Hogyan zajlik egy családállítás és mikor lehet hatásos?...
hirdetés
Címlap / Psziché / Hogyan zajlik egy családállítás és mikor lehet hatásos?

Hogyan zajlik egy családállítás és mikor lehet hatásos?

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-06-22

A legfontosabb kérdések a családállítás módszere kapcsán: hogyan zajlik egy alkalom, mi történik a résztvevőkkel, mit éreznek, hogyan gyógyulnak és milyen esetekben lehet egy állítás hatásos? 


Rendezvénynaptár
Családállítás csoportban:
A csoport 6-12 résztvevőből áll, akik általában nem ismerik egymást. Nyitásként csak egy keresztnevet kérek és azt, hogy röviden mondd el, milyen témában szeretnél dolgozni (pl. párkapcsolat, munka, egészség, pénz, szülővel való konfliktus stb.), vagy segítő résztvevőnek jöttél. A bennem kialakult összkép által néhány mondatot szólok az állítások bevezetéseként-természetesen ilyenkor már a hozott témák általi ihletéssel a hellingeri törvényekről, a Mező mibenlétéről, a képviselői érzékelésekről. Ez után megkérem, hogy aki úgy érzi, felkészült az állításra, üljön ki mellém. Ha rád kerül a sor, röviden elmondod, hogy mi a problémád és hogy mit szeretnél. Lehetséges, hogy felteszek egy-két kérdést a családi vonatkozásokról, arról, hogy vajon tudsz e valakiről, aki köthető a problémádhoz.

Ha semmit nem tudsz, nincsenek emlékeid, az sem probléma. A rövid beszélgetés végén együtt kiválasztjuk a témád szereplőit és azok képviselőit. Az utóbbiak a csoport tagjaiból kerülnek ki, akiket Te kérsz fel egy-egy szerepre. Elhelyezed őket a térben érzéseid szerint, majd visszaülsz mellém. Kicsit várunk, hogy dolgozni kezdjen a tér. A képviselőknek testérzeteik lesznek, amelynek engedve elindul egy mozgás, ami megmutatja a problémádhoz tartozó történetet. (Az állításokban nagyon kevés a beszéd. Ez nem szerepjáték, a képviselők nem eljátszanak helyzeteket, hanem a tér segítségével megjelenítik a családi tudattalant.) Ha a történeted mélységében feltárta magát, láthatóvá válnak a dinamikák, beállsz a téged képviselő résztvevő helyére, majd néhány meghatározott mondat és/vagy gesztus segítségével Te magad oldod – magadban -általam a történetet.


Hatásos-e a Hellinger-féle családállítás?

A Hellinger-féle családállítás hatékonyságát azok a pozitív változások igazolják, amelyek az eddigi foglalkozások résztvevőinek életében akár azonnal, akár néhány hónap elteltével indultak el, illetve következtek be.
Az egyik első vizsgálat eredményei szerint a családállításon résztvevők átlagosan 78 %-nak életében markáns pozitív változások állnak be, 14%-uknak javult az állapota, az esetek 8%-ában a családállítás hatástalan maradt. A nyolcvanas évek közepére kidolgozott, és azóta is folyamatosan fejlődő Hellinger-féle családállítás hatásosságát a kilencvenes évek végétől kezdték el vizsgálni. A nemzetközi eredmények a Német Rendszerállítók Társaságának weboldalán olvashatók. 2008-ban megalakult a Rendszerállítók Nemzetközi Egyesülete, az ISCA, melynek jelenleg a Kutatási Bizottságát Dr.Angster Mária vezeti. Jelenleg a világon eddig végzett kutatások eredményeinek összegyűjtésén, és egy nagy nemzetközi hatásvizsgálat lefolytatásán dolgoznak.

Milyen problémák esetén lehet hatásos a családállítás?
A vezető részéről alapvető hozzáállás a partnerség, az alázat és tisztelet a témahozó iránt.
 • a szülő-gyerek, kapcsolat, tartós zavarai a felnőttkorban is
 • a felnőttkorban is fájó gyerekkori hiányok, sebek
 • alkoholproblémák és más függőségek
 • párkapcsolati problémák, kudarcok, féltékenység,
 • gyermektelenség, félelem a gyermekvállalástól (mindkét nemre vonatkozóan)
 • életviteli nehézségek,  rendetlenség-zűrzavar gondolkodásban, környezetben, pénzzel kapcsolatos beosztási problémák,
 • képességeknél gyengébb teljesítmény, gátoltnak tűnő előmenetel és siker
 • maximalizmus, munkamánia, egészség, vagy kapcsolat rovására menő tevékenységek
 • ismétlődő, elhúzódó és/vagy súlyos testi betegségek
 • érthetetlen lehangoltság, depresszív hangulat, düh, harag és más nehéz érzelmek
 • feldolgozatlan veszteségek-szeretett személy, meg sem született gyermek , válás/ok
 • ismétlődő, és a megoldási próbálkozásoknak ellenálló munkahelyi problémák
 • nehéz élethelyzetek, döntésképtelenség
 • visszatérő kapcsolati problémák, társsal, munkahelyen, szülővel, gyermekkel

Az alábbi problémák esetén kizárólag pszichológus, pszichiáter, pszichoterapeuta végzettségű családállító dolgozhat a klienssel:

pszichoterápiás kezelés ellenére fennálló pszichés problémák, úgy mint hangulatzavarok, öngyilkossági késztetés, szorongás, pánik, skizofrénia, stb.

A következő cikkben a családállítás egyéni foglalkozással történő módszeréről írok.


Czakóné Molnár Ágnes
Családállító – Sorsmodellező
Pár-és családterapeuta; Családgondozó-szakvédőnő;
Gyász és abortuszgyász-tanácsadó
www.szivarvanyvirag.hu

Kép: keawtavee - FreeDigitalPhotos.net 
 
[ 10945 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x