Lelketlen hírek?
Címlap / Psziché / Lelketlen hírek?

Lelketlen hírek?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-19

Nézem az újságok címlapjait és a legtöbb helyen (tisztelet a kivételeknek!) csak harsogó főcímek, negatív események, féligazságok és félhazugságok néznek vissza. A hírportálok, hírek, stb. általában egy "mű-nyelvezettel" vannak megszerkesztve, ami távolságot teremt az átadó és a vevő között még akkor is, ha egyébként érintve lenne az adott témában (pl. abban a kerületben lakik, amiről a cikk szól, neki is olyan kávéfőzője van, stb.). 

Még az emberi értékekről is olyan hűvösen és általánosságban tudnak beszélni, hogy nem tudjuk magunkévá tenni a témát. Próbálnak ugyan mindenféle pszichológiai eszközzel hatni ránk (kiskutya, kisbaba, szenvedés képei, stb.), mégis vagy félrenézünk, vagy inkább legyintünk egyet sokszor. Miért? Túl manipulatívak és ezt érezni. Érezni azt, amikor a riport, műsor, film, stb. készítője nem tette bele saját magát, hanem pusztán egy munkát végzett el. Kötelességből. Fizetésért. De valójában nem értintette meg az, amiről szó volt. Ahogy már korábban is írtam róla, a szavak között lévő térben megérkezik hozzánk a valódi üzenet.


Az érzéketlen hírhajhászat, az alany képébe tolt mikrofonok nem adják át a valódi hírt, csak a felszínét... sok ilyen témájú filmet láttunk már és tapasztalhattuk személyesen is, ha valaki megfordult ilyen helyen,szituációban, hogy milyen lelketlenül tolakodnak előre a “hírvivők”. Persze mondhatjuk, hogy egy riporternek, hírközlőnek nem az a dolga, hogy együtt sírjon az alanyával vagy elvesszen a részletekben. Igaz. Ugyanakkor az újságcikkek szerkesztésekor, a riportok összevágásakor, a kommentek hozzácsatolásakor lenne lehetőségük arra, hogy elmélyedjenek a szemük előtt zajlott történetekben és hozzátegyék az emberségüket. Ez az, amit én általában hiányolok.

Természetesen a pletykalap a másik véglet. Rosszabb esetben csak csámcsogás egy másik ember életén. Jobb esetben tudna emberközelibb képet mutatni az adott riportalanyról - sajnos ez is ritkán fordul elő.

Valahogy sterillé váltak a hírek. Egyik oldalon a nyers hírközlés, másik oldalon a celebvilág vastag főcímei, amik legtöbb esetben csak részben igazak és hírértékük minimális.
Ahogy én látom, nem az váltana ki szimpátiát, ha egy katasztrófa után közvetlenül riporterek tömege interjúvolja az éppen hozzátartozóját elveszített embert - aki még tán fel sem fogta igazán, hogy mi történt, csak azt tudja, hogy fáj. Meglehet, hogy az számít, hogy ki közli le elsőnek a hírt, azonban ha hiányzik belőle az alapvető emberség, az üzenet, akkor pusztán egy eseményt közölnek, amire holnap már nem emlékezik senki az érintetteken kívül.


Nemrégiben ért egy kellemes meglepetés is, ugyanis az egyik újságban az éppen akkor 33 napja kiszabadult bányászok életéről adtak visszajelzést. Így a velük történtek nemcsak egy-egy főcímként jelentek meg, hanem bepillantást nyerhettünk (igaz csak 1-2 mondat erejéig) arról, hogy hogyan is zajlik a megpróbáltatás után az életük. Az utánkövetésnek örültem meg. Ugyanis ritkaságszámba megy az, hogy visszatérjenek a riportalanyhoz akkor is, amikor már nincs rivaldafényben, hanem a mindennapi életét éli.

Ha a hírben benne van az emberközeliség, az emberi értékek, a tanulság lehetősége, már jobban hozzánk szól. Egy jó hírben ott van a változás lehetősége, meg tudja szólítani a nézőt/olvasót.  Ha az kérdéseket tesz fel önmagának, elgondolkodik a témán, ha érdemi beszélgetést folytat róla, amivel gazdagabbá teheti magát és a környezetét, ha felismerésekre jut, akkor emberközeli módon sikerült átadni az adott eseményt a hírközlőnek.

Tamás Krisztina (Tara)

Képek:
piqs.de: Michael Musto - Medienrummel
piqs.de: Knipsermann - Zeitungsente!
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3006 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x