Idén jubileumi Pszinapszis - Határok nélkül
Címlap / Psziché / Idén jubileumi Pszinapszis - Határok nélkül

Idén jubileumi Pszinapszis - Határok nélkül

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

A Pszinapszis, avagy a Budapesti Pszichológiai Napok Európa legnagyobb, kizárólag diákok által szervezett tudományos-kulturális rendezvénye, melynek célja a pszichológia tudományának képviselete, terjesztése, elfogadtatása a laikus nagyközönség körében, illetve egy országos szakmai fórum rendszeres szervezése a szakmabeliek számára.  

A rendezvényen a szakma nagyjai – mint például Bagdy Emőke, Pléh Csaba vagy Vekerdy Tamás – adnak elő a legkülönfélébb témákban, például párkapcsolatokról, gyermeknevelésről, szexualitásról, társadalmi jelenségekről, méghozzá a legfrissebb tudományos eredményekre támaszkodva, mégis közérthető hangon. Az előadások mellett változatos műhelyfoglalkozásokon, workshopokon is részt vehetnek az érdeklődök, ahol saját szemükkel pillanthatnak be a „színfalak mögé”, és megtapasztalhatják, hogyan is működnek a különféle terápiás és önismereti módszerek.

A Pszinapszis idén ünnepli jubileumi 15. születésnapját, a főcíme pedig Határok nélkül, így témái ennek megfelelően a határok köré szerveződnek. A program sok tekintetben foglalkozik az én határaival és azok veszélyeztetésével, valamint a határok csoportban történő feloldódásával. Ugyancsak szerepet kap a pszichológia és határtudományainak kapcsolata, a tudományok közti határvonalak lebontásának lehetősége.  Az előadások között megjelennek a csoportközi határok, és az azokat mozgató dinamika. Szó lesz az egészség és a betegség közötti határvonalról, illetve annak mesterkéltségéről. A rendezvény idei célja az „ország határainak megnyitása” is, azaz külföldi csoportok is érkeznek az angol nyelvű előadásokra, workshopokra.

A rendezvény nem csak tudományos, hanem színes kulturális programmal várja a látogatókat: napközben kiállítások, performanszok, színházi előadások láthatóak, este koncertek, stand-up comedy szórakoztatja a vendégeket.


Pszichológia a közoktatásban

A XV. Pszinapszis egyik legnagyobb újítása, hogy külön szekciót hozott létre az iskolákban alkalmazható pszichológiai módszerek bemutatására. A szekció célja bemutatni, miben és hogyan tud segíteni a pszichológia a közoktatásban. E célból különböző módszerekkel dolgozó, kis- vagy nagycsoportokra szabott sajátélményű műhelyfoglalkozások várják a középiskolás tanulók csoportjait, melyek során a tanulók megismerkedhetnek a stresszkezelés és a kommunikációfejlesztés egy-egy módszerével, illetve részt vehetnek különféle önismereti csoportokon.

A rendezvény a Határok nélkül főcímnek megfelelően szeretné megmutatni, hogyan tud a pszichológia más nagy tudományokhoz kapcsolódni, és ezekkel együtt dolgozva eredményeket elérni. A pszichológia és a pszichiátria gyökerei közösek, mindkét tudomány ugyanazokon az elveken keresztül próbál segítséget nyújtani, ha a módszerek mások is. A rendezvény célja, hogy a sokszor mesterségesen keltett határokat lebontva bemutassa, hogyan hat egymásra a két tudományág, hogyan használják fel egymás tudásanyagát és hogyan működnek együtt a segítségnyújtás érdekében.

Különlegesség: IT szekció
Még olyan távolinak tűnő területeken, mint az információs technológia is hasznos eredmények születhetnek, ha a két tudományág együttműködik, és ezen eredmények bemutatása a célja a XV. Pszinapszis IT szekciójának. A látogatók betekintést nyerhetnek abba, hogyan hasznosíthatók a különböző technológiai újítások a gyógyításban és a rehabilitációban, illetve mindennapi életünkben; valamint arra is fény derül, hogy a legnagyobb cégek hogyan alkalmazzák a pszichológia által kidolgozott módszereket a kiválasztásban, illetve életpályamodellek kidolgozásában.

A Pszinapszison évek óta hagyomány, hogy lehetőséget ad egyetemi és PhD-hallgatóknak, valamint pályájuk elején járó pszichológusoknak, hogy a nagyközönség elé tárják izgalmas és újszerű vizsgálataikat, kutatásaikat. Idén újításként a diákszekció két részre vált: a „Mindennapi Pszichológia” szekcióban olyan előadások hallhatóak, melyek alapvető kérdéseket képesek megfogni a laikusok számára is érthetően és izgalmasan, „A jövő kutatói” szekcióban pedig olyan hallgatók előadásain vehetnek részt az érdeklődők, akik kutatásaikkal hozzájárulnak a pszichológia tudományának folyamatos fejlődéséhez. A Mindennapi Pszichológia szekciót további újításként nyitottá vált a pszichológia határterületeinek képviselői (pl. pedagógia, andragógia, antropológia, filozófia, pszichiátria) számára is.

Mindezt a rengeteg programot – a hagyományokat és az újításokat is beleértve –, mintegy 100 hallgató egész éves, önkéntes munkája teszi lehetővé, terjesztve az önkéntesség kultúráját is, amely idén különösen kiemelt szerepet kap, hiszen 2011-et az önkéntesség európai évévé nyilvánította az Európai Tanács.



XV. Budapesti Pszichológiai Napok – Pszinapszis 2011


Ízelítő a programból
A Pszinapszis idén is a legnevesebb magyar és külföldi előadókat kérte fel, hogy tartsanak előadást egy-egy, a Határok nélkül főcímhez illeszkedő témában. Néhány előadás a teljesség igénye nélkül:

Almási Kitti – „A te gyereked és az én gyerekem veri a mi gyerekünket – A patchwork családok”

Bagdy Emőke – „Vicc, humor, nevetés”

Dúll Andrea – „Graffiti – a nyomhagyás lélektana”

Lénárt Ágota
– „Kihunyt csillagok: van-e élet az élsport után”

Pál Feri atya
– „A megbocsátás határai”

Popper Péter emlékkerekasztal – Beszélgetés az egy éve elhunyt Popper Péter emlékére

Sas István
– „Social media blues – Az online generáció és a reklám”

Tari Annamária – „A párkapcsolati tér és az agresszió”

Végh József – „Ámokfutók Magyarországon és Hollywoodban”

Vekerdy Tamás – „Az iskolai agresszió hátteréről”

Dr. Füredi János – A pszichiátria helyzete

Dr. Zacher Gábor – Alkohollegendák a toxikológián

Dr. Réthelyi János – Skizofrénia

Dr. Purebl György – Pszichoszomatika

 
Műhelyek
A Pszinapszis minden évben szeretettel várja látogatóit a műhelyfoglalkozásokra, ahol a legváltozatosabb pszichológiai terápiás és önismereti módszerekkel ismerkedhetnek meg személyesen is az érdeklődők. Többek közt az alábbi módszerek illetve témák kerülnek terítékre a workshopokon: aktív-éber hipnózis, állatasszisztált terápiák, intrauterin emlékezet, korregressziós hipnózis, művészetterápia, szexfüggőségek, szimbólumterápia, szomatoterápia, táncterápia.

Ízelítő az iskolásoknak szánt műhelyek programjából:
  • Mesedráma
  • Pszichodráma
  • Fókuszolás
  • Pályaorientációs tanácsadás
  • Asszertivitás tréning
 

Időpont és helyszín:
Angyalföldi József Attila Művelődés Központ
2011. április 15-17.

További információ: www.pszinapszis.hu
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3893 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x