Hogyan szabadulhatunk fel végre önmagunk alól?
Címlap / Psziché / Hogyan szabadulhatunk fel végre önmagunk alól?

Hogyan szabadulhatunk fel végre önmagunk alól?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Az önismereti úton egy darabig tudunk egymás mellett haladni, aztán eljön az a pont, ahol megtorpanunk. Ha utazni akarsz, nem építesz egy repülőgépet, hanem veszel egy repülőjegyet, és a tapasztalt pilótára bízod magadat. Az önismeret útján is keresni szoktunk egy ilyen tapasztalt vezetőt, akivel haladni tudunk. Persze sokan megpróbálnak repülőt építeni, van, aki túléli az első zuhanásokat is...  

Mindannyian megtapasztalhattuk már, hogy mennyire sok nehézséget okoz az, ha jön a probléma és kiderül róla, hogy tényleg nehéz. Nem csak megoldani, de már hordozni is. Pláne akkor, ha mindenhonnan azt halljuk: lépj túl rajta, élj a mostban. De hogyan lehet tenni valamit, ha nem megy magától?

A bölcsek szerint:
bármit is teszel ne zárkózz el a szenvedés elől
fogadd el a fájdalmat maradj sebezhető
bármennyire elkeseredsz is fogadd el fájdalmat ahogy van
mivel az valójában felbecsülhetetlen ajándék
a szellemi gyakorlat során felfedezheted
ami a szomorúság mögött rejtőzik 
(Szögyal Rinpocse)



Amikor az gyakorló tanonc az önismereti iskolában feleszmél, rádöbben, hogy nincs kiszállás. Hiszen ha elfogadja, hogy a felmerülő betegség, halál, életkérdés a saját döntése eredménye, sőt, saját szabad akaratának terméke, akkor folytatni muszáj és reklamációnak helye nincs, legalábbis nem érdemes magunknak reklamálni. A folyamat, ami a döntést követi, gyakran éveket (s talán életeket is) követel magának. Jön egy AHA-élményekkel teletűzdelt időszak, amikor beleássuk magunkat a fájdalmakba, félelmekbe. Újra és újra szembesülünk a megélt és létrehívott kérdésekkel - és válaszokkal is.

Önbecsapás, vagy szabadság?
Ez egy újabb csapdaveszélyes helyzet. Elkezdődhet a járkálás. Terápiáról terápiára, szemináriumokról hétvégékre, kurzusokról egyéni kezelésekre. Felismerések és tudatosítások jönnek, okoskodás és bölcsülés. Hol a határ? Mikor teszek magamnak jót, s mikor csapom be már magamat? Hiszen az úgynevezett ego - mely hol vezet, hol tévútba visz - gyakran helyez helyes útjelzőket is az önismereti folyamatba. Tényleg felszabadulunk, tényleg megszabadulunk. Akkor mi a probléma?

A saját életünket élni néha veszélyes üzem
Nos, ott a tévedés, hogy most a siránkozás, vagy tényleges fájdalom helyett a mindent meg tudok oldani (oldásra járással) szimptóma tüneteit fogjuk produkálni. Már tudjuk, értjük és alkalmazzuk is a felemelő és mindenre gyógyír megoldásokat. Mégis egy helyben toporgunk. Változás van, hiszen hazudnánk, ha nem vennénk észre azokat, de mások elégedetlenek. S ha őszinték vagyunk mi is. Ezért újabb terápiát, terapeutát, s hétvégét keresünk - aztán mégse vállaljuk a felelősséget azért, hogy elmentünk, hogy megbíztunk benne, hogy nem lett az életünk más. S ez a lényeges pillanat, hogy valójában más életét, más viszonyait szeretnénk a magunkénak érezni.

Az átverés: nem változik semmi?

S ez az átveretés. Azért mentünk s jöttünk, hogy tegyünk valamit a változásért. Eddig rendben van a dolog, de sajnos manipulatív. Amikor az átrendeződésnek célja van, akkor ott már nincs elfogadás, és feladás. A valós történések pedig csak akkor születhetnek meg bennünk (s körülöttünk), ha tudjuk s érezzük, hogy tavaszt követi a nyár, őszt a tél, s utána magától borul virágban újra a tavasz.

 

Mit tehetünk? Kövessük megadóan a bölcs természetet. Ne keressük a miérteket, de a válaszokat se. Engedjük hogy magától nőjön a fű, ne próbáljuk siettetni azzal, hogy ráncigáljuk vagy túlöntözzük. Hogyan működik ez a gyakorlatban? A megoldás keresése helyett egyszerűen engedjük meg magunknak, hogy élvezzük az életet. Azért menjünk kezelésre hogy az azzal járó öröm hatni tudjon ránk. Amikor beszélgetünk a közös együttléttől, ne várjunk mást, mint rácsodálkozást önmagunkra és a másikra, ne eszmét hanem időt cseréljünk, s akkor nem érhet csalódás.

A terápiák hagyományos értelemben vett formája lejárt. Nem segíthet az, ami idejét múlt. A modern autók világában nem vezet sehová, ha mi egy modern szekérrel járunk dolgozni, hiszen nem találunk megfelelő parkolót. Legyen a spontaneitásé és az örömé a főszerep: stoppoljunk, s ne siessünk!

 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4116 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x