Furcsa személyiséget jelez előre a szaglás?
hirdetés
Címlap / Psziché / Furcsa személyiséget jelez előre a szaglás?

Furcsa személyiséget jelez előre a szaglás?

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-04-11

Másként érzik a szagokat bizonyos személyiségtípusok? Egy új kutatás eredménye szerint igen - a pszichopata jellemzőkkel bíró emberek, akikre jellemző az érzéketlenség, a manipuláció, a szenzációhajhász magatartás, az antiszociális viselkedés, nem képesek olyan mértékben használni szaglásukat, mint mások. 


Rendezvénynaptár
Így aztán a kutatók úgy gondolják, hogy a megváltozott, csökkent szaglás – vagy „szagló funkció” – egy marker lehet, mely előre jelezheti a súlyos személyiségzavart. A tanulmány a Chemosensory Perception-ben online jelent meg és felhívja a figyelmet arra: a szaglás képtelensége az agy elülső részében bekövetkezett zavarhoz köthető. Ez a diszfunkció negatívan befolyásolja a tervezés képességét, az impulzusok kontrollját és a szociális normák betartását a pszichopata jellemzőkkel bíró embereknél.

„Felfedezéseink alátámasztják azt a feltevést, hogy az agy elülső részének hibái jellegzetesek lehetnek a pszichopaták esetében – vélik a tanulmány szerzői. – A szagló tulajdonságok potenciálisan érdekes markerei a pszichopata vonásoknak, mert a várható teljesítmény nem egyértelmű a szag-teszteknél, ennek következtében kevésbé érzékeny a hibás jó vagy rossz válaszokra is.”


Mehmet Mahmut és Richard Stevenson, az ausztráliai Macquarie egyetem kutatói vizsgálatuk során 79 embert gyűjtöttek össze - akik nem rendelkeztek bűnügyi múlttal -, hogy eldöntsék, vajon károsodott-e a szaglásuk. Azt is figyelembe vették, jellemző-e a pszichopata viselkedés a résztvevőkre vagy sem, így például a szabálytalan, kiszámíthatatlan életmód vagy a bűnügyi tendenciák. Elemezték, vajon a résztvevők át tudták-e érezni más emberek érzéseit.

A tanulmány szerzői megállapították, hogy a pszichopata jellemzőkkel leginkább rendelkező embereknek volt a legtöbb gondja a szagok, illatok beazonosításával és megkülönböztetésével. Arra a következtetésre jutottak, hogy azon agyi területek, melyek a szaglást tartják ellenőrzés alatt, kevésbé hatékonyak a pszichopata jellemzőkkel bíró embereknél.

S bár a tanulmány talált összefüggést a hibás szaglás és a pszichopata viselkedés között, ez még nem bizonyítja az ok-okozati kapcsolatot. További kutatások szükségesek a teljes bizonyossághoz.


B.A.

Forrás >>

Kép: FreeDigitalPhotos.net 
 
[ 3667 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x