Családállítás - a klán hatalma
Címlap / Psziché / Családállítás - a klán hatalma

Családállítás - a klán hatalma

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-05-29

Láttam egyszer egy egyszerű képet, ami az ember születése és halála közötti két pontban az életét, a személyes sorsfonalát egy gombolyaghoz hasonlította, amely tele van gubancokkal. Azt, hogy a sorsunk gyakran túl bonyolulttá válhat, néha mi magunk okozzuk, néha pedig azok az erőfeszítéseink, hogy az életünket könnyebbé tegyük, az eredendő családi sorsfonalat csak még jobban összegabalyítjuk. Bert Hellinger figyelt fel arra, hogy testi-lelki bajaink kialakulását nem lehet csak a saját életünk eseményei alapján megérteni. 

Sorsunk tehát elválaszthatatlanul összefonódik eredeti családunk és felmenőink sorsával. Lemodellezzük az ő sorsukat egy láthatatlan családi lelkiismeretbe ágyazva, tudattalanul. Mintha lenne egy közös családi lélek, egy olyan energiamező, amelyben mindenki benne foglaltatik, aki csak a kiterjesztett családhoz, vagy családállítási nyelvezetben a klánhoz tartozik, függetlenül attól, hogy tudunk-e a létezéséről, vagy nem. Ez a mező nem egyszerűen a tagokból összeállt új egész, mint minden rendszer, hanem minőségileg több, mint részeinek összege, és megvannak a speciális működési mechanizmusai. Szeretet-rendjei, törvényei. Ebbe a nagy egészbe ágyazódik bele, fonódik bele az egyes ember élete, és sokszor oly módon irányítja azt, hogy az illető arról nem is tud, késztetései vannak, és azt érzi, mintha nem a saját életét élné, olykor nem is érti, hogyan történhetnek ezek az események vele.
Hellinger a nyolcvanas évek második felében kezdte el módszerének kidolgozását.

A pszichoanalízis, a hipnózis, a tranzakció-analízis és a családterápia módszereit saját eseteinek alapos tanulmányozásával és megfigyeléseivel ötvözve túllépett a hagyományos nyugati pszichológia megszokott fogalmi keretein, és új módszerével rövid időn belül igen nagy eredményeket ért el a visszajelzések alapján.


A kilencvenes években Németországban, 2000-től pedig világszerte terjedt el a szisztematikus-fenomenologikus rendszerterápia, közismertebb nevén a családfelállítás,  vagy családállítás nevű módszer. Sokan tévesen családterápiának is nevezik, de önmagában nem az, és a családterápiás iskolák között nem is találjuk, habár Virginia Satír és Böszörményi-Nagy Iván családterapeuták elméleti tételeit is felhasználva dolgozta ki  Bert Hellinger a módszerét. A családállítás viszont nem a családi rendszer érintett és jelen lévő tagjaival való, tudatos szinten történő munkát jelenti, hanem az ún. „morfogenetikus mező” megkérdezését.

Hellinger módszere megfigyeléseken és tapasztalatokon alapul, ám ennek a mezőnek a létezését Rupert Sheldrake angol biológus és filozófus számos, a nyugati tudomány kritériumainak megfelelő kísérlettel bizonyította. Sheldrake morfogenetikus mezőknek nevezi az összetartozó élőlények közötti láthatatlan hálót .

A szisztemikus-fenomenologikus rendszerterápia, röviden a "családfelállítás" ennek a mezőnek a segítségül hívása, az adott probléma megjelenítésére. A módszer a külföldi és a hazai tapasztalatok szerint rendkívül erőteljes, pontos és hatékony. Egyrészt új fényben láttatja az életünket nehezítő bajokat, betegségeket, kudarcokat, másrészt lehetővé teszi, hogy ezeket a terheket nagy katarzisokat okozó csoportos és egyéni foglalkozásokon mintegy letegyük. A módszer hatékonyságát azok a pozitív változások igazolják, amelyek az eddigi foglalkozások résztvevőinek életében – sokszor azonnal, sokszor később – következtek be. Bár ez nem egy „csodamódszer”, de a családi szeretetkötelékek és hellingeri törvények általi kapcsolatrendezéssel – oldásokkal – egy mély belső átalakulás tudja kezdetét venni az ember életében.

Folyatatása következik!

Czakóné Molnár Ágnes
Családállító – Sorsmodellező
Pár-és családterapeuta; Családgondozó-szakvédőnő;
Gyász és abortusz - gyásztanácsadó
www.szivarvanyvirag.hu

Kép: photostock - FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4429 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x