A jó hír is gyorsan megölhet minket
Címlap / Psziché / A jó hír is gyorsan megölhet minket

A jó hír is gyorsan megölhet minket

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Egy sokk halálos lehet - és nincs különbség aközött, vajon egy szeretett személy elvesztése miatti trauma, vagy pedig egy hatalmas lottónyeremény okozta!  

Akár negatív, akár pozitív egy hír, szívünkre ugyanolyan hatással van a sokk – erre a megdöbbentő következtetésre jutottak német kutatók. Lehet a sokk oka egy haláleset okozta trauma vagy pedig óriási pénznyeremény. Ráadásul azok a nők vannak kitéve a legnagyobb kockázatnak, akik éppen túlestek a menopauzán.

A német kutatók felfedezték, hogyan válhat halálos szívroham egy hirtelen bekövetkező, traumatikus élményből. Bizonyos nagy horderejű hírek vagy események olyan stresszhormon áradatot indítanak el a testben - beleértve az adrenalint – hogy ennek eredményeképpen beszűkülnek a fő artériák, melyek a szívet vérrel látják el. Mindez megbénítja a szív fő pumpáló kamráját, hirtelen változást okozva a szívritmusban, amely a szívrohamhoz hasonlítható. Az áldozat váratlanul úgy érzi, nagyon nehéz levegőt vennie, éles fájdalmat érez a mellkasában, gyengeség vesz rajta erőt. Van, aki belehal; más felépül, ha gyors orvosi segítséget kap.

A tudósok „megtört szív szindróma” néven is említik a jelenséget, hiszen számos esetről tudunk, amikor egy páciens látszólag egy szeretett személy elvesztésébe hal bele, és nem teljesen tisztázott, mi is történt vele.


 
Az észak-német Rostock-i egyetemi klinika kutatói azonban most lehetséges magyarázattal szolgáltak az ilyen pácienseken végzett tanulmány alapján. Állítják: ez a reakció nemcsak akkor következik be, ha valakit súlyos trauma, gyász ér. Akkor is megtörténhet, ha az ember váratlanul rengeteg pénzt nyer, vagy durva vitába keveredik.

Dr. Christoph Nienaber kardiológus elmondta, ilyenkor a betegek nagyfokú érzelmi terhelést élnek át, lehet az pozitív vagy negatív. Szívük szó szerint „megszakad”. Mindez percek alatt történik, de maximum egy órával az után, hogy értesültek arról a bizonyos hírről/eseményről.

„Jellemzően a rossz híreknél történik mindez, de mindkét eset előfordul. Nem tudjuk, mi okozza leginkább, hogy a szív „meghasad”.” Dr. Nienaber szerint az igazi megoldástól még távol vannak, de annyi bizonyos, hogy a probléma főleg a menopauzán már átesett nőket érinti: 50 és 70 év közöttiek, amikor megbetegszenek.

 
 
„Még mindig nem vagyunk benne biztosak, miért ezt a csoportot érinti a szívprobléma leginkább” – tette hozzá a szakember. Egy teória szerint a nők szervezete különösen érzékenyen reagál a stresszhormonokra a menopauza időszakát követően.

Becslések szerint a britek körében 300 ezer emberből 2 százalékot érint évente a megtört szív szindróma, vagyis közel 6000 embert. A pontos számuk ugyanakkor nem ismert. Dr. Nienaber hozzáfűzte, hogy a legtöbb páciens túléli a rohamot - feltéve, hogy gyors orvosi kezelést kap.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 3390 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x