Az erős ember nem mosolyog vissza?
Címlap / Psziché / Az erős ember nem mosolyog vissza?

Az erős ember nem mosolyog vissza?

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-09-26

Az erőteljes személyiségek nem igyekeznek utánozni más, hozzájuk hasonlóan nagyhatalmú emberek arckifejezéseit - derül ki egy tanulmányból. 


Rendezvénynaptár
Mi jellemez egy erőteljes személyiséget, például egy államelnököt? Egy új tanulmány szerint az ilyen embertípusok nem viszonozzák egy másik erős személyiség arckifejezését, vagyis kevésbé hajlamosak arra, hogy visszamosolyogjanak egy szintén magas pozícióban levő emberre. A San Diego-i Kaliforniai egyetem kutatói megfigyelték, az „erőtlen” személyiségek sokkal inkább tükrözik bárkinek a mosolyát.

A mimika a jelek szerint segíti az emberi kapcsolatok építését, a hatalom és a státusz viszont, úgy tűnik, befolyásolja, hogyan alkalmazzuk öntudatlanul is ezt a stratégiát – adta hírül Evan Carr végzős hallgató az egyetem sajtóközleményében. „Felfedezéseink árulkodnak arról, hogyan formálódnak a társadalmi hierarchiák gyorsan, hatékonyan és tudatosság nélkül”.


A tanulmány során a kutatók 55 embert kértek meg arra, hogy alkossanak gyorsan véleményt – és írják le azt – egy eseményről, amely a hatalom- illetve a tehetetlenség, erőtlenség érzését váltja ki belőlük. Ezt követően videókat nézettek velük, boldogságról szólókat csakúgy, mint olyat, amelyben a harag kapott hangsúlyt. A videókban szerepeltek magas pozícióban levő, „erős emberek” – orvosok például -, de alacsonyabb társadalmi helyzetűek is, mint például gyorséttermi dolgozók.

A videók megtekintése közben a résztvevők arca mosolyt tükrözött vagy éppen homlokukat ráncolták. A tanulmány kimutatta, hogy valamennyi résztvevő gyakrabban utánozta le a nagyhatalmú emberek homlokráncolását, mint az alacsonyabb társadalmi státuszban levő emberekét. Az is kiderült, hogy az erőteljes személyiségek sokkal inkább mosolyognak vissza egy alacsonyabb társadalmi státuszban levő emberre, mint egy ugyancsak magas pozícióban levőre. Az „erőtlenek” jellemzőbben visszamosolyogtak mindenkire.

A tanulmányt egy New Orleans-i idegtudományi konferencián mutatták be.


B.A.

Forrás >>

Kép: imagerymajestic - FreeDigitalPhotos.net
Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 3075 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x