Hogyan kerüld el a nyelvtanulás klasszikus buktatóit?
Címlap / Psziché / Hogyan kerüld el a nyelvtanulás klasszikus buktatóit?

Hogyan kerüld el a nyelvtanulás klasszikus buktatóit?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Az idegen nyelvek tanulása során sokan ugyanazokba a nehézségekbe ütközünk. Kevésnek érzed a szókincsed? Sokat tanultad a nyelvet, mégsem mersz megszólalni élőben, vagy nem érted, amit mondanak? A nyelvtanulás klasszikus buktatóinak elkerülésére is vannak bevált módszerek! 

Emlékeznek arra, amikor először lettek szerelmesek valakibe?

17 éves voltam, amikor elkezdett érdekelni a német nyelv. Erre jó okom volt, hiszen az egyik németajkú osztálytársamnak volt egy nővére, aki tetszett nekem, egész pontosan fülig szerelmes lettem belé. Úgy gondoltam, hogy ha megtanulok németül, sikeresebben fogok neki udvarolni.

Érdekes, hogy egészen addig utáltam a németet, és az iskolai órákra alig tanultam. De most végigvettem egy 35 leckéből álló tankönyvet körülbelül 4 hónap alatt.  Nagyon sok mindent megtanultam a nyelvről, nyelvtanról, tehát az alapokat összeszedtem ebből a tankönyvből. A történetet itt abba is hagyhatnám, ha pusztán a motiváció erejét szeretném szemlélteti. De a történet folytatódik!

Mi történt ezután?  Hát az iskolából hazamenet megláttam szívem hölgyét, aki egy másik iskolába járt, és bár nagyon jó alkalom kínálkozott arra, hogy megszólítsam, valahogy mégsem mertem. Arra gondoltam, a némettudásom a 35 lecke után még nem elég.

Újabb elhatározást hoztam. Hogy még több szókincset gyűjtsek, olyan szövegeket fogok olvasni, melyek egyszerűek és könnyen érthetőek. Meséket kezdtem el olvasni németül, és mindennap feldolgoztam belőlük tíz új szót. Kitartottam az elhatározásom mellett! Aztán körülbelül másfél hónap múlva eljött a nagy pillanat, amikor is egy táncos összejövetelen a hölgy társaságában megcsillanthattam némettudásomat.

Ekkor már majdnem 6 hónapja készültem erre. Beszélgettünk, elmondtam, amit akartam németül, és ő válaszolt is. Sajnos kiderült, hogy épp egy hónapja egy nagyon komoly barátja van. Egyetlen hónapon múlt.


Képzelhetik, mit éreztem, de néhány gyötrelmes nap után két konklúziót vontam le: 1. Legközelebb azzal a szókinccsel beszélek bármilyen nyelven, ami épp a rendelkezésemre áll! 2. Mégiscsak sokat nyertem, mert rálátásom lett arra, hogy mivel érdemes folytatni a nyelvtanulást, ha már elérkeztem egy holtpontra.

Mindkét konklúziónak azóta is óriási előnyeit élvezem! Tulajdonképpen ez volt a legeleje az Autoritmiának, annak a módszernek, melyet az évek során kidolgoztam. Azóta 15 nyelvet kezdtem el tanulni többé-kevésbé ezzel a módszerrel, melyek közül ötöt viszonylag jól beszélek, és értek.

Természetesen voltak egyéb fordulópontok is. De a lényeg:

Autoritmia megnevezésben az első szó épp az autonómiának a rövidítése, vagyis az, hogy valamikor a nyelvtanulásban valamennyire át kell váltanunk az önállóságra, e nélkül nem fogunk továbblépni. Hozzá kell tennem, hogy ez már a nyelvtanulásban egészen az elején is
lehetséges.

Ez azt jelenti, hogy én magam választom ki azokat a szövegeket, melyekkel gyakorolni szeretnék; mert érdekelnek, mert szeretnék egy bizonyos dalszöveget megérteni, de sosem értettem, vagy egy olyan könyvet, melyet szeretnék már régóta elolvasni, esetleg kedvenc filmemet megnézni. Igen, ezekkel lehet életre kelteni a nyelvtanulást!


Egyszer megkeresett valaki és elmondta, hogy szeretne jól tudni angolul, de ezt szinte lehetetlennek tartja, mert már nagyon hosszú ideje tanulja a nyelvet, és nem érzi, hogy haladna. A következőkre panaszkodott:


Vastaggal a panasz, mellette pedig a megoldás a lá Autorimia:

1. Nincs elég szókincsem a megszólaláshoz! Ezt szótár nélküli olvasással, szöveghallgatással és filmnézéssel oldhatjuk meg a leginkább!  (Rengeteg szó ragad ránk ilyenkor, ha megfelelő módon végezzük!)

2. Nem hallom ki az elhangzó szövegeket angolul.
Olyan, mintha egy artikulálatlan szöveghalmaz hangzana el, amikor filmet nézek, zenét hallgatok vagy amikor beszélnek hozzám. Ezt úgy oldjuk meg, hogy megtanulunk figyelni az elhangzó szövegre és nem dekódoljuk a szöveget! Természetesen ez is megtanulható.

3. Ezzel a szókinccsel nincs bátorságom megszólalni.
Ez főleg gátlásaink miatt van így, amit nem is olyan nehéz legyőzni, de főleg az 1-es és 2-es pontok megoldásából származó önbizalom a legjobb megoldás rá.

További részletek és tanfolyamra jelentkezés >>>

Információ a módszerről >>>
 
Hevesi Mihály

 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 4621 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x