Mindenszentek, Halottak napja, Halloween
Címlap / Psziché / Mindenszentek, Halottak napja, Halloween

Mindenszentek, Halottak napja, Halloween

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-09-24

A néphit szerint ilyenkor hazalátogatnak a halottak, ezért régen sokfelé számukra is megterítettek, kenyeret, sót, vizet tettek az asztalra. A néphit szerint, aki virágot szakít a sírról, azt elviszi a halott. Az égő gyertyát nem szabad más sírra tenni, mert annak a halottnak a bűne, akinek a sírjáról elvették, átszáll a másik lelkére.  


Rendezvénynaptár
Mindenszentek keresztény ünnep, azoknak az üdvözülteknek a közös ünnepe, akiket nem avattak szentté, illetve akikről a kalendárium nem emlékezik meg név szerint.

A halottak napjának vigíliája, azaz ünnepi előestéje ez, így ez a két nap kapcsolódik egymáshoz.

Az ünnep kezdetei a IV. századba nyúlnak vissza, ekkor már tartották Mindenszentek ünnepét, melyet május 13-án, illetve pünkösd utáni elsõ vasárnap ültek meg. Ennek a vasárnap a neve, a görög egyházban ma is Szentek Vasárnapja.

Nyugaton 609-ben tűnik föl elõször ez az ünnep, mikor május 13-án a "Szűz Mária, Vértanúk Boldog- asszonya és minden vértanúk" tiszteletére avatják föl a római Pantheont. Nemcsak vértanúkat, hanem valóban minden szentet, november 1-jén Írországban és Angliában kezdtek ünnepelni a 700-as években, és ez az ünnep hamarosan általános lett.

Mindenszentek valamiképpen égi aratási ünnep: "a pünkösd epifániája" nevét is kapta. Az elhaló búzamagból kinövõ termést látjuk és csodáljuk. És ez az aratás még folyik. A hozzátartozók temető látogatása már októberben elkezdődik. Helyrehozzák a sírokat, krizantémmal, őszirózsával - az elmúlás virágaival - díszítik őket. Ilyenkor az ismeretlen halottakra is gondot szoktak fordítani az emberek. Mindenszentek estéjén az eltávozottak emlékezetére megszólalnak a harangok, és gyertyák gyúlnak. Ez alatt az idő alatt a lelkek jelképesen megpihennek. Az ősök sírjánál összegyűlik a rokonság, halottaik lelki üdvéért imádkoznak, és kegyelettel gondolnak azokra is, akik idegenben vagy ismeretlen helyen nyugszanak.

Mire besötétedik, a temető számtalan gyertya és mécses fényáradatában úszik. Meghatottság és tisztelet hatja át ilyenkor az emberek lelkét.

"Megállnak egy percre, hogy vissza nézzenek, hogy elgondolkodjanak, hogy emlékezzenk."


Képforrás: Canva Pro adatbázis.Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 8472 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x