A ruha teszi az embert?
Címlap / Psziché / A ruha teszi az embert?

A ruha teszi az embert?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-12-11

Általános jellemvonásnak mondható, hogy az emberi lény hajlamos első látásra, külső alapján ítélni, véleményt formálni. Talán azért is van ez, mert a szemünk az egyik legfontosabb észlelő szerkezetünk, a legtöbb információt ezen keresztül kapjuk a körülöttünk lévő világból. Legalábbis erre az érzékszervünkre fókuszálunk a leginkább, lásd a szólást: Hiszem, ha látom. 

Az ember általában hamar von le következtetéseket, nem a teljes képet látja, nem is akarja látni, mert ez kényelmes, megszokott és általában véve megbízható. Legalábbis a felszínen ezt tapasztalhatjuk. Nézzük, hogyan kapcsolódik ez a ruházkodáshoz.

Filmekben, képeken jól hasznosítható az említett emberi tulajdonság, hiszen a szereplőt csak a megfelelő klisé ruhába kell bújtatni és máris egy sor információt közöltek ezáltal a nézővel, anélkül, hogy ki kellett volna mondani, a történetbe belefoglalni. Pld. cowboy ruházat, menyasszonyi ruha, űrruha, egyenruhák, munkaruhák.
 

Mindegyikünkben él egy általános kép a ruhákhoz kapcsolódóan. Például, hogy aki cowboy ruhában van, az szereti a lovakat, általában farmon él, kemény fából faragták, önálló, stb.
Általában a bennünk élő kép alapján formálunk képet az előttünk álló személyről. És amennyire igazunk lehet, éppúgy hatalmasat is tévedhetünk, ha nem arra figyelünk, akivel ténylegesen beszélünk. Az általánosítás és gyors ítéletalkotás hatalmas félreértésekhez vezet, pusztán azért mert egy bizonyos típusú ruhát viselő emberről előzetes élményeink alapján hozunk döntést a fejünkben.
Mindez nemcsak a ruházkodásra érvényes. Például ha egy olyan emberrel találkozunk, aki feltűnően sokat pislog és mondjuk a nagyapánk is feltűnően sokat pislogó ember volt, automatikusan összekötjük az illetőt nagyapánk egyéb tulajdonságaival is, ami szintén elhibázott döntés. Érdemes tehát nyakoncsípni ezt az ítélő funkciót magunkban és a jelen pillanatra, az előttünk álló emberre figyelni inkább.

A különböző ruhákba bújás különböző érzeteket és gondolati mintázatot is hordoz. Bizonyos viselkedési mintákra ösztönzi a beöltözött embert, ami hosszú távon akár a személyiséget is átalakíthatja. Például egy rendőr vagy katona egyenruhát hordó ember a ruha viselésével járó feladatok, jogok és kötelességek embere. Amikor azonban leveszi az egyenruhát, vajon leveszi-e magáról ezeket a feladatokat, jogokat és kötelességeket?


Mindannyian tapasztalhatjuk a ruházat hatását egyszerű formákban is. Például melegítőben, szakadt pólóban, elnyűtt tornacipőben egy nő kevésbé érezheti nőiesnek magát, mint egy csinos estélyi ruhában, magassarkúban és ápolt hajjal. Másként mozgunk, ha szoknya van rajtunk, másként, ha nadrág. Más gesztusokat használunk egy estélyiben, mint abban a ruhában, amiben épp füvet nyírni megyünk.
Természetesen ha valaki rendelkezik kellő önismerettel, akkor a ruhák adta lehetőségekkel remekül tud játszani, illetve egy igazán nőies nő még toprongyzsákban is sugárzó jelenlétű tud lenni.

Szerinted? Mennyire teszi a ruha az embert?

Tamás Krisztina (Tara)

Képek:
piqs.de: vienetta - Verträumt
piqs.de: canos - blaukäppschen
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 9425 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x