tehetséges, nem jut messzire. Ha valaki megírja a kézíratát és elviszi egy könyvkiadóba, vagy kiadják, vagy nem, de segítséget nem fog kapni. A kiadókban nem írótanárok ülnek (mégha néha jogtalanul fel is vállalja valaki a szerepet), nem tudnak segíteni az írásmesterség megtanulásában.
 
A visszaadott kézirat
Amikor visszaadják a kéziratot (ha visszaadják), általában annyit mondanak csupán: „Nem a mi profilunk”. Vagy azt mondják: „Olvasson sokat, hogy fejlődjön a szókincse!”, vagy „Írjon még néhányat, és akkor rendben is lesz!”. Ezen tanácsok egyike sem jó semmire. Nem működnek. Nem a szókincsen múlik, és lényegtelen, hányszor ismételjük meg ugyanazokat a hibákat, miközben „írunk még néhányat”.
 
Azok, akik írni akarnak, elképesztő helyzetben vannak. Az írás egy mesterség, de hogyan tanulják meg? Nem sok esélyük van.
 
A Brooks Kiadó vezetője, az üzleti coachingban járatos Weith Kata és elismert írója Duncan Shelley, (többek közt a méltán népszerű Amer regények szerzője) kifejlesztett egy módszert, amely kilenc kategóriába osztva, 57 szempont szerint elemzi a kéziratokat, és pontos képet ad az író erényeiről és szakmai hiányosságairól. Az így kapott eredmény teljesen helytálló, nem vélemény, nem mellébeszélés, nincs benne bizonytalanság.
 
Precíz elemzésüket képzési javaslattal zárják. A képzés végeredménye egy szakképzett író, aki a világ bármely országában készen áll a publikálásra.
Kattints ide, ha érdekel, hogy állsz tehetség dolgában >> 
 
A tehetség és a szaktudás kéz a kézben járnak. Egyik a másik nélkül nem sokat ér. A kettő együtt egy egész.
 
Duncan Shelley 

Fotó: Alfred Lohmann 
 
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 6978 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x