Traumák után a felejtést választjuk?
Címlap / Psziché / Traumák után a felejtést választjuk?

Traumák után a felejtést választjuk?

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-06-07

"Az élet, mintha feledékeny volna, folyton önmagát ismétli. Ha nem figyelsz oda, akkor tovább ismétli magát, tovább forog, mint egy kerék. Ezért hívják a buddhisták ezt az élet és halál kerekének - az idő kerekének. Úgy forog, mint egy kerék: a születést halál követi, a halált pedig születés; a szerelmet gyűlölet követi, a gyűlöletet pedig megint szerelem; a siker után kudarc jön, azután megint siker... Csak figyeld meg!" (Osho) 

 

"Az élet, mintha feledékeny volna, folyton önmagát ismétli. Ha nem figyelsz oda, akkor tovább ismétli magát, tovább forog, mint egy kerék. Ezért hívják a buddhisták ezt az élet és halál kerekének - az idő kerekének. Úgy forog, mint egy kerék: a születést halál követi, a halált pedig születés; a szerelmet gyűlölet követi, a gyűlöletet pedig megint szerelem; a siker után kudarc jön, azután megint siker... Csak figyeld meg!" (Osho) Az élet eseményei kellemesek és kelletlenek lehetnek. Ki tudjuk iktatni a kellemetlen, vagy nemkívánatos emlékeinket, ha erősen igyekszünk nem gondolni rájuk, állítja egy új tanulmány. A megfogalmazott elmélet arra a jól ismert jelenségre is magyarázatot adhat, hogy a nagy traumákat átélt személyek miért nem emlékeznek a kellemetlen eseményre.

Emlékelnyomás
A pszichoanalízis atyja, Sigmund Freud még azt állította, hogy szánt szándékkal elnyomjuk kellemetlen emlékeinket. Kijelentése óta már száz év is eltelt, hitelességét azonban a mai napig vitatják. Az emberi érzelmeket ugyanis, amelyek közé ezek a traumás élmények is tartoznak, nagyon nehéz kísérleti körülmények között vizsgálni.

"Ne gondolj a fehér elefántra!"
Most a University of Oregon két kutatója az emlékek elnyomásának tanulmányozásában egy új módszert vezetett be. Michael Anderson és Collin Green egymáshoz kevéssé kapcsolódó jelentésű szavakból álló párokat alkottak, melyeket a kísérletben résztvevő személyeknek meg kellett jegyezniük. Az alanyok ezek után gyakorolták a szópár második tagjának megjegyzését, illetve elfelejtését: egyeseknek fel kellett idézniük és kimondaniuk a második szót, míg másoknak meg kellett próbálniuk nem gondolni a második szóra. Egy kis idő elteltével a résztvevők úgy találták, hogy hiába ígértek érte még jutalmat is, nehezebbé vált felidézniük azokat a szavakat, amelyeket előzőleg el kellett felejteniük.

A bántalmazottak is ezért felejtenek?
A kutatók ezek alapján úgy fogalmaztak, hogy igenis képesek vagyunk bizonyos elemeket kitörölni az emlékezetünkből, így elfelejtjük azokat. Hasonló stratégia működhet bántalmazott gyermekekben, akik talán így küzdenek meg nyomasztó emlékeikkel. A tapasztalatok szerint ugyanis azok a gyermekek, akiket ismerősök bántalmaztak, sokkal inkább hajlamosak elfeledni az élményt, mint azok, akiknek ismeretlen személyek ártottak. A szakértő elképzelhetőnek tartja azt, hogy minden egyes alkalommal, amikor a gyermek találkozik a bántalmazójával, el kell nyomni a kellemetlen emléket, ez pedig szép fokozatosan felejtéshez vezet.

Elnyomott emlékeink
A kutatók a következőkben azt szeretnék tesztelni, hogy vajon milyen hosszú ideig tarthat az elnyomás hatása, és hogy idővel előjöhetnek-e ezek a rég elfelejtett emlékek. A vizsgálatok olyan embereknek is segíthetnek, akik poszttraumás stresszben szenvednek. Anderson szerint az elnyomás csak abban az esetben lehet hatékony, amennyiben az emlékezőnek folyton szembesülnie kell a traumával. Akik elkerülik a rossz dolgokra emlékeztető nyomokat, drágán megfizetnek fájdalmas emlékeikért.

Kevés a bizonyíték...
A bizonyítékok nem győztek meg mindenkit, sok szakértő továbbra is ragaszkodik álláspontjához, mely szerint nem tudjuk szabályozni, mi az, amire emlékezünk, és mi az, amire nem. Esetleg tudatosan manipuláljuk az emlékezetünket, de nyomokat kitörölni belőle nem tudunk, állítják ők.

A kineziológia álláspontja
A kineziológia szerint minden korábbi stressz élményünk elraktározódik bennünk, így nincs ilyen értemben vett felejtés. Az, hogy a tudatunk nem emlékszik vissza egy kellemetlen eseményre, még nem jelenti, hogy az nem hagyott nyomot a lelkünkben. Az agytréning technikák is a "nem felejtünk" álláspontján vannak. Az "elfelejtett" traumák lelki vetülete szinte egészen bizonyosan kihat - ha csak közvetetten is - életünk egyes részeire, vagy akár egészére.
 
 
[ 5431 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x